Filozofski fakultet

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
60 bodova je trebalo za filozofiju, kad sam ja trebao da upisem faks... A to je relativno lako ostvariti, jer je prijemni da napises nesto o nekom filozofu, tako da ako te interesuje, lako ces imati i maksimum. Pored toga imas i test opste kulture na kom racunaj da ces imati oko 20-25 bodova

Ček, pošto nisam iz Srbije, nego iz Republike Srpske, da li i u Srbiji važi zakon da iz srednje škole nosim 50 bodova i na prijemnom 50? Pročitao sam negde da se iz srednje prenosi 40, e sad nije mi jasno kako 40...Valjda ako imam 4,5 to je 45, ako imam 4,3 to je 43 itd...:D

Ček, pošto nisam iz Srbije, nego iz Republike Srpske, da li i u Srbiji važi zakon da iz srednje škole nosim 50 bodova i na prijemnom 50? Pročitao sam negde da se iz srednje prenosi 40, e sad nije mi jasno kako 40...Valjda ako imam 4,5 to je 45, ako imam 4,3 to je 43 itd...:D

nosis 40 skola i 60 prijemni. Mada ako si is Srpske, mislim da ces morati da platis skolarinu jer su promenili za strance, sad ne znam dal se ti tretiras kao stranac ili ne

Planiram da upišem, svaki savet dobrodošao :D
Pre svega, ako planiraš ozbiljno da studiraš filozofiju i time da se baviš, trebao bi mudro da izabereš katedru na kojoj ćeš zaista moći da usvojiš neko znanje. Taj izbor u velikoj meri zavisi od tvojih interesovanja. Ako si, na primer, više zainteresovan za kontinentalnu tradiciju filozofije, i nameravaš da se fokusiraš na istraživanje istorije filozofije, upiši filozofski u Novom Sadu. Za upis zaista ne moraš da brineš, lako ćeš proći, ali ćeš mnogo, mnogo teže da završiš. Takav je studij filozofije: lako se upisuje, ali se uz velik napor završava. Na fakultetima iz oblasti umetnosti je situacija sasvim suprotna...

Na prijemnom u Novom Sadu je situacija neuporedivo bolja u odnosu na Beograd. Nema testa opšte informisanosti, nego imaš prvu fazu polaganja kada pišeš esej o nekom od značajnih filozofa iz tradicije filozofije. Zatim, istoga dana sledi usmeni deo: jedan od profesora ti postavi par pitanja i sa njim popričate... Što se tiče samih studija, osmišljene su tako da se većina napora ulaže u istorijsko-filozofski diskurs...

Druga opcija je da upišeš u Beogradu, ukoliko si više zainteresovan za analitičku filozofiju i filozofiju nauke. Nisam upoznat sa katedrom u Nišu, mada mi se čini da po kvalitetu zaostaje u odnosu na Bg i Ns. Treba li još informacija, Aristotel?

hahahahahahahahahahahahahaha
Zivis u iluzijama, pazi samo da ne padnes prvu godinu za pocetak i ne ispises se, a onda razmisljaj o proseku

Da. Živim u iluzijama. Ali poslednje što mi se može desiti u životu je da padnem ma i jedan ispit, a kamoli godinu.Veruj mi znam šta pričam,koliko god bio težak taj fakultet, moja ljubav prema mudrosti je veća od svega.Sad tako razmišljam, i za 50 godina ću razmišljati isto, veruj nisam kao ostali, ja sam ti kako bih rekao iznad proseka, nisam običan :)

Da. Živim u iluzijama. Ali poslednje što mi se može desiti u životu je da padnem ma i jedan ispit, a kamoli godinu.Veruj mi znam šta pričam,koliko god bio težak taj fakultet, moja ljubav prema mudrosti je veća od svega.Sad tako razmišljam, i za 50 godina ću razmišljati isto, veruj nisam kao ostali, ja sam ti kako bih rekao iznad proseka, nisam običan :)

Lepo je što sebe smatraš posebnim, a nešto mi se čini da to zaista i jesi. Jedan mudar čovek je jednom zapisao "ako je neko genijalan, a da to ne zna, najverovatnije on to uopšte i nije". Ovo sam ti rekao da bi izvukao pouku (čitaj mudrost), a ne da bih aludirao da si genije.
Interesuješ se iskreno za filozofiju, i drago mi je da to čujem. A ako je zaista tako, ti bi više trebao da brineš da ne upadneš u zamke dogmatskog rasuđivanja akademske zajednice i njenih glavešina (čitaj profesora), umesto da razmišljaš koliki ćeš prosek imati u toku studija...

Radi vredno, zaista vredno, ali nauči da misliš, pre svega. A sine moj, naučiti misliti nije zadatak za decu koja se hvale sa dvocifrenim uspehom u indeksu, nego sa znanjem koje se sleglo dugim radom pojma, kako bi to rekao Hegel...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back