Filmovi o okultizmu

meni se cini,ako ima neki film koji otvara oci,premda tek u naznaci,to je Manderlay. Gledao sam juce. Najpre sam mislio da je slabiji od dogvilla,ali.to je ipak lars.celovit,zaokruzen film,konkretno postavljenih pitanja i s poentom odgovora.ovaj put,metod dogvila je sazreo,stavio je prave stvari u zizu gde je kod prethodnog bilo pocetnicki (premda smelo) konfuzan...misao za mislju stize.da,ima lakrdije,ali narocito na kraju,iza nje lezi jedna ozbiljnost koja me podseca na celijsku osmozu...samar u lice holivudskim pokusajima ujedinjenja nacije kroz neke nedojebane ideale,gde tuzno i nemastovito oni njima nalaze mesto,u nekakvim vanzemaljcima,danima nezavisnosti i gordijevskom (hm,gordom,nerealnom) jedinstvu dok u stvarnosti grcaju pred medjusobnim podelama,bipolarnim u svakom domenu.. pogledajte

Dogville je odlican,ali istina da nije za svakoga.Kao,uostalom i vecina njegovih filmova.

Za mene Dogville nije sigurno :) jer kao sto rekoh volim najvise da film ima dobru atmosferu i ambijent koji bi uticali na moje rasplozenje, da osetim vreme i geografiju mesta gde se radnja filma zbiva. Dogvilu upravo to nedostaje, sniman je na bini gde na podu bukvalno pise "ovo je kuca, ovo je ulica, ovo je prodavnica...", meni totalno nesimpaticno.

Back