Film "Oluja"

• Začetnik teme Začetnik teme Emihs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
prijateljica igra u oluji.
prenela mi je utiske da je odlican.
nisam gledao odgledacu kada prodje auforija.
mada znamo svi sta e bilo.
Nevezano za tematiku i političku pozadinu koju nosi zbog teške teme, interesuje me kvalitet filma kao umjetničkog djela, gluma pre svega i da li je produkcijski "jeftin" ili ozbiljno uradjen film.
Pročitao sam nekakvu recenziju mada ih još uvjek nema puno, gdje piše da ima solidnih akcionih Rambo momenata do teške drame dovoljno mučne za osjetljiv želudac pa sam se moram priznati zainteresovao.

Poslednja izmena:
Nevezano za tematiku i političku pozadinu koju nosi zbog teške teme, interesuje me kvalitet filma kao umjetničkog djela, gluma pre svega i da li je produkcijski "jeftin" ili ozbiljno uradjen film.
Pročitao sam nekakvu recenziju mada ih još uvjek nema puno, gdje piše da ima solidnih akcionih Rambo momenata do teške drame dovoljno mućne za osjetljiv želudac pa sam se moram priznati zainteresovao.
mogu izneti samo ono sto mi je receno.
film je snimljen jos polovinom prosle godine.
ramba ne bi mesao jer ovo su teske teme.
rambo je fikcija i plasiranje marketinga.

@Emihs Odličan film, vredi ga pogledati u bioskopu, produkcijski deluje vrhunski, gluma je odlična, kod nekih uloga vrhunska da se naježiš.

Iako je teška tema ne udara na patetiku i konačno nije nešto što je snimljeno da strancima otvara oči, na čemu sam autorima posebno zahvalan. I baš zato mislim da ko god je u mogućnosti, a želi da odgleda film, ode i plati kartu u bioskopu jer definitivno nije pravljen tako da računa na neki profit od publike u Hrvatskoj, BiH ili po inostranstvu - nema stranaca, dobrih Amerikanaca, token-Hrvata i sl. prosto naš film za nas. Nije snimljen kao propaganda, ni ovakva ni onakva, politička pozadina i kontekst su u jednoj baš realnoj meri, fokus je na ljudima i likovima

Jedina potencijalna mana je što film ima toliko potencijala i toliko dobrih scena, da se samo priča o onome što je moglo da bude još bolje, a nije, pa deluje kao da je film loš. Mislim, proverite i sami, pitajte bilo koga ko ga je gledao, bez obzira na to da li mu se sviđa ili ne, da li mu je film bio dosadan. Traje duže od 2h, znači, sa ovim svetskim trendom da se snimaju filmovi od 3h, u svakom smo osuđeni na bar pola sata neizdržive dosade, a ovaj nije dosadan nijednom. Neko reče u recenzijama da film deluje kao da je prvo snimljena serija, pa od nje sklopljen film, a ne obrnuto - da se od viškova iz filma napravi serija, toliko je film intenzivan.

Ne želim da idem u detalje i spojlujem, jer ima dosta spojlera pošto film nije o Oluji za koju znamo kako se završila, nego o nekoliko ljudi koji su kroz nju prošli i čija je sudbina neizvesna i nepredvidiva: o porodici koja pokušava da ostane živa u izbegličkoj koloni (a znamo da su mnogi u toj koloni poginuli) dok ne zna gde se nalazi i kuda uopšte ide, o jednom diverzantu koji je u isto vreme rešen da osveti brata blizanca i otkrije ko ga je ubio (to je ta "Rambo" priča koja se pominje) i o nekolicini muževa koji sa prve linije i ne znaju da je Knin pao, gde su im porodice i kuda se uopšte ide. Ima vrhunske glume, ima odličnih momenata... ima i karikirane glume i par neubedljivih sporednih likova, ali to je već cepidlačenje jer film prosto mami da se ocenjuje i meri kao da je kandidat za najbolji domaći film ikad snimljen, pa stalno pada na pamet šta je još moglo da se ubaci.

I još bih preneo utisak da mi se čini da se posebno svideo mladoj publici i mladima školskog uzrasta. Znači, kad sam video 30 školaraca u sali kako pre početka filma prave atmosferu kao na velikom odmoru, pomislio sam "E, do vraga". A ono, gledali kao hipnotisani, komentarisali uzvicima taman onda kada bi svako od nas isto to pomislio u sebi i nakon filma samo komentarisali kako je fenomenalan. Mi stariji smo se možda nagledali ratnih filmova i akcionih priča i u svemu tražimo da vidimo nešto novo da bih nas oduševilo, ali po onome što sam video, a i kasnije čuo, mislim da je film poseban prodor napravio upravo kod mladih zbog čega samo dodatni respekt dajem.

@Emihs Odličan film, vredi ga pogledati u bioskopu, produkcijski deluje vrhunski, gluma je odlična, kod nekih uloga vrhunska da se naježiš.

Iako je teška tema ne udara na patetiku i konačno nije nešto što je snimljeno da strancima otvara oči, na čemu sam autorima posebno zahvalan. I baš zato mislim da ko god je u mogućnosti, a želi da odgleda film, ode i plati kartu u bioskopu jer definitivno nije pravljen tako da računa na neki profit od publike u Hrvatskoj, BiH ili po inostranstvu - nema stranaca, dobrih Amerikanaca, token-Hrvata i sl. prosto naš film za nas. Nije snimljen kao propaganda, ni ovakva ni onakva, politička pozadina i kontekst su u jednoj baš realnoj meri, fokus je na ljudima i likovima

Jedina potencijalna mana je što film ima toliko potencijala i toliko dobrih scena, da se samo priča o onome što je moglo da bude još bolje, a nije, pa deluje kao da je film loš. Mislim, proverite i sami, pitajte bilo koga ko ga je gledao, bez obzira na to da li mu se sviđa ili ne, da li mu je film bio dosadan. Traje duže od 2h, znači, sa ovim svetskim trendom da se snimaju filmovi od 3h, u svakom smo osuđeni na bar pola sata neizdržive dosade, a ovaj nije dosadan nijednom. Neko reče u recenzijama da film deluje kao da je prvo snimljena serija, pa od nje sklopljen film, a ne obrnuto - da se od viškova iz filma napravi serija, toliko je film intenzivan.

Ne želim da idem u detalje i spojlujem, jer ima dosta spojlera pošto film nije o Oluji za koju znamo kako se završila, nego o nekoliko ljudi koji su kroz nju prošli i čija je sudbina neizvesna i nepredvidiva: o porodici koja pokušava da ostane živa u izbegličkoj koloni (a znamo da su mnogi u toj koloni poginuli) dok ne zna gde se nalazi i kuda uopšte ide, o jednom diverzantu koji je u isto vreme rešen da osveti brata blizanca i otkrije ko ga je ubio (to je ta "Rambo" priča koja se pominje) i o nekolicini muževa koji sa prve linije i ne znaju da je Knin pao, gde su im porodice i kuda se uopšte ide. Ima vrhunske glume, ima odličnih momenata... ima i karikirane glume i par neubedljivih sporednih likova, ali to je već cepidlačenje jer film prosto mami da se ocenjuje i meri kao da je kandidat za najbolji domaći film ikad snimljen, pa stalno pada na pamet šta je još moglo da se ubaci.

I još bih preneo utisak da mi se čini da se posebno svideo mladoj publici i mladima školskog uzrasta. Znači, kad sam video 30 školaraca u sali kako pre početka filma prave atmosferu kao na velikom odmoru, pomislio sam "E, do vraga". A ono, gledali kao hipnotisani, komentarisali uzvicima taman onda kada bi svako od nas isto to pomislio u sebi i nakon filma samo komentarisali kako je fenomenalan. Mi stariji smo se možda nagledali ratnih filmova i akcionih priča i u svemu tražimo da vidimo nešto novo da bih nas oduševilo, ali po onome što sam video, a i kasnije čuo, mislim da je film poseban prodor napravio upravo kod mladih zbog čega samo dodatni respekt dajem.
Ti si već drugi sa pozitivnim iskustvom za ovaj film, gledaće se svakako.Supruga mi je vodila kao razrednica sedmake u bioskop i mada je bila mišljenja da su možda premladi za film, kaže da su ga bolje osjetili od recimo starijih generacija, čak i da je bilo istinskih dječijih suza.Svakako nisam ni očekivao laganu tematiku na tu tužnu istorijsku tragediju koja je zadesila srpski narod u Hrvatskoj.

Bio sinoc na RTS1, ja sam ga gledao na Superstaru, sat vremena ranije...
Ovako..Dug je, brate mili, kao gladna godina....!:confused:Teska je to tema, zao mi je zbog svega, ali rodis mecku dok se ne zavrsi sve...To je nezahvalno skroz!:roll:
Film ima kvaliteta (ponekih) sa akcione strane, premda je to sve filmski, i u tom duhu donosi pokusaj poetske pravde vandalima za njihovo krimi delo,
americko-francuska skola. Sto onda znaci da tu i nema puno filozofije...Nama je, medjutim, upravo ona potrebna da bi izasli na kraj sa sobom i drugima sto se te teme tice...Tu se sada postavlja ono staro pitanje koliko realnost postoji u ismastanom filmskom delu i cime ga zapravo opravdava? Ljudi pisu romane i snimaju filmove o izmastanim stvarima, a ipak nadju na kraju dela smisao zivota...Dakle, pitanje je sta ovakav film na kraju cini coveku i kakvim ga ostavlja?
Ako su ga finansirali trogloditi kojima danas caruje presvucena nekadasnja radikalska stranka, koja se na svim tim ratistima ponasala krajnje neodgovorno i bahato prema svim ucesnicima istih, nesto najdalje iliti najdublje sto u njemu mozete ocekivati da vidite je retribution...mozda neka neodredjena, ali patetikom filovana naznaka pomena na taj strasan dogadjaj........ali ne i katarzu...sto se ocekuje od prave, istinske umetnosti. Sto znaci da...:think:ili ga mogu nazvati polu-kicem, gde su se pre svega dva najistaknutija glumca potrudila za ono "polu", pa ga donekle i ga izvukla (simbolican plavusan i crnjomanjast, jin i jang....) ili su ovo srpski Prokletnici, pa je Tarantino koji masakrira Hitlera i celu njegovu klapu u francuskom bioskopu, kroz reci njegovog Bred Pit-Ramba, ipak ostvario sebi jedno remek-delo...Evo, ne znam, vi mi recite. :cool: Kad bi ceo svet govorio srpski da se svi razumeju, da nije bilo obostranih otimacina, klanja, silovanja i ubijanja, da je sve (u vremenu) pocelo odatle odakle se nazalost i zavrsilo...mogao bih reci da je ovo remek-delo, sa dobrim dramskim elementima koji su cak i nepravedno u montazi skracivani i presecani na dva dela (a to je nesto najvrednije sto film moze da priusti), da li u korist akcije i brzine dogadjanja (a opet se sve vuce ko gladna godina!)...Prosto, tesko je naci ikoga i na platnu i van platna sa pretpostavkom nevinosti u celoj toj i takvoj stvari kakva je na filmu oslikana da zapravo moze podneti, izneti i doneti ideju katarze...sem anonimnih, kolateralnih zrtava, na kraju filma predstavljenih tek u obicnoj brojci - oko 2 hiljade.. :( Ovoliki (stvarni) bol jednostavno - nije patetika koja se moze strpati tek u jednu za drugom lutku-babusku sa likom bilo kojeg aktuelnog predsednika... Toliko od mene (i ovoliko je previse...) Treba li ocena? Od 1 do 5 - tacno 2,5...ni tamo ni ovde.

Film je prenio mucnu atmosferu,koja je u stvarnosti bila jos mucnija.
Meni se bas ti "rambovski"elementi ne dopadaju.
Onda zvuci kao izmisljeno,a ne kao da se desilo stvarno.
Nedostaje mi neka "dubina" u detaljima,ima nekih klisea...a u nekim momentima mi je nerealno ponasanje majke koja je izgubila sina,nekako hladnokrvno.Scenario je mogao biti bolji,ali ovo je siroka tema kojom se i nije moglo sve obuhvatiti.
Ja se sjecam te kolone koja je isla u pravcu Sremske Race.Tezak je bio osjecaj tada,a tesko je i sada kad se gleda film.
Takodje,i ne samo u ovom filmu,nekako mi fali vrhunskih glumaca u svim ovim novijim filmovima.Zamisljam npr.Glogovca u nekoj ulozi,mislim da bi sa njim bilo sve izrazajnije.
Jovo Maksic je ok odigrao,a ostali su mi nekako prosjecni.
Ipak film drzi paznju,jer se smjenjuju "putanje" svih likova.
Zapravo,najveca vrijednost filma je,sto je pokazao taj haos i rasulo iz ugla obicnog covjeka.
I mislim da treba jos da se snimi filmova na ovu temu,nije sve ispricano.

Ako budem smogla nerava, pogledaću ga još jednom, čisto da procenim da li mi je prvi utisak opravdan ili je pristrasan.
Film sam gledala samo iz razloga da procenim kako će delovati na onaj deo gledalaca koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa temom.
I po tom pitanju bih mogla da se složim sa @Black_star -ovim komentarom.
Sa druge strane, smatram da je nemoguće napraviti priču sa porukom, iako se meni ta poruka provlači kroz ceo film.
Jednostavna je - nasilje izaziva nasilje.
Surov prikaz ljudske prirode i svega onog što rat izvuče iz čoveka.
Nije mi prijatno upotrebiti reč "dopalo" ali meni se upravo dopala ta surovost kod prikazivanja određenih scena i likova.
Ta surovost je neminovnost svakog rata i nju niko ne želi ni da čuje ni da vidi.A biva još surovije od filmskih prikaza...
Nema gotovo ništa poetično, ili je tek u tragovima.
I meni je kao i @limunada najnerealnija scena majke dva sina...ali, opet to ali...znajući mentalitet i setivši se sebe u nekim trenucima, može da bude potpuno realna slika.
Skromna glumačka ekipa po meni je pun pogodak, iako sam bila skeptična.Upravo taj deo da je film bez velikih imena kinematografije, dodaje filmu onaj nevidljivi efekat poruke.
Da bi se videla poruka, nisam sigurna da je moguće ako se filmu ne pristupi s distance.Kako emotivne, tako i političke.

Ocena...nisam filmski kritičar, neka bude neka sredina - 3.

Na kraju, moje lično mišljenje je da film nije trebalo da se zove "Oluja" jer napraviti film u koji će stati priča o Oluji je posao za prvoklasnu ekipu i scenarista, režije do glumaca.
Ne znam, onako najiskrenije, iz srca...treba prestati sa snimanjem ovakvih filmova.
Ni 300 hiljada filmova neće promeniti prošlost,a odnosiće preko potreban mir.Mir u svakom smislu te reči.
Sećati se treba.Soliti, ponegde još uvek nezarasle rane, otvarati ožiljke...to ne treba.Nikome.

Ovo si dobro primijetio.Ovo je film od Srba za Srbe.
Koliko god ima teskih momenata,stvarnost je bila jos gora.I ne ponovila se nikom.
Svi Srbi treba da odgledaju film,da im se istorija ne ponovi.

Takodje,i ne samo u ovom filmu,nekako mi fali vrhunskih glumaca u svim ovim novijim filmovima.Zamisljam npr.Glogovca u nekoj ulozi,mislim da bi sa njim bilo sve izrazajnije.
Jovo Maksic je ok odigrao,a ostali su mi nekako prosjecni.
Ipak film drzi paznju,jer se smjenjuju "putanje" svih likova.
Slažem se i sa celim komentarom ali izdvajam ovo... bas fale dobri glumci, koji su klasa.
Ali jbg Sergej, Kojo, Cvijanović, Bjepogrlic kad ne radi u svojoj produkciji, i još mnogi drugi su nepodobni za umobolnika, prvu usnu.

Ovako, uzepi manje vise nepoznate glumce a opet ima propusta u dijalektu i akcentu. Slušaš dijalog i prosto vidis da u životu nisu ušli u hrvatsku, a jos je gore što reditelj nije insistirao na tome.
To me nervira i kad Bg glumci glumce juznjake i veze nema njihov govor sa onim iz tih krajeva, prosto bode uši.

Slažem se i sa celim komentarom ali izdvajam ovo... bas fale dobri glumci, koji su klasa.
Ali jbg Sergej, Kojo, Cvijanović, Bjepogrlic kad ne radi u svojoj produkciji, i još mnogi drugi su nepodobni za umobolnika, prvu usnu.

Ovako, uzepi manje vise nepoznate glumce a opet ima propusta u dijalektu i akcentu. Slušaš dijalog i prosto vidis da u životu nisu ušli u hrvatsku, a jos je gore što reditelj nije insistirao na tome.
To me nervira i kad Bg glumci glumce juznjake i veze nema njihov govor sa onim iz tih krajeva, prosto bode uši.
Da...Davor Janjic ima tipicni sarajevski akcenat.
Dobar glumac mi je onaj sto glumi onog glavnog ustasu,Marko Bacevic,relativno nepoznat.

Ne znam, onako najiskrenije, iz srca...treba prestati sa snimanjem ovakvih filmova.
Ni 300 hiljada filmova neće promeniti prošlost,a odnosiće preko potreban mir.Mir u svakom smislu te reči.
Sećati se treba.Soliti, ponegde još uvek nezarasle rane, otvarati ožiljke...to ne treba.Nikome.
Ne slazem se.Treba snimati,da se ne zaboravi,a i za nove generacije.
Onda ce se mozda mir vise cijeniti.

Ne slazem se.Treba snimati,da se ne zaboravi,a i za nove generacije.
Onda ce se mozda mir vise cijeniti.

Neće se više cijeniti mir na ovaj način.
Sećati se treba.Ima onih koji se sećaju svaki dan i to im je dovoljno.

Nisam bila učesnik doba Jasenovca i ostalog, ali ne smatram da se moj iskren osvrt i sećanje na sva stradanja umanjio time što sam živela u vreme kad se nije pravio cirkus od toga.Svu tragediju tog vremena, osećala sam i pre ovog novijeg.I smatrala da je mir nemerljiv.Ako ne umemo ceniti mir bez obzira na istoriju, ako nam za to treba ponavljanje istorije ili stalno podsećanje na to...mislim da imamo problem.
Ne volim cirkus, a sećati se treba.

Neće se više cijeniti mir na ovaj način.
Sećati se treba.Ima onih koji se sećaju svaki dan i to im je dovoljno.

Nisam bila učesnik doba Jasenovca i ostalog, ali ne smatram da se moj iskren osvrt i sećanje na sva stradanja umanjio time što sam živela u vreme kad se nije pravio cirkus od toga.Svu tragediju tog vremena, osećala sam i pre ovog novijeg.I smatrala da je mir nemerljiv.Ako ne umemo ceniti mir bez obzira na istoriju, ako nam za to treba ponavljanje istorije ili stalno podsećanje na to...mislim da imamo problem.
Ne volim cirkus, a sećati se treba.
Osjecala si ti mozda tragediju...ali ta tragedija se zamalo ponovila.A oni koji su naivno vjerovali da nece,su najgore prosli.
Ne treba da se pravi curkus,naprotiv,ali treba da se zna.

Meni je film dobar,iznad ocekivanja.Celo vreme drzi paznju,dosta realna ratna prica o sudbini obicnog coveka iako ucesnici svega toga kazu "nidje veze".Nisam siguran da su posle ovog filma Lepa Sela,gde je dosta toga iskarikirano,i dalje najbolji domaci ratni film.

Back