Filmovi o zataškavanju ubistva

Imate li neke preporuke za filmove u kojima glavni likovi pocine ubistvo (slucajno ili namerno) i trude se da sakriju telo, dokaze, a da ih pritom policija ili svedoci ne otkriju. Radi se o filmovima sa veoma napetom i pomalo mracnom atmosferom (npr. Very bad things http://www.imdb.com/title/tt0124198/ samo po mogucstvu bez elemenata komedije).

Bravo za temu.

Prvo mi je pao na pamet film Dijabolik, koji ima i rimejk.
Ja bih svakako prvo preporučila francusku verziju, sa fenomenalnom Simon Sinjore, koju u američkom rimejku kopira Šeron Stoun.
(Gledala sam jako davno, tako da mislim da odgovara zadatoj temi, iako su mala iznenađenja moguća...)

Les diaboliques

003-les-diaboliques-theredlist.jpg

Diabolique
94557_full.jpg

Imate li neke preporuke za filmove u kojima glavni likovi pocine ubistvo (slucajno ili namerno) i trude se da sakriju telo, dokaze, a da ih pritom policija ili svedoci ne otkriju. Radi se o filmovima sa veoma napetom i pomalo mracnom atmosferom (npr. Very bad things http://www.imdb.com/title/tt0124198/ samo po mogucstvu bez elemenata komedije).

Čak se u kamenom dobu znalo ko je koga zveknuo po lobanji jer se falio a kamoli danas kad satelit mož da ufati ko šta radi u 4 zida...

E sad jedino ostaje pitanje dal će se istraga obaviti kako treba odnosno ko je naručilac?
Na primer dok Skotland Jard ćuti i dok naručioci ubistva klepaju knjige i filmove, dotle čaršija zna da nije reč ni o kakvom zavidnom nejebu nego je engleski retardirani princ kom crkva nije dozvoljavala dolazak na presto jer je retard, opštio sa izvesnom madam... pa ona začela, takoreći "desilo se"... al roda nikad nije stugla a izvršioc ubistva je ušao u gornji dom i njegov unuk je posle bio koristan jer se prezivao Čerčil...

gologuzija nema šta da pokušava naravno...

- - - - - - - - - -

Meni nije jasno šta se događa sa istragom ubistva one Pinkove//Grandove zvezde. Mislim 30 udaraca u lobanju, dakle zločin iz strasti, neko ko ju je poznavao... telo ostavljeno u jarku, dakle imaju sigurno neku dlaku, bilo šta na osnovu koje može da se obavi DNK analiza i ništa za sada već 5 meseci...

@tema

Insomnia - http://www.imdb.com/title/tt0278504/

Dok mi se Nolan još sviđao kao reditelj, ima i švedska verzija sa Stelanom Skarsgardom koju nisam gledao...

Cassandra's Dream - http://www.imdb.com/title/tt0795493/?ref_=nm_flmg_wr_13

Ovo je još jedna Vudi Alenova, a ima ih nekoliko, više puta ju je izvrteo, verzija Zločina i kazne.

The Pledge - http://www.imdb.com/title/tt0237572/?ref_=nv_sr_1

Meni omiljen, uz Indian runner, Šon Penov film...

Zahvaljujem ovom prilikom na predlozima, ako imate jos neki slobodno recite.
Od ponudjenih su me zaintrigirali Diabolique tj. taj rimejk posto ne verujem da bi mi se svideo crno beli film i ta skandinavska verzija Insomnije, to moram da pogledam :).
Talentovani gospodin Ripli je sjajan film, gledao sam ga vise puta, jos interesantniji je bio film Riplijeva igra gde Toma Riplija ovoga puta glumi Dzon Malkovic.

Pa generalno ne gledam toliko stare filmove, slika, zvuk, muzika, spec. efekti... sve je previse drugacije u odnosu na danasnje standarde, cak i gluma deluje pomalo naivno

To zavisi od filma do filma. Neki filmovi imaju fenomenalnu fotografiju, baš zato što su crno-beli.
A ovo ostalo je samo stvar navike... U Dijaboliku konkretno ćeš umesto Simon Sinjore koja je puna harizme, moći i opakosti, dobiti Šeroun Stoun koja je dobra riba, i prosečna glumica u najboljem slučaju (da ne kažem koliko se često baš vidi da je loša)...

Poslednja izmena:
To zavisi od filma do filma. Neki filmovi imaju fenomenalnu fotografiju, baš zato što su crno-beli.
A ovo ostalo je samo stvar navike... U Dijaboliku konkretno ćeš umesto Simon Sinjore koja je puna harizme, moći i opakosti, dobiti Šeroun Stoun koja je dobra riba, i prosečna glumica u najboljem slučaju (da ne kažem koliko se često baš vidi da je loša)...

Pa jeste... trenutno nisam nesto raspolozen za njih ali mozda i dam sansu nekom crno-belom :)

mozda i dam sansu nekom crno-belom

Kada dođe taj čas:

Treći čovek
Ne postoji bolji triler, simple as that

Sve o Evi

Beti Dejvis ubija od glume, i ne samo ona. Odlična drama iz pozorišnog miljea.

Twelve Angry Men
Ubiše se ljudi od glume, ali ovo su valjda videli i ljudi koji ne gledaju cb filmove?

Desilo se jedne noći
Najlepša i najgotivnija ljubavna komedija svih vremena. Nisu ti ljudi slučajno bili zvezde, iako su živeli pre sto godina : )
Bogatašica pobegne od kuće, pa aleti na barabu sa brčićima.

Stranci u vozu

Hičkok, po romanu Patriše Hajsmit. Malo li je?

The Killing

Jedan od najboljih pljačkaških

Građanin Kejn

Nije mi među omiljenim, ali čak i ja vidim kako film izgleda. Ludilo.

Ko se boji Virdžinije Vulf?

Ubiše se ljudi od glume. Odličan tekst, doslovno masakr od filma.

Apartment
Divni glumci, divna priča.

Double Indemnity

Odličan noar. Klasika. Mora da se gleda.

His Girl Friday
Ljubavna komedija sa najbržim dijalozima na svetu. Keri Grant pokušava da povrati ženu koja ga je ostavila jer je sebični ludak od novinara, pa zeza i nju i njenog novog izabranika.

Dr. Strangelove
Super snimljeno i napisano. Kakva crna naivna gluma : )

Philadelphia Story
Za ljubitelje romantičnih komedija - fantazija.
Ketrin Hepbern je bogatašica, razvedena od Kerija Granta (šarmantnog mangupa), pa se iz inata se udaje za nekog bezveznjaka, a Džejms Stjuart je novinar koji piše o venčanju... i onda se svi napiju i nastane opšti haos.

Maltese Falcon
Hemfri Bogart!

Praznik u Rimu
Au, Gregori Pek kao novinar, i Odri Hebern, provode dan u Rimu. Ona ne zna da on zna da je ona odbegla princeza...

400 udaraca
Najlepši Trifoov film, prvi u seriji filmova o Antoanu Doanelu, nevoljenom detetu majke sebične Parižanke.
Prekrasno fotografisan Pariz, i film je izazvao pometnju u celom svetu...

Do poslednjeg daha

E ovaj film je modna isnpiracija (između ostalog) hipstera širom sveta... i naravno filmska inspiracija svih ljudi koji kapiraju umetnički film.

** Iz pristojnosti sam spomenula samo jedan Godarov i Trifoov film, ali treba gledati sve (Godarovo ne mora :malav: ali Trifoovo svakako)

Kradljivci bicikla

Film razbija na svakom nivou, ovo treba gledati svakom slučaju.

Rašomon
Desi se zločin, a mi gledamo šta se desilo, iz različitih perspektiva (raznih učesnika). Toširo Mifune!

Otprilike polovina umetničkih filmova je snimljena cb. Tako da ljudi koji ne gledaju crno-bele filmove ostaju strašno uskraćeni.
I to ne pričam iz nekih snobovskih razloga, nego, bre, neće odgledati neke od najboljih filmova ikada snimljenih.

Ovaj moj spisak je mešavina limunada i nekih opasno revolucionarnih filmova, a kada je neki film napravio frku u svoje vreme, pa onda postao klasika, to znači da ima šta da nam kaže i danas... Tako da...

400Blows6.jpg

Poslednja izmena:
Šta je ovde zataškanih ubistava od glume :lol:, hvala na trudu da mi izdvojiš ove filmove pogledaću neki, Dr. Strangelove mi je prvi na listi. Jesi li gledala The Public Enemy sa Jamesom Cagnijem, kakav je on?

Moj cilj je da ti usadim osećanje krivice i blama, pa da počneš da gledaš sve filmove :lol:
Gledala sam Kegnija kao dete - super je - mislim da jesam i PE, ali više mi je ostao u sećanju film White Heat

Back