Filosofski aspekt ljubavi-Ljubav kao smisao zivota

kontrAAdmiral:
danasnja zapadna civilizacija koja pociva na bastini sveukupnog bitisanja(a ciji smo deo i mi srbi)nudi jasno resenje za sve nas.Isus je to jasno rekao,a lenon,nama opipljiviji,jos jednom potvrdio:love is the answer my friend,and you now that(ucio sam ruski). postoji mnogo puteva ali samo je jedan pravi, a on je svima pred ocima,ali retko ko sme da ga zivi. A tebi brat-hektore treba puno hrabrosti i ja ti je zelim.uostalom,vecni zivot je jedina zadovoljstina...
Molim te Admirale,budi distanciran od religioznih iskaza,koliko mozes,jer ce mi zakljucati temu.Posto si nov ovde,ovo je Filosofija a ne Religija.Forum Religija je postojao,pa je ukinut zbog nevaspitanosti i opsteg rasula.Zato je i otvoren forum Filosofija gde bi se raspravljalo "slobodno" od Dogmata Crkve...Ja takodje cesto ne izdrzim,pozivam se na religioznu misao koja ,mora se priznati,nije odvojena od filosofske...ali to treba ciniti sa merom,ipak je velika vecina ovde ateista koje moze da iritira oslovljavanje : brate Hektore;dakle,svojim molitvama cisti svoje srce,a misao vezbaj na filosofski nacin.

A da uozbiljimo malo temu? :D
Empedoklo se u tom pogledu izražava mitski:
"Četiri naime korena svih stvari najpre počuj:
Zevs blistavi i Hera životonosna, te Adonaj,
i Nestis koja suzama naliva smrtnicima izvor".

Alegorija koju koristi predstavlja praelemente kao božanstva. Tako Zevs odgovara vatri, Hera vazduhu, Adonej zemlji, a Nestis vodi (Nesi, ako ovo pročitaš, nemoj da se uobraziš :P ), što ukazuje na vezu sa mitotvorstvom koje polnu suprotnost smatra osnovnom (vazduh i voda su tako 'ženski' elementi) i rađanje tumači kao mešanje. Mešanje je takođe mitska predstava polnog sjedinjavanja. Tako prodorom u drugo, obljubljivanjem, sjedinjavanjem ili mešanjem, nastaje baš sve što jeste:

"Iz ovih naime sve što bejaše, i jeste, i biće,
izniknu: i drveće i muškarci, a i žene,
i zveri i ptice, i ribe vodohrane,
i dugovečni bogovi u častima najizvrsniji.
Jer samo oni jesu, a protičući jedan pored drugog
postaju raznoliki: toliko se menjaju kroz spajanje."
Homer :wink:

Naivno , kao i italijan vozač , na semaforu kod željezničke stanice u Beogradu....

Ako kreneš da ispravljaš krivu drinu , jedino što će ti se desiti je da ćeš da ispraviš kičmu uz pomoć ruku milijardi "ugroženih" koje si iznervirao ili uznemirio...i palice u toj ruci...
-------------------------------------------------------------
Ali to nije cilj filozofije , da pravilno otkrije sve uzroke , odnose i zakone koji vladaju i utiču na čoveka i na njegovo shvatanje i rad....

To je bliže filodoksiji....Inače bi filozofija odbacila mnoge "romantične" estetske teorije i zamenila ih egzistencijalnim sociološkim efektima i refleksima.

Cilj filozofije u današnjem obliku je egzibicija misaonih procesa i tvorevina i gimnastika logike i uma na temelju postulata već utemeljenih godinama....
------------------------------------------------------------------------
Da li ljubav zavisi od toga kako drugi gledaju na svet?
Da li ljubav zavisi od toga koja očekivanja mora da ispuni da bi to prepoznali ili zvali ljubav?
"Ljubav treba da prevari stereotipe koji postoje, inače ili joj se neće dati da uopšte nastane, ili će se ugušiti u svojoj nedoslednosti sa medijskim stereotipom." - T.P.
-------------------------------------------
P.S. Anima i animus

Back