Filozofsko pitanje-zvuk

Naravno da proizvodi zvuk. Pitanje uopšte nije do drveta i zvuka bilo bi ekvivalentno pitanju: Ako sedimo zatvoreni u sobi bez prozora, kako možemo biti sigurni da osim te sobe postoji bilo šta drugo? Ne možemo naravno, ali intuitivno možemo znati da postoji.

Ne, ne proizvodi zvuk. Zvuk je naziv za ono što registrujemo u svojoj glavi kada nam slušni aparat pogodi vibracija vazduha. Bez nas - to nije zvuk.

Eksplozija nove bi proizvela zvuk, kada bismo mogli da preživimo da se nađemo u neposrednoj blizini iste.

E sad ako se dobro secam (a ako ne, nek ne neko ispravi (verovatno ne)) da bi zvuk postojao treba da postoji nesto sto ga emituje, sredina kroz koju se prostire i nesto sto ga registruje. Tako da ako nista ne registruje zvuk, zvuk ne postoji.

E sad ako se dobro secam (a ako ne, nek ne neko ispravi (verovatno ne)) da bi zvuk postojao treba da postoji nesto sto ga emituje, sredina kroz koju se prostire i nesto sto ga registruje. Tako da ako nista ne registruje zvuk, zvuk ne postoji.
Све што се креће било где производи валове у било чему па и у вакуму, јер вакум у свемиру не постоји. Проблем је наш систем и системи другух особина нису толико осетљиви да могу регистровати све звукове. Ипак се сада ради и на таквим пројектима који ће моћи да разраде такве слушалице са којима ће се моћи регистровати највиши могући број валова и прилагодити их нашем слушном систему. Па ако имаш неку идеју добро би било да је поделиш са .нама

Pod registrovanjem zvuka ne mislim samo na covekovo registrovanje putem sluha. Ja ne osporavam postojanje ultra i infrazvuka dok god postoji neki merni instrument koji ce ga registrovati. Ako ne registrujemo zvuk ne mozemo ni da opisemo njegove kvalitete visina/frekvencija, boja, jacina, koje su osnovne mere za definisanje zvuka.

proivodi, zvuk je nezavistan od slusaoca,
Elem kroz vakum ne putuje zvuk, to mi je jasno, kako su hablom uhvatili zvuk sa crne rupe, sva puta sam gledao emisiju i opet mi nije jasno dali sam lepo video. Rekli su da je zvuk jako, jako, nizak ton.

proivodi, zvuk je nezavistan od slusaoca,
Elem kroz vakum ne putuje zvuk, to mi je jasno, kako su hablom uhvatili zvuk sa crne rupe, sva puta sam gledao emisiju i opet mi nije jasno dali sam lepo video. Rekli su da je zvuk jako, jako, nizak ton.

To što su uhvatili je EM zračenje, koje onda prevedu u zvučni talas u nekom programu. To sam sto puta gledao...Tako možeš da snimaš zračenje sa Sunca, Jupitera....

Neće biti: Eksplozija supernove izbacuje megatone materije, a to onda za rezultat ima i nešto što mi zovemo zvuk, prasak, whatever!

Tačno, verovatno bi "čuo" prolazak te sve materije oko tebe. Ali to nije zvuk u klasičnom smislu te reči. Kad grune bomba ti je čuješ iako oko tebe ne proleti vazduh od ekspolozije. Talas se prenese kroz medijum. U svemiru nema medijuma. Mogao bi da se nađeš dosta blizu ekspolozije pa da ne čuješ ništa, dovoljno je da te promaši oblak gasa koji se rasipa okolo.

p.s.

ovo je već teško teoretisanje, šta bi bilo kad bi bilo :D

Back