mozda i dam sansu nekom crno-belom
Kada dođe taj čas:
Treći čovek
Ne postoji bolji triler, simple as that
Sve o Evi
Beti Dejvis ubija od glume, i ne samo ona. Odlična drama iz pozorišnog miljea.
Twelve Angry Men
Ubiše se ljudi od glume, ali ovo su valjda videli i ljudi koji ne gledaju cb filmove?
Desilo se jedne noći
Najlepša i najgotivnija ljubavna komedija svih vremena. Nisu ti ljudi slučajno bili zvezde, iako su živeli pre sto godina : )
Bogatašica pobegne od kuće, pa aleti na barabu sa brčićima.
Stranci u vozu
Hičkok, po romanu Patriše Hajsmit. Malo li je?
The Killing
Jedan od najboljih pljačkaških
Građanin Kejn
Nije mi među omiljenim, ali čak i ja vidim kako film izgleda. Ludilo.
Ko se boji Virdžinije Vulf?
Ubiše se ljudi od glume. Odličan tekst, doslovno masakr od filma.
Apartment
Divni glumci, divna priča.
Double Indemnity
Odličan noar. Klasika. Mora da se gleda.
His Girl Friday
Ljubavna komedija sa najbržim dijalozima na svetu. Keri Grant pokušava da povrati ženu koja ga je ostavila jer je sebični ludak od novinara, pa zeza i nju i njenog novog izabranika.
Dr. Strangelove
Super snimljeno i napisano. Kakva crna naivna gluma : )
Philadelphia Story
Za ljubitelje romantičnih komedija - fantazija.
Ketrin Hepbern je bogatašica, razvedena od Kerija Granta (šarmantnog mangupa), pa se iz inata se udaje za nekog bezveznjaka, a Džejms Stjuart je novinar koji piše o venčanju... i onda se svi napiju i nastane opšti haos.
Maltese Falcon
Hemfri Bogart!
Praznik u Rimu
Au, Gregori Pek kao novinar, i Odri Hebern, provode dan u Rimu. Ona ne zna da on zna da je ona odbegla princeza...
400 udaraca
Najlepši Trifoov film, prvi u seriji filmova o Antoanu Doanelu, nevoljenom detetu majke sebične Parižanke.
Prekrasno fotografisan Pariz, i film je izazvao pometnju u celom svetu...
Do poslednjeg daha
E ovaj film je modna isnpiracija (između ostalog) hipstera širom sveta... i naravno filmska inspiracija svih ljudi koji kapiraju umetnički film.
** Iz pristojnosti sam spomenula samo jedan Godarov i Trifoov film, ali treba gledati sve (Godarovo ne mora

ali Trifoovo svakako)
Kradljivci bicikla
Film razbija na svakom nivou, ovo treba gledati svakom slučaju.
Rašomon
Desi se zločin, a mi gledamo šta se desilo, iz različitih perspektiva (raznih učesnika). Toširo Mifune!
Otprilike polovina umetničkih filmova je snimljena cb. Tako da ljudi koji ne gledaju crno-bele filmove ostaju strašno uskraćeni.
I to ne pričam iz nekih snobovskih razloga, nego, bre, neće odgledati neke od najboljih filmova ikada snimljenih.
Ovaj moj spisak je mešavina limunada i nekih opasno revolucionarnih filmova, a kada je neki film napravio frku u svoje vreme, pa onda postao klasika, to znači da ima šta da nam kaže i danas... Tako da...