Filmovi sa "porukama"

dixieland

Iskusan
Poruka
6.688
Verujete li u igrane filmove sa skrivenim ili čudnim "porukama" koje nešto naslućuju ili u dokumentarne koji objašnjavaju zašto se sve tako dešavalo a nije nam bilo tada jasno.
Future and past .
Postavite klipove ili cele filmove i kratak komentar.

Ово је, по мени, јако занимљива тема за коју нисам сигуран колико има шанси да заживи на овом форуму.
Када су у питању "поруке" филма ту бих лично подијелио на двије групе тих "порука"
- када режисер током кулминације приче ту "поруку" коју је у правилу заокрет цијелог доживљаја филма ипак "објави", прикаже је гледаоцу
- када остане прикривена, сакривена у детаљима а некад оставља гледаоцу избор у коју ће истину вјеровати.

За прву стуацију приложио бих филм Primal Fear (1996) кроз који нас режисер води кроз причу градећи кроз бројне фрагменте и детаљчиће "истину" читавог случаја и приче и таман када је гледаоца увукао у причу са наииглед снажном "поруком" покаже се да је та порука опсена и завлуда (а ту је и тај однос адвоката и клијента гдје адвокат ако "забразди" у случај постане и сам жртвом властите опсене) и режисер "објави" у кулминацији филма (у видео прилогу од заустављеног дијела) праву истину, кроз ту истину и "поруку" коју је до тада скривао.

Изванредни филм Ридлија Скота The Last Duel (2021) шаље више снажних порука, и поставља кључно питање. Какав је у развијеном и позном средњем вијеку силована жена уопште имала избор? Ако објави истину врло вјероватно ће бити сама оптужена и осуђена за клевету што ће пратити мучење и губитак живота, вјечна срамота имену и проклетство. И ту је заправо једини избор, да ћути.

Но на страну то. Филм је подијељен на три поглавља, три приче и три истине главних актера о истим догађајима и силовању које је у основи приче.
Режисер оставља гледаоцу да сам исконструише своју истину, прихваћена истина је да је Бог тако одлучио и истина кроз коју су глорификовани Маргарита и витез де Каруж као примјери части, моралних врлина и храбрости.
Ипак начин како је Скот приказао кулминацију филма, избор кадрова, емоције главних актера, задње ријечи окривљеног (од заустављеног дијела)
наговјештавају да негдје остаје прикривена порука да је губитник у читавој причи,Ле Грис, уморен, осрамоћен и проклет, може бит ипак невин оптужен

Poslednja izmena:
Изванредни филм Ридлија Скота The Last Duel (2021) шаље више снажних порука, и поставља кључно питање. Какав је у развијеном и позном средњем вијеку силована жена уопште имала избор? Ако објави истину врло вјероватно ће бити сама оптужена и осуђена за клевету што ће пратити мучење и губитак живота, вјечна срамота имену и проклетство. И ту је заправо једини избор, да ћути.

Но на страну то. Филм је подијељен на три поглавља, три приче и три истине главних актера о истим догађајима и силовању које је у основи приче.
Режисер оставља гледаоцу да сам исконструише своју истину, прихваћена истина је да је Бог тако одлучио и истина кроз коју су глорификовани Маргарита и витез де Каруж као примјери части, моралних врлина и храбрости.
Ипак начин како је Скот приказао кулминацију филма, избор кадрова, емоције главних актера, задње ријечи окривљеног (од заустављеног дијела)
наговјештавају да негдје остаје прикривена порука да је губитник у читавој причи,Ле Грис, уморен, осрамоћен и проклет, може бит ипак невин оптужен
pa sad, ako je jebbo prijateljevu zenu svakako nije nevin

Bliže se praznici, a meni će uvek u sećanju ostati zauvek ostati Seti se uvek da te volim (1990)). Film nećete naći na otvorenim torentima, može se naći samo na privatnim i to kao VHS-rip. Čak sam ga i preveo po sluhu i prevod sebično čuvam za sebe i sestru koja je insistirala da ga prevedem kako bi ga ponovo pogledala.
Film sam po sluhu preveo za manje od dva dana, a inače, ako imam engleski transkript nekog filma, potrebno mi je i 10-ak dana kako bih ga preveo. Jednostavno, "sluške na uške", pa teraj. Reči teku same.

pa sad, ako je jebbo prijateljevu zenu svakako nije nevin
То што је је*о жену пријатељу није гријех, него примјер најдубљег пријаељства. Пријаељ са којим је истина имао трзавица и брат по оружју се годинама упирао добити дијете, ал не даде се мученику па оно да мало припомогне.

The Matrix (1999)

images (8).jpeg

Lakse je ziveti u iluziji ali gde nas to vodi?

Back