Filmovi o filmu

art kanal je imao svako vece ili svake nedelje emisiju o filmu , ali to nisu bile obicne emisije nego bas kao za studente rezije i filma...nije da su bile apstraktne, ali sigurno nisu za pocetnike...

To sigurno negde postoji snimljeno , jer iako nije bilo rezirano , to je serijal koji stvarno vredi studentima ili amaterima..

art kanal je imao svako vece ili svake nedelje emisiju o filmu , ali to nisu bile obicne emisije nego bas kao za studente rezije i filma...nije da su bile apstraktne, ali sigurno nisu za pocetnike...

To sigurno negde postoji snimljeno , jer iako nije bilo rezirano , to je serijal koji stvarno vredi studentima ili amaterima..

Znaš li naziv emisije?

Pretraga interneta po ovom pitanju mi je samo odmogla (ili ja ne umem da koristim pretraživače i AI).

Bila je i emisija o filmu , i sok koridor, isto kao sto ima emisija na rts prg 2 takvih emisija da padnes na dupe, doduse bas retko to bude izrazaj duhovne sirine, bude vise interesovanje ili struka...sto je naravno totalno drugacija stvar, jer jedno je kad nakupis ti znanja o necemu , a drugo je kad to razumes bas duboko...

Nesto kao istoricar filozofije i filozof..
Ili kao knjizevnik i neki knjizevni analiticar i kriticar...prvi ugadja sebi i narodu , a drugi to privodi ka vrednosti ili ka fusheraju ili ka kichu...

Andric je zato i uspesan sto prvo radi kao knjizevnik a onda kao knjizevni kriticar i onda sece sam svoja dela...i to donosi rezultat...

Odlični predlozi, hvala puno. :heart:

Sad se setih jedne emisije koju je vodio Jugoslav Pantelić na Studiju B, mislim da se zvala "Pop Corn". Pokušaću da nađem posle na YT, možda mi se posreći.

Bila je i emisija o filmu , i sok koridor, isto kao sto ima emisija na rts prg 2 takvih emisija da padnes na dupe

A sve te emisije su emitovane kasno, u ne baš popularno vreme, nedovoljno reklamirane, kao da baš i nisu željni gledanosti. (I ne samo o filmu, emisije iz kulture, generalno).

Ili kao knjizevnik i neki knjizevni analiticar i kriticar...prvi ugadja sebi i narodu , a drugi to privodi ka vrednosti ili ka fusheraju ili ka kichu...

Zato me i zanima šta sami stvaraoci imaju da kažu o svojoj profesiji.

Prvo mi na pamet pada Altmanov The Player premda je meni bio malo rastegnut, jedva ga se sećam. Living in Oblivion, sa Bušemijem, malo socijalnija priča. Zatim The Stunt Man, o kaskaderima, Day for Night ako te francuski novi talas ne smara kao mene, možda Tropic Thunder ako voliš nešto komercijalnije.

Što se tiče emisija posvećenih filmu tu je jedan od najboljih pokojni Nebojša Đukelić, ali, koliko vidim, njegove emisije su uglavnom iza registacijskogg zida na RTS Planeti

Odisejev pogled, ali samo kao baza zapleta: U filmu se traga za izgubljenim filmom sa početka 20.veka i Odisej (Harvi Kajtel) kreće na put od Grčke, preko Makedonije, Rumunije, Srbije i završava Odiseju u ratom okupiranom Sarajevu.

I jedno i drugo, mada su mi igrani zanimljiviji (zbog načina na koji se mora uklopiti teorija u priču).
Ja sam radio jedno vreme analizu nekog filma na dva nacina, jedno radi filmadzija, znaci kadar, scena, trikovi , glumci ,svetlo pozicija , ekspozicija, a drugi deo je analiza filma bez direktno tih efekata nego psihologija, sociologija, dramaturgija...

E sad, fora je sto Srbi misle da sve oni znaju , pa je to u startu podrugljivo....ali jos gore je kad vide da ama bas nista ne znaju, tj da imaju rupa u percepciji onoga sto su upravo gledali ..
Ali , ne razumeju da cilj eventa nije da im se ruga neko, nego da se edukuju , prosire, da se kultivisu....a to im poslednje pada na pamet...

To moras dobro da biras publiku , a sa vremenom su Srbi otisli u tesku frustraciju i samo seljacizam to neda da se prizna, ali uzas je bas po tome se vidi..
Jer kad ti pustis film i vidis da gledaoci ne hvataju 90% filma, a misle da hvataju 90% filma, (prva cifra je 10% jer se oduzme od 100% onih 90% sto ne hvataju, jedan logicki trik koji pokazuje nepaznju slusaoca , citaoca, zbog slicnosti u izgovorenom) nema tu srece.

Nekada davno emisija o filmu....
3, 2, 1… kreni!,
bila je popularna jugoslovenska (i hrvatska) emisija o filmu, koja se prikazivala na Televiziji Zagreb od 1977. do 1983. godine, nastala prema ideji N. Pate. Emisija je počela sa upoznavanjem gledalaca sa filmskim zanatima, estetikom i žanrovima, a kasnije je sadržavala i opširne intervjue sa poznatim stranim rediteljima i glumcima, poput F. Truffauta, O. Wellesa, C. Chabrola i drugih.

Back