Iz mog iskustva u knjizevnosti , manje od 0.1% ljudi moze da analizira roman...
Od toga naravno , kad ih skupimo sve na gomilu , oni koji su napisali kritike za odredjeni roman, govorim o npr jednoj skoli , visoj skoli ..., o djacima i profanima..
nece se pogoditi 5 istih...tj 5 ce biti totalno razliciti , koliko god se preklapali...
Znaci znam iz prakse, kad se radi analiza tako nekih vaznih romana...profan se uhvati stila, cak nije stil onako kako mislite, ne knjizevnog stila, nego se uhvati funkcije stila u radnji i formi romana...nesto sto meni ne bi palo na pamet da dublje posvetim tome paznju....a opet ne mozes reci da je glupo , ne zbog toga sto je profan, pazi doktor nauka srpskog jezika, daleko je od bele lale...nego nije ti blizak taj ugao koliko je njemu interesantan....a on samo pipne psihoanalizu, ocigledno ga ne interesuje...ne preskoci ali samo pipne..
A opet neko treci se uhvati odnosa u dinamici sazrevanja ili dinamici radnji...., neko se uhvati deskriptiva....secate se u Tihom donu u orginalu romana sam pisac se uhvatio deskriptiva prolaska kose kroz grudni kos kad se ona zenska pokusavala da samoubije...kosom...Pa jos ubacuje zvucne efekte, kao kad kosa prolazi kroz kupus...
Solohov......
Znaci em ih ima malo , npr u odelenju sam imao potencijalno 5,6, od toga jedna , majka joj srbista, to ne mozes objasniti , znaci tako lepo zlatousno napise kritiku , a da pojma nemas sta je napisala, ama bukvalno kao da nista nije rekla, a moze kad hoce da kaze nesto , nije isprazna, ali jednom smo bili u duelu , odlicno je napisala sastav, ali pet puta sam uzeo da citam i nista nije receno ....to je neverovatno , pitko a nista nije receno...znam ovako izgovoreno zvuci nemoguce, a zamislite koliko je nemoguce , kad imas tesku psihoanalizu pored njenog sastava i sad znas da za slusanje tvoj sastav nije lep, ali je zanimljiv, mozda jeste malo tezi za pracenje, mada jos nije bilo toliko zaslo , polazni nivoi psihoanalize su ljudima zanimljivi ....posle kad mora da udare po svojim floskulama i predrasudama , tad su muke...
Ali poenta, prelep joj sastav, a ne moze da se preprica...nije cak ni simbolican ni u slikama , ama bas nista...Eeee, kad to imate u odelenju i kao drugaricu misicu, onda je lako biti knjizevnik...
Da vratim na film...u filmu je jos vise dimenzija prisutno , znaci ne samo tekst, nego ima i slike, ima zvuka, muzika uopste nije bez uticaja....a ima i mimike , izrazaja lica....i to mnogo znaci...
Pa hajde ti onda to uklaviri da je svima prosto....tesko...a i nije..
Ja licno mrzim pocetnike reditelje i scenariste, a scenaristi , holivudski mogu biti i prepredeni da ti okrecu zeludac...obicno je najbolje kad nije bas do daske scenarista resen da pokaze izverziranost...pa onda istrazivanje materije...konsultant, sta je verovatno , sta je uobicajeno , sve to daje vrednost i znacaj filmu..