Meni je čudno da ljudi i nakon svih ovih godina ne poznaju srpski mentalitet.
Mi nismo narod kome možeš beskrajno skakati po glavi, a još manje se nama može emocionalno manipulisati nametanjem osećaja krivice. Mnogi su probali, pa ne samo da ništa nisu uradili, nego su ljude koji su nekada saosećali sa svim žrtvama rata devedesetih doveli na ivicu živaca, pa sad kažu: "Ma, dosta mi vas je više! Nikoga nije briga šta smo mi doživeli i koliko smo stradali! Samo neko traži saosećanje za sebe, a mi smo večiti krivci! Idite dođavola!" I tako se probudi srpski inat, koji se manifestuje kroz totalnu nezainteresovanost za druge i pojačani nacionalizam (tj. okretanje samo sebi i svojima).
Prošlo je još malo pa trideset godina od rata. Kada se završio Drugi svetski rat, trideset godina kasnije nekadašnji neprijatelji (Nemci i Francuzi/Britanci, Amerikanci i Japanci, itd.) su uveliko bili saradnici, pa i saveznici. Ali, ne i na Balkanu. Čim se malo situacija smiri, malo normalizuje, ljudi sarađuju, pokrene se nešto u ovoj učmalosti - već skače neko da iskopava grobnice iz prošlosti, da osuđuje i optužuje... Razumem da je rat u exYU zlatna koka koja i dalje nosi jaja - i u politici, a vidimo i na filmu i u drugim oblastima i da moramo čekati da koka definitivno ugine, jer pre toga nam nema mira.
Zahvaljujući ovom filmu, po Srbiji se sada snimaju filmovi o srpskim stradanjima. Tako da on ne samo da nije izazvao saosećanje prema bošnjačkim žrtvama u BiH od strane Srba (ako je film uopšte iko i pogledao - ja ne poznajem nikoga), već je upravo izazvao kontraefekat, tj. razmišljanje: "A šta je s našim ljudima? A šta je s našim žrtvama?".
Sumnjam da Bošnjaci žele nešto od Srba. Oni pre ovime izvlače korist od Međunarodne Zajednice i na sve načine upiru da ih se ne zaboravi, pogotovo u današnja vremena kada se svet okreće nekim drugim narodima i nekim drugim ratištima. Ali jednog dana, Međunarodna Zajednica će izgubiti interes i za BiH i za Bošnjake, a oni će ostati sami ovde na Balkanu, prepušteni sami sebi, a okruženi narodima koje konstantno guraju od sebe i sa kojima konstantno urušavaju odnose računajući na večitu zaštitu od strane stranaca.
A ako nešto hoće od Srba, eeeeeeeeee, onda bi trebalo malo bolje da upoznaju srpski mentalitet.

Ovo što rade jednostavno - ne pali!