filozofija astrologije

sevilja:
Iz ovoga sledi da verujes u apsolutnost aspekata!
to je samo tvoj zakljucak, kao sto rekoh ne verujem u to da je sudbina apsolutna, i ne, ne pravdam nista aspektima - navodim da ima i kvadrata i trigona, a nema zivota bez problema. cak i osoba sa mnostvom trigona ce svoj zivot opisivati kroz nekoliko manje laganih situacija, jer je inace manje navikla na akciju koju nose kvadrati.
ponovo radis isto - pravis se luda u odnosu na ono sto je receno, a "tripujes" neizreceno :lol:

Astral-Blade:
Не би било лоше да се вратимо теми и аргументима

Slažem se s tobom, i takođe ti predlažem da počneš, recimo, od sebe. :wink:

Pored mojih ličnih razloga - a to su da si svojom izjavom o mom "banalizovanju stvari" i pored pokušaja da prikriješ, zapravo pokazao koliko si autističan za ono što drugi ima da kaže - rekla bih da postoje i objektivni razlozi zbog kojih nema svrhe ovu temu nastavljati u smeru analize valjanosti onoga što ti smatraš fundamentima nauke. O ovoj temi treba da se raspravlja negde drugde - i sam si rekao da je ovakva polemika vođena na Prirodnim naukama pa ne vidim zašto diskusiju širiš svuda po forumu gde ti se odoka učini da ta priča može proći.

Na stranu da li ja imam ili nemam šta da kažem - možeš i sam pretpostaviti da (uvek) imam :wink: mislim da ne treba više insistirati na ovim pričama jer bismo ponovo ušli u začaran krug "argumenata" i "kontraargumenata" a sve bez nekog jasnog cilja i još jasnijeg smisla. Osim toga, lično ne znam na koji način bih adekvatno nastavila prepisku s tobom jer samo osoba koja ne čita napisano ili selektivno prati isto (ili možda samo preleti okom ? :roll: ) može na ovaj način da predstavi srž mog izlaganja, koja je u svakom postu do sada na ovu temu napisana u vrlo sažetoj formi (za tvoje interpretacije nisam odgovorna). Od samog početka "vodiš vodu na svoju vodenicu" - pričaš o stvarima koje te niko ne pita, na svoju ruku širiš priču u smeru koji ti odgovara i gde imaš svoje gotove stavove, ili "argumente" a uz sve to niti saslušaš sagovornika niti odgovaraš na postavljena pitanja - jednom rečju, ne vodiš razgovor i dijalog već ... hm. Rekoh na početku, ispostavilo se ne džabe - zaista ću 10 puta razmisliti pre nego što sebe ubacim u kovitlac zvani rasprava sa tobom :lol: Zaista, malo poštovanja sagovornika nije na odmet - ne zato što sam ja u pitanju već što u svakoj varijanti tvoje ponašanje smatram veoma drskim, s pokušajem da se vešto upakuje u nešto što ti smatraš raspravom na visokom nivou.

Izvini na mojoj drskosti - ili iskrenosti :wink: iako ne mislim da sam bila išta drskija od tebe - pitanje je samo eksplicitnosti.
I, ne shvati ovo na pogrešan način - barem malo više razmisli šta sam htela da kažem nego u slučaju o šumećim tabletama i gravitaciji. :wink:

Ovo kudikamo ima više veze sa filozofijom astrologije od prethodne priče, pa da prokomentarišem ono što sam izostavila. Bilo bi lepo da se uključi još neko umesto što nas par ovde već ličimo na pokvarene gramofone :lol:

sevilja:
Krinka, meni je najvaznije to, da ja!!! znam sta znam, a sta ne znam!
Robujes opsteprihvacenim definicijama iz udzbenika, pa kako bi bilo kakav stav koji nije baziran na tome, tebi bio znacajan?
Razumem ja to, postujem tvoj stav!

Ni kod mene, a pretpostavljam ni kod prozvane ne radi se o "robovanju opšteprihvaćenim definicijama iz udžbenika" - ne shvatam u čemu je problem ako se nečije mišljenje i stav poklopi sa opšteprihvaćenim. Slažem se da to nije dovoljno jak argument da bi neka teza bila ispravna i valjana, ali zašto bi uopšte ideja o (delimičnom) postojanju slobodne volje bila više ili manje suluda ili veće ispiranje mozga od ideje o unapred u potpunosti determinisanom životu svakog od nas sudbinom ili kako već to nazivano (neki kažu Bog, neki ... ko zna šta), tim pre što ona - barem na način na koji si nam to predstavila - apsolutno negira postojanje lične odgovornosti za događaje kao i celokupnu ideju duhovnog razvoja čoveka.

sevilja:
za slucaj da se ovo odnosi na mene - moj horoskop ima 13 kvadrata, kardinalni T kvadrat koji ukljucuje saturna, plutona i vladara Assc u egzaktnom aspektu, i sa suncem orbisa 6 stepeni. a trigona imam duplo manje. pa ako je to po tebi zivot bez problema ... :)
Iz ovoga sledi da verujes u apsolutnost aspekata!

A onda pises sledece:

ili je to tebi tako tesko da shvatis jer imas sta bese... neki nezgodan aspekt kojim ces pravdati sve svoje postupke i to nazivati "sudbinom"?

A onda, BUM, kontradiktornost u odnosu na predhodno citirano.
Znaci, svoje zivotne problema pravdas aspektima, a tudje jok! Da me ne shvatis pogresno, nije me dotakla tvoja ironija, ali cisto pojasnjavanja nekih stvari radi!
To se zove ''dupli arsini''!
Zapitaj se zasto se bavis astrologijom!Ali, to stvarno mislim...

Ako posmatraš izolovano izjave, naravno da ćeš naći kontradiktornosti i "duple aršine" ali, remember - Krinkina izjava se nije odnosila na pravdanje sebe svojim kvadratima već je bio odgovor na tvoje

sevilja:
I jos nesto, izjave da je ''sudbina'' izgovor za slabost, cesto daju ljudi koji u zivotu nemaju uopste ili imaju ne preterano velike probleme.

što u potpunosti menja kontekst cele priče. Osim ako ne smatraš (a ti nas ubeđuješ da smatraš) da je kvadrat = problem = sudbina. Nikad u životu nisi rešila problem ? Slažem se, kvadrati i opozicije govore o problemu ali ne govore da li ćeš ga i kako rešiti.
Ali ovo je već obimnija tema gde treba dublje zagristi u astrologiju pa to ostavljam za posle ako bude interesenata za diskusiju. :wink:

I, smatram da tvoje "zapitaj se zašto se baviš astrologijom" zaista nije na mestu - na stranu vaša bockanja i aludiranje na nečije šta-već, ako gledamo iz mnogo šire perspektive i nevezano za kontekst u kojem si ovo izjavila, ne mislim da postoji čovek na ovom svetu sa toliko malo problema i konflikata da bi mu astrologija (a verovatno i niz drugih stvari tipa psihoanalize i sl ili barem bavljenje nekim duhovnim stvarima) bila suvišna. Čak štaviše, mislim da je - ako si već to htela da kažeš - mnogo pozitivnije da neko iz svojih problema uđe u astrologiju, nego u kriminal, prostituciju ili duševno/telesno oboljenje. Ne razumem koncept diskriminisanja nekoga ili aludiranja na njegove probleme - postojali oni zaista ili ne - možeš misliti, big deal što neko ima problem - pa još ako ga problem natera da radi na sebi, kroz astrologiju ili bilo šta drugo, za tebe je TO problem ? Verujem da nije i nadam se da je ovo bilo samo vaše bockanje - u koje naravno ne bih zalazila da ne komplikujem priču :wink:

@ Elle_77
Nisi dobro proanalizirala moje postove upucene Krinki!
Moje navodjenje tih postova je trebalo da ukaze doticnoj na duple kriterijume u sistemu nje prema drugima! A ne nje prema promenjljivosti sudbine.
S toga, savrseno je nebitno na sta je ona dala koji odgovor. Svaki post ima vrlo jasno znacenje i mislim da sam vrlo jasno i napisala na sta sam mislila.
Vidis, ja volim kod ljudi da izazivam ''fenomen eha'' .
Npr. jako volim, nebrojeno puta, da ponovim tudje reci, posebno one koje koje ukazuju na nekulturu komunikacije!
Recimo, nekoliko puta ponovim doticnoj personi da tudji stav naziva ''kokodakanjem kvocke'', pritom nicim izazvana!
Slozices se, takve argumente ne daje osoba koja je dorasla temi razgovora!
Ili npr. ukazem na duple kriterijume u smislu dozvoljavanja sebi vrsenja ''dubinske analize'' ( :) ) licnosti na osnovu znakova interpunkcije, a onda ti ta ista osoba kaze da ''tripujes'' kad joj neke stvari predocis, cak postavljanjem postova kao dokaza, pa kad tome dodamo ono malopre o ''kvocki koja kokodace'' dobijamo jednu prilicno jasnu predtavu o sagovorniku.
E, to se zove analiza napisanog, sveobuhvatna, iscitavanjem svih postova vise puta.
Dakle, sa takvim sagovornikom ja o temi ne razgovaram!
Sto znaci, svaka konstatacija iz mog posta ima osnovu.

Moja zamerka tebi je ta sto sebi dozvoljavas da javno analiziras postove upucene na tudju adresu.
To je u najmanju ruku neozbiljno.
Mislis li da ja ne bih imala sta da kazem na postove upucene Astral-u od strane tebe??
Naravno da bih!
Ali njega kao sagovornika postujem i verujem da ce umeti vrlo lepo samostalno da ti odgovori.

Sto se tice teme, smatram i sve sam sigurnija da je razdvajanje slobodne volje i sudbine i ne shvatanje da je slobodna volja ustvari sudbina, imanentno onima koji su ne prosvetljeni o istinskoj prirodi Ega!
Razdvajanje ta dva postoji samo za egoistican um, istina o tome je nerazdvojiva od istine o egu, sto moze da se spozna traganjem.
Kada pojedinac sazna odgovor na cetiri kljucna zivotna pitanja ( 1.ko sam? , 2. sta sam? 3. gde sam? i poslednje 4. gde mi je mesto?) onda mu se otvara mogucnost da analizira stvari iz jednog potpuno drugacijeg referentnog sistema!
I za kraj, jedna strofa iz pesme koju su otpevali Ivan iz Legendi i Bora Corba:

.
.
.
Pitam se cesto gde sam ustvari,
ko to povlaci sudbine nit,
cijom se igrom radja i stari,
ostaje na dnu, postaje mit!
Pomislim cesto da sam na vrhu,
Podamnom gledam ambise, mrak,
A onda bacim pogled ka nebu,
Shvatim, kako sam mali i kad sam jak!

sevilja:
Npr. jako volim, nebrojeno puta, da ponovim tudje reci, posebno one koje koje ukazuju na nekulturu komunikacije!... Iscitavanjem svih postova vise puta.
kokodakanje se odnosilo samo na to sto ti veci deo mojih postova i ne procitas do kraja - vec pozuris da komentarises nesto sto nisam napisala.
osoba koja je dorasla razmeni misljenja, stavova i komunikaciji uopste, odgovara na ono o cemu sagovornik govori, osporava receno ili napisano, dok ti vodis bitku sa izmisljenim neprijateljem. mozda za tebe "iscitavanje vise puta" mojih postova (i ne samo mojih) nije donelo razumevanje onoga sto je napisano, ili pak namerno iskrivljujes sve sto sam napisala.samo ne vidim zasto to cinis.

S obzirom na to da se nisam upuštala u vaše lične prepirke već sam samo iskoristila deo vaše konverzacije da objasnim ono što sam ja htela da kažem povodom tvog shvatanja apsolutnosti aspekata (i usput objasnila, verovatno, i njeno shvatanje - tako je ispalo) ne smatram da sam uradila bilo šta loše, a "u najmanju ruku neozbiljno" još manje. Forumi nisu mesto za lične diskusije jedan na jedan već baš naprotiv - ako je tvoje viđenje takvo, onda Ok ali ako raspravljamo o nekoj temi i ti nešto kažeš što je tvoj stav ili ga oslikava ne vidim zašto ne bih ja ili bilo ko komentarisao - ja nisam davala lične komentare na svaku od vas ponaosob (što bi me možda svrstalo među neozbiljne) već ono što se odnosilo na temu rasprave. To su dve različite stvari. Zašto je bitno da li ti svoj stav obrazlažeš meni ili Peri Periću ako je to tvoj stav - pogotovo na diskusiji koja je javna ? Rekoh već da sam komentarisala ono što se, više ili manje, provlači u svim tvojim postovima a što se možda bolje vidi tu ili tamo pa je to razlog za citiranje - ili misliš da treba čitati i komentarisati samo ono što je naslovljeno tvojim imenom, s čim se ja naravno ne slažem - da se dotaknem ovde i tvog komentara da se ne bi uplitala u raspravu između mene i Astral-a. To je tvoja lična stvar da li hoćeš ili ne, ali ja ne smatram, opet iz gore navedenih razloga, da je to neki greh, čak i ako je jedan od mojih prethodnih postova upućen lično njemu. Čak štaviše.

Da se vratimo na temu ...
To što ti smatraš da je slobodna volja = sudbina je Ok i tvoja stvar, ja sam već s početka priče naglasila da se ovde ne radi o konačnim istinama već naprotiv, da se sve svodi na stvar ličnog stava i ubeđenja pa samim tim i (samo) razmene mišljenja. U toj situaciji mislim da nema potrebe niti je ikada bilo da reaguješ odbrambeno i kao da tvoju realnost neko osporava kada mi ovde barem na ovoj temi, možemo jedino da razmenimo mišljenja o tome - toliko sam to puta do sada pomenula.

Kao što sam već govorila do sada, pitanje je ko šta i kako objašnjava koji pojam a kod mene pojam slobodne volje svakako nije apsolutan koliko (i kako) ti misliš, a svakako je manje apsolutan od tvog viđenja sudbine, opet ponavljam - barem po onome kako si nam to predstavila. I koja je (mislim na sudbinu) po tebi totalno suprotan pol, druga krajnost i antipod slobodnoj volji dok po meni nije. Moj koncept slobodne volje odnosio se prvenstveno na pitanje lične odgovornosti odnosno odgovornosti za svoje postupke, i u krajnjoj liniji, za sopstveni život - koji kao da tvoja teorija sudbine izostavlja ili čak negira - po onome kako si je objasnila. A ne - kako si verovatno pomislila, da je mene Bog stvorio grbavu i nikakvu, a ja ću "slobodnom voljom" da postanem lepotica :shock: I da od ... hm, shita ima pite - srpski rečeno - ne, ja to nikad nisam rekla. Ako sam tvrdila da slobodna volja postoji, pričala sam to iz ugla lične odgovornosti za ono što nam se dešava.
O sudbini ima svrhe govoriti kada se neko rodi s nekom urođenom manom, kada neko izgubi bližnjeg, kada neko prinudno živi u ovakvim ili onakvim uslovima - ali gde je sudbina kada neko sve što mu se dešava naziva, ili još gore -opravdava- sudbinom ? Gde je sudbina kada neko odbija da prihvati bilo kakvo postojanje uzročno-posledičnih veza koje, fakat,postoje a koje uključuju njihova dela i posledice istih, a onda to naziva "sudbinom" ?
Naravno da je ima - jer je samo odbijanje da se neke stvari prihvate formiralo "sudbinu". A sudbina nije ta koja takve stvari - iliti samu sebe -može da odbije ili prihvati već onaj na koga se odnosi.
Da li tvoja teza o sudbini znači da ljudi ne treba da odgovaraju za svoja dela ? Ubica, fakat je, nije kriv za sav emocionalni teret koji je rođenjem ili po rođenju dobio u amanet, i koji ga je posle načinio ubicom - ali svejedno on je taj koji će završiti u zatvoru i ispaštati za svoja nedela, a ne sudbina - koja ga je tu i dovela. Kao i svi mi, uostalom. Ti o sudbini možeš pričati ako naučiš knjigu od korica do korica i ne položiš ispit ili obrnuto, provučeš se na ispitu bez nekog znanja - ali ako neko konstantno ne uči i ne zalaže se ni za šta a hteo bi "kule i gradove" pa je još besan na sve oko sebe i ne vidi u čemu je poenta- gde je tu sudbina ? Ok, sudbina ga je napravila lenjim ili neodgovornim ali bez obzira na to želeo on da prihvati odgovornost ili ne - nas život tretira kao da jesmo odgovorni za sve što se nama dešava a "sudbina" nastaje onda kada mi to ne želimo da prihvatimo.
Itd itd - imalo bi tu još štošta da se piše a naročito iz ugla astrologije ali za sad ovoliko.

Back