@Emihs Odličan film, vredi ga pogledati u bioskopu, produkcijski deluje vrhunski, gluma je odlična, kod nekih uloga vrhunska da se naježiš.
Iako je teška tema ne udara na patetiku i konačno nije nešto što je snimljeno da strancima otvara oči, na čemu sam autorima posebno zahvalan. I baš zato mislim da ko god je u mogućnosti, a želi da odgleda film, ode i plati kartu u bioskopu jer definitivno nije pravljen tako da računa na neki profit od publike u Hrvatskoj, BiH ili po inostranstvu - nema stranaca, dobrih Amerikanaca, token-Hrvata i sl. prosto naš film za nas. Nije snimljen kao propaganda, ni ovakva ni onakva, politička pozadina i kontekst su u jednoj baš realnoj meri, fokus je na ljudima i likovima
Jedina potencijalna mana je što film ima toliko potencijala i toliko dobrih scena, da se samo priča o onome što je moglo da bude još bolje, a nije, pa deluje kao da je film loš. Mislim, proverite i sami, pitajte bilo koga ko ga je gledao, bez obzira na to da li mu se sviđa ili ne, da li mu je film bio dosadan. Traje duže od 2h, znači, sa ovim svetskim trendom da se snimaju filmovi od 3h, u svakom smo osuđeni na bar pola sata neizdržive dosade, a ovaj nije dosadan nijednom. Neko reče u recenzijama da film deluje kao da je prvo snimljena serija, pa od nje sklopljen film, a ne obrnuto - da se od viškova iz filma napravi serija, toliko je film intenzivan.
Ne želim da idem u detalje i spojlujem, jer ima dosta spojlera pošto film nije o Oluji za koju znamo kako se završila, nego o nekoliko ljudi koji su kroz nju prošli i čija je sudbina neizvesna i nepredvidiva: o porodici koja pokušava da ostane živa u izbegličkoj koloni (a znamo da su mnogi u toj koloni poginuli) dok ne zna gde se nalazi i kuda uopšte ide, o jednom diverzantu koji je u isto vreme rešen da osveti brata blizanca i otkrije ko ga je ubio (to je ta "Rambo" priča koja se pominje) i o nekolicini muževa koji sa prve linije i ne znaju da je Knin pao, gde su im porodice i kuda se uopšte ide. Ima vrhunske glume, ima odličnih momenata... ima i karikirane glume i par neubedljivih sporednih likova, ali to je već cepidlačenje jer film prosto mami da se ocenjuje i meri kao da je kandidat za najbolji domaći film ikad snimljen, pa stalno pada na pamet šta je još moglo da se ubaci.
I još bih preneo utisak da mi se čini da se posebno svideo mladoj publici i mladima školskog uzrasta. Znači, kad sam video 30 školaraca u sali kako pre početka filma prave atmosferu kao na velikom odmoru, pomislio sam "E, do vraga". A ono, gledali kao hipnotisani, komentarisali uzvicima taman onda kada bi svako od nas isto to pomislio u sebi i nakon filma samo komentarisali kako je fenomenalan. Mi stariji smo se možda nagledali ratnih filmova i akcionih priča i u svemu tražimo da vidimo nešto novo da bih nas oduševilo, ali po onome što sam video, a i kasnije čuo, mislim da je film poseban prodor napravio upravo kod mladih zbog čega samo dodatni respekt dajem.