Film Srdjana Dragojevica

"Parada" je filmski pamflet, sa ciljem da se iskoristi aktuelni trenutak (prava homoseksualaca) i da se predstavi kao društveno angažovan i gej-frendli. Pa onda, kad smo već krenuli u tom pravcu, ajde usput da napravimo jednu eks-ju storiju o tome kako smo mi ipak ustvari braća. Ako ništa drugo, moći će da se proda i u Hrvatskoj.

Ima zanimljivih scena i dijaloga, i poneki dobar štos, ali sve u svemu, kultivisanija verzija "Kursadžija". Sa čisto filmske tačke gledišta "Parada " je zločin protiv filmske umetnosti jer se film eksploatiše u dnevne potrebe, a zapravo ima za cilj da aktere, Dragojevića, Koju i ekipu legitimiše kao neke borce za pozitivne društvene vrednosti i ostala sranja.

Pri tome se napinju da predstave taj film kao da je u najmanju ruku "Šindlerova lista", a ustvari površna komedija koja barata olinjalim stereotipima.

"Parada" je filmski pamflet, sa ciljem da se iskoristi aktuelni trenutak (prava homoseksualaca) i da se predstavi kao društveno angažovan i gej-frendli. Pa onda, kad smo već krenuli u tom pravcu, ajde usput da napravimo jednu eks-ju storiju o tome kako smo mi ipak ustvari braća. Ako ništa drugo, moći će da se proda i u Hrvatskoj.

Ima zanimljivih scena i dijaloga, i poneki dobar štos, ali sve u svemu, kultivisanija verzija "Kursadžija". Sa čisto filmske tačke gledišta "Parada " je zločin protiv filmske umetnosti jer se film eksploatiše u dnevne potrebe, a zapravo ima za cilj da aktere, Dragojevića, Koju i ekipu legitimiše kao neke borce za pozitivne društvene vrednosti i ostala sranja.

Pri tome se napinju da predstave taj film kao da je u najmanju ruku "Šindlerova lista", a ustvari površna komedija koja barata olinjalim stereotipima.

Apsolutno tako.

Da Srbin od u Hrvatsku sa "normalnim" autom, prevrnuli bi ga.Pogotovo dole Split. A vamo kao malo ga išaraju i to je to.
Film je baš PARADA, ali kičasta i glupa.

I sam kažeš da je cilj Dragojevića bio da afirmiše pozitivne društvene vrednosti. Pa šta je tu loše? Ako ti misliš da to nisu dobre vrednosti imaš pravo na svoje mišljenje, ali zanatski gledano ( ajde, sad ću da se pravim da se razumem u film :) ) Parada je jedan prilično kompaktan film.

I sam kažeš da je cilj Dragojevića bio da afirmiše pozitivne društvene vrednosti. Pa šta je tu loše? Ako ti misliš da to nisu dobre vrednosti imaš pravo na svoje mišljenje, ali zanatski gledano ( ajde, sad ću da se pravim da se razumem u film :) ) Parada je jedan prilično kompaktan film.

Nema ništa loše u pozitivnim društvenim vrednostima. Samo što time nismo rekli ništa o filmu, to i dalje nije dobar film. Sa druge strane, pitam se da li može loš film da afirmiše bilo šta.

Na stranu što je to u suštini pokušaj promocije političkih stavova Dragojevića, Koje i društva. I, u zagradi, verovatno način da se marne kinta za snimanje a možda i ne samo za snimanje. Film je u čaršiji predstavljen kao ne znam kako duboka društvena analiza, a kad tamo, ono jedino valja da povedeš decu da se raduju.

A što se tiče toga da je film kompaktan, pa možda i jeste, ali kad čovek nema šta drugo lepo da kaže o filmu nego da je kompaktan onda je valjda stvar jasna. :)

Kompaktan znači da su scenario, režija i gluma dobri...mislim da je to za film prilično bitno :D Naravno da Dragojević propagira svoje političek stavove, ali to rade i mnogi drugi reditelji ( npr. Oliver Stoun ) pa su veoma cenjeni.

Kompaktan znači da su scenario, režija i gluma dobri...mislim da je to za film prilično bitno :D Naravno da Dragojević propagira svoje političek stavove, ali to rade i mnogi drugi reditelji ( npr. Oliver Stoun ) pa su veoma cenjeni.

Možda.
Takvi režiseri su cenjeni od strane ljudi koji dele tu politiku, koja se propagira kroz film. Mislim, lako je. Ili si za ili protiv te priče, nema treće. Kao što u fudbalu Ibrahimovića; Il' se kunu u njega kao u boga il' ga kunu kao dzukelu.:mrgreen:

Režija je solidna. Scenario malo pa njesra.

A o glumi neću trošiti reči. Loše.Čak se i Kojo malo trudio. Ostatak krš.

Prema zestini reakcija onih koji su se nasli prozvanim, film ocito nije o homoseksualcima

Jeste, ali i o četnivima, ustašama, balijama, šiptarima ......

I posle vidite da su to sve LJUDI,

Citat koji me je dojmio, kad kaže šiptar:
Pa došao sam jer mi je '99 spasio porodicu.
Ustaša: hvala što si mi omogućio da usred BG hebam majku srbima ....

Film je pun dobrih štosova.
Neko gore je pitao sa skidanje.
Može Torrentom,
ali bolje koristi uTorrent,
Torrent Beach mnogo zeza.

Film će nesumnjivo dobro proći kod gledaoca koji nema poja o istoriji, uzrocima rata 1991, koji nema velike prohteve i koji nije alegičan na enormnu količinu patetike, zamenu teza i užasno loše glumce... Ostali, bolje da gledaju utakmicu Tekstilac-Ratkovo. Veći je kvalitet i bogatiji sadržaj.

Back