Filmovi bolji od knjige

Redmond

Elita
Poruka
17.725
Ređa su pojava pošto knjiga po pravilu pruža više informacija i nudi vam vaš sopstveni doživljaj, ali ih ima. Prvi mi na pamet pada Hanibal, uopšte verujem da je za popularnost čitavog serijala odgovorna primarno gluma Entoni Hopkinsa dok je knjiga prilično bljutava i detinjasta. Kraj je takođe mnogo realniji i zahvalan sam što je izmenjen od strane filmadžija.

images

I meni se ovako nesto vrzmalo po glavi

Uglavnom..... u pitanju je
Dok nisam srela tebe
Me before You

250px-Dok_nisam_srela_tebe.jpg

Knjiga mi je napisana veoma površno
Nema mi lepo prikazan razvoj likova
Vec su samo preleti preko toga
Vise su opisane situacije u kojima su se oni zadesili nego osećanja i stanje coveka u tim situacijama
Nije izazvala nikakvu vecu empatiju izuzev poslednjeg dela

A koliko se secam mnogo je bolje film uradjen

I zapitala sam se, sta je ljude navelo da im se svidja u ovoj knjizi

Ps: procitala sam drugi deo i krenula treci
I jedino u sta ova knjiga moze da vas ostavi je depresija cista

Nema zemlje za starce, pročitah tog famoznog Makartija malo nakon filma i knjiga je sama po sebi sranje... nema nikakvu značajnu poruku ili je bar ja nisam video, isprazno filozofiranje i likovi koji su za dva nivoa ispod njihovih filmskih pandana. Slično kao Hopkins sa Hanibalom, Bardem je dao Čiguru sasvim novu dimenziju.

059481R1.jpg
Istina. Bravo

Terminator.
Fight club.
Requiem for a dream. Pisana iz ugla narkomana, nekim kobajagi slengom koji verujem da je nemoguće prevesti na srpski. Bukvalno mi je bila necitljiva i prekinuo sam.

Mislim da ima mnogo i do toga sa cime se čovek prvo upozna, da li sa knjigom ili filmom. Ako se prvo gleda film, nekako kroz citanje su sve vreme u glavi likovi i scene iz filma, sto pokvari utisak, ili bolje receno ocekicanja.
Čitajući Pijanistu npr.nisam osetio ni delić onoga što je sve vreme bilo prisutno tokom filma, naročito što sam film odgledao dvocifren broj puta.

Gospodar Prstenova, pročitao sam samo prvu knjigu a i nju na mišiće jer je protivotrov za nesanicu. Dosadno, dosadno, dosadno. Filmski serijal je ponudio uzbuđenje i revolucionarni vizuelni doživljaj koji knjiga nikad ne bi mogla.

MV5BN2EyZjM3NzUtNWUzMi00MTgxLWI0NTctMzY4M2VlOTdjZWRiXkEyXkFqcGdeQXVyNDUzOTQ5MjY@._V1_.jpg
Sačekaj neko vreme, pa probaj još jednom da pročitaš, obrati pažnju pogotovo na onaj deo sa Tomom Bombadilom (nema ga u filmu).

Sačekaj neko vreme, pa probaj još jednom da pročitaš, obrati pažnju pogotovo na onaj deo sa Tomom Bombadilom (nema ga u filmu).
haha, pamtim misterioznog Toma Bombadila al ne verujem da ću u taj poduhvat skoro da se upustim... stil pisanja mi uopšte u lepom sećanju nije ostao

E da, veliki broj adaptacija Stivena Kinga je ispao bolji od knjige. Misery, The Shinning npr.

Gospodar Prstenova, pročitao sam samo prvu knjigu a i nju na mišiće jer je protivotrov za nesanicu. Dosadno, dosadno, dosadno. Filmski serijal je ponudio uzbuđenje i revolucionarni vizuelni doživljaj koji knjiga nikad ne bi mogla.

MV5BN2EyZjM3NzUtNWUzMi00MTgxLWI0NTctMzY4M2VlOTdjZWRiXkEyXkFqcGdeQXVyNDUzOTQ5MjY@._V1_.jpg
Film je po mom misljenju samo jako slab pokusaj ekranizacije jedne odlicne knjige, koja naravno nije ni prineti nekim knjizevnim klasicima ali je i dalje dobra knjiga. A film i kao takav je jedan od najboljih filmova ikada snimljenih. Mozda stvarno da pokusas da procitas knjigu kad budes malo stariji i budes malo vise cenio dobru dramu.

Film je po mom misljenju samo jako slab pokusaj ekranizacije jedne odlicne knjige, koja naravno nije ni prineti nekim knjizevnim klasicima ali je i dalje dobra knjiga. A film i kao takav je jedan od najboljih filmova ikada snimljenih. Mozda stvarno da pokusas da procitas knjigu kad budes malo stariji i budes malo vise cenio dobru dramu.
e brt sve ali dobru dramu :roll:
jbt obična fantasy knjiga je u pitanju, laljtvejt kategorija u književnom svetu

e brt sve ali dobru dramu :roll:
jbt obična fantasy knjiga je u pitanju, laljtvejt kategorija u književnom svetu
Pa nije baš.
To je prva fantazija (koliko znam), pisana je dugo, uglavnom za vreme WWII i prepuna je metafora. Samo treba pažljivo čitati i one delove u kojima nema šege i maćevanja.
Mislim da je i prvo književno delo koje se intenzivno bavi ekologijom.

Back