Филм ''72 сата''

Nije ništa naročito ali ipak nije loše da se vidi. U suštini mislim da je scenario davao materijal za bolji film. Mislim da su se negde usput izgubili jer nisu bili načisto dokle je komedija a odakle drama.

Ko voli Šerbedžiju, mora da vidi. Njegov lik je, ne mislim samo na glumu, najbolji deo filma.

Dobra muzika, i odlicna gluma Serbedzije.
Ako je ovako zdusno predstavio Srbe u Andjinom filmu, izginuli smo nacisto.
No, brizni i savesni komsija Hrvat je tu da nam zaleci rane.

Sto se samog filma tice, ovoliko prostakluka i psovki nije majci kamera zabelezila.
Sama sam gledala film, i bilo mi je neprijatno.

Ја му не бих писао у минус тај српско-хрватски аспект филма. То је присутно у мери у којој је неопходно и суштински је јасно да Шербеџија тумачи Србина али да је националност у том контексту небитна.

Једино на крају аутори нису одолели па Шербеџија има реченицу: "Имам рвацки пасош, а имам и овај наш." :mrgreen: То ми се некако није уклопило али као фазон није лоше.

Иначе ме филм јако подсећа на филмски наставак серије "Просјаци и синови". Исти миље, исти менталитет. Хрвати, Срби, небитно.

Ja sam film odgledala bez predrasuda, kao istinski ljubitelj sedme umetnosti. :)
Meni nimalo nije smetala cinjenica da se tu radi o 3 srpska idiota i cetrvrtom manijaku i ubici, koji zive od penzije senilne babe, paraziti na "hrvatskoj" zemlji.
Nije mi smetao ni dobrocudni i dusebrizni komsija Hrvat.
To jest, sve to sam ostavila po strani i upijala odlicnu Serbedzijinu glumu, osetila muziku, pokusala da shvatim taj mentalitet.
Onda je film zavrsio, i ja sam zakljucila: Hrvati, stvarno ste jadni. :)

"Ја му не бих писао у минус тај српско-хрватски аспект филма. То је присутно у мери у којој је неопходно"
Slazem se, njima su Srbi neophodni. Od koga bi inace pravili cudovista, da bi bili u stanju da zive sami sa sobom?

Pričao sam sa jednim svojim zemljakom iz Like, inače proteran na najgrozniji način, jedva živu glavu izvukao a ćale mu bio zarobljen iako je bio civil i invalid. Kroz priču se dotaknemo teme o filmovima i tako, kaže on meni da pogledam super film sa Šerbedžijom u glavnoj ulozi. Kaže, odlično, duhovito, Lika, selo...

E, u tome je tragedija ovog mizernog naroda i iskreno me sramota što sam deo istog. Tolika naivnost, zaboravnost, idiotizam. Kad lik koji je uživo, kao dete osetio svu lepotu hrvatskog prijateljstva, i gde su za vreme rata, upravo prve komšije bile najglasnije za progon i ubistvo srpskih komšija(čast izuzecima) šta očekivati od nekog mediokriteta iz Srbije koji nema pojma o istoriji ili se nikad nije ni susreo sa ustaškom mržnjom.

Kad kažem mediokriteti ne mislim ni na koga pojedinačno nego kao jedan simbol opšteg stanja u Srbiji.

Poslednja izmena:
Знам да ниси, али запитај се мало... Ако српско-хрватски аспекат није битан, зашто је уопште присутан?
Да ли мислиш да би филм уопште био снимљен, да нису Срби ти који су представљени као лудаци?

Па кад смо кренули у дискусију...

Пост-ратни контекст је битан за филм. Сети се да битну улогу у филму има она мина. Зато је тај српско-хрватски аспект важан.
Затим, Срби нису представљени као лудаци, него само Мане (Шербеџија). А лудак је не зато што је Србин него зато што је такав.
Филм приказује породицу која је неприлагођена за живот у датим социјалним условима. Свакако да чињеница што су Срби који живе у Хрватској наглашава ту неприлагођеност.

То је мој одговор на питање зашто је било потребно да породица буде српска. Осим тога, вероватно је Шербеџија фемили рачунала на публику на читавом ЈУ-простору, а то им не би ишло ако би филм био концентрисан на чисто хрватску тематику и јунаке.

Са друге стране, није да Париповићи (тако се зове та породица) не би могли да буду и Хрвати али би онда тај провокативни контекст био изгубљен а који би се редитељ тога одрекао?

Да додам још и то да ако би неко ко није Екс-ЈУ гледао филм, тај вероватно не би ни приметио да су Париповићи Срби нити би у томе видео нешто нарочито.

Dobar je film ,manite se filozofije. Sjajna Mira Banjac.Duhovit i drugaciji...malo je tehnicki losiji,ili su isli na taj trip...al vi morate od svega da napravite Kanta, Nicea, Sopenhaura...
nema nikakvih antisrpskih ili sta vec momenata.paranoja je bolest. ismijava generalno mentalitet naroda u Liki, ali i tu jugonostalgiju...ismijava i Serbedzijinog lika koji je kao srbin i njegovog komsiju koji nije ...tako ad ...i taj balkanski obicaj da se cuvaju babe, ad su babe najbitnije itd...a zapravo sve to izl icne koristi.
'ebote .

Пост-ратни контекст је битан за филм. Сети се да битну улогу у филму има она мина. Зато је тај српско-хрватски аспект важан.
Затим, Срби нису представљени као лудаци, него само Мане (Шербеџија). А лудак је не зато што је Србин него зато што је такав.
Филм приказује породицу која је неприлагођена за живот у датим социјалним условима. Свакако да чињеница што су Срби који живе у Хрватској наглашава ту неприлагођеност.

То је мој одговор на питање зашто је било потребно да породица буде српска. Осим тога, вероватно је Шербеџија фемили рачунала на публику на читавом ЈУ-простору, а то им не би ишло ако би филм био концентрисан на чисто хрватску тематику и јунаке.

Са друге стране, није да Париповићи (тако се зове та породица) не би могли да буду и Хрвати али би онда тај провокативни контекст био изгубљен а који би се редитељ тога одрекао?

Да додам још и то да ако би неко ко није Екс-ЈУ гледао филм, тај вероватно не би ни приметио да су Париповићи Срби нити би у томе видео нешто нарочито.
Da citiram elokventnijeg od mene.

Poslednja izmena:

СПОЈЛЕР

Мина која је битна за филм је могла да буде уведена на било који начин, пошто је ово послератни контекст (мина заостала из рата). Ретард, алкос, 35-годишњи "омладинац" на ћаћином лонцу и утеривачима дугова на врату и манијак Мане нису оно што ја сматрам реалном сликом српске породице. Париповићи су могли бити и Хрвати, без икаквог већег мењања приче.
Међутим, са политичким аспектом би се изгубила и поента.
Овако су убили две муве једним ударцем.
Филм добија на популарности код Срба тиме што су одабрани српски познати глумци (два цела и један фаличан, али омиљен).
Срби из Лике, као нам је то Велебит потврдио, опчињени музиком родног краја, хумором и псовкама које су хлеб насушни (да, да, ти краткопамтећи Срби чији су преци у Лици остављали кости, а чији ће потомци о Лици учити из географије), уживаће у овом филму.
Хрвати ће уживати још више, и они воле исте горепоменуте ствари као и Срби, а посебан зачин је то што су Париповићи, заједно са лудаком и убицом (без тога није могло) Манетом, СРБИ... Разумеш?
Мане никако није могао бити Хрват.
Зато се не заваравај тиме да националност није битна. Поготово кад су у питању странци.
Забога, овај филм има доброг и лошег момка. А да би знали ко је лош, довољно је да знају ко је Србин.
Мане није лудак зато што је Србин, Мане је морао бити Србин зато што је главни негативац.

СПОЈЛЕР

Мина која је битна за филм је могла да буде уведена на било који начин, пошто је ово послератни контекст (мина заостала из рата). Ретард, алкос, 35-годишњи "омладинац" на ћаћином лонцу и утеривачима дугова на врату и манијак Мане нису оно што ја сматрам реалном сликом српске породице. Париповићи су могли бити и Хрвати, без икаквог већег мењања приче.
Међутим, са политичким аспектом би се изгубила и поента.
Овако су убили две муве једним ударцем.
Филм добија на популарности код Срба тиме што су одабрани српски познати глумци (два цела и један фаличан, али омиљен).
Срби из Лике, као нам је то Велебит потврдио, опчињени музиком родног краја, хумором и псовкама које су хлеб насушни (да, да, ти краткопамтећи Срби чији су преци у Лици остављали кости, а чији ће потомци о Лици учити из географије), уживаће у овом филму.
Хрвати ће уживати још више, и они воле исте горепоменуте ствари као и Срби, а посебан зачин је то што су Париповићи, заједно са лудаком и убицом (без тога није могло) Манетом, СРБИ... Разумеш?
Мане никако није могао бити Хрват.
Зато се не заваравај тиме да националност није битна. Поготово кад су у питању странци.
Забога, овај филм има доброг и лошег момка. А да би знали ко је лош, довољно је да знају ко је Србин.
Мане није лудак зато што је Србин, Мане је морао бити Србин зато што је главни негативац.

Врло лепо објашњење.

Poslednja izmena:
A nemoguci ste.
Ex,ovo za Ramba,nisko,nisko,hehe.
Pusticu Borku da se pobrine za vas.

... хехе, ... неки би рекли да манипулирам, агитирам, гађам у слабе тачке... али истина је да знам сваком човеку да погледам у :heart:...

...ма кога ја лажем, све што желим је да оснујем свој религиозни култ -

... а и да смирим мало нервозу до вечерас, ставих брдо пара на Ман Јунајтед... :dash:

Питање о филму сам поставила јер сам и ја пореклом из Лике.
Чим сам видела Шербеџију (Југословена) у главној улози, одмах ми је филм био сумњих.
Питала сам пријатеља из Лике да ли је одгледао филм и вреди ли га гледати. Одговор је био децидан- НЕ!
Он као Србин из Лике га је доживео као ругање Србима.
Одгледала сам по коју сцену и морам признати да ме је прожео исти осећај.

Нисам одгледала филм. Не траћи ми се време на пљувачину по народу који је био највећа жртва хрвато-усташа.
Ко зна историју тај зна и да су Срби у Лици, на Кордуну и на Козари највише од Хрвата страдали.

Pričao sam sa jednim svojim zemljakom iz Like, inače proteran na najgrozniji način, jedva živu glavu izvukao a ćale mu bio zarobljen iako je bio civil i invalid. Kroz priču se dotaknemo teme o filmovima i tako, kaže on meni da pogledam super film sa Šerbedžijom u glavnoj ulozi. Kaže, odlično, duhovito, Lika, selo...

E, u tome je tragedija ovog mizernog naroda i iskreno me sramota što sam deo istog. Tolika naivnost, zaboravnost, idiotizam. Kad lik koji je uživo, kao dete osetio svu lepotu hrvatskog prijateljstva, i gde su za vreme rata, upravo prve komšije bile najglasnije za progon i ubistvo srpskih komšija(čast izuzecima) šta očekivati od nekog mediokriteta iz Srbije koji nema pojma o istoriji ili se nikad nije ni susreo sa ustaškom mržnjom.

Kad kažem mediokriteti ne mislim ni na koga pojedinačno nego kao jedan simbol opšteg stanja u Srbiji.
Шта да кажем, моја сестра из Госпића, убили су јој оца и мајку '91. у Госпићу. И то брутално , онако како Хрвати Србе убијају, каже за филм да је симпатичан.
Туга. :(

Софија, шта да ти кажем. Имамо велики проблем са својим идентитетом, са колективном амнезијом и наивношћу, као и погрешно усмереним образовним системом. Ми, Срби смо мазохисти и у потпуности нас осликава чорбин стих ,,Србин је луд, Србин је проклет, једном га убијеш, он оће опет''.

Захватила нас је западњачка река и мислим да полако губимо националну свест коју нам брутално одузимају путем систематског испирања мозга свим могућим оружјима.

Не дешава се то само нама, али дешава се И нама сасвим евидентно.

Оно због чега МИ не смемо да се предамо тако лако јесте управо чињеница да само у 20. веку били жртва геноцида.
Број убијених Срба у НДХ још није коначан. Подаци се крећу од сигурних 700 хиљада убијених, па до јеврејских извора који кажи од 1,5 до 1,7 милиона убијених.

Ко зна те податке не може, а да не осети цинизам овог филма.

Одавно се филмови користе у пропагандне сврхе. Нема ту никакве уметности ! А Шербеџија је познат као индиректни пљувач Срба и српства. Иначе, отац му је био припадник хрватске удбе. Ко је упућен у рад тих структура, ментални склоп Шербеџија му не може бити мио.

Кад је глумио Србина позитивца? Никад.

Трагедија је у томе што ми, који добро памтимо и увиђамо сав цинизам таквих и сличних пројеката из нама непријатељских земаља бивамо оптужени да смо задрти, оптерећени итд, и то управо од наших сународника који су јелте, отворени, прогресивни, ,,млади и перспективни''.

Не дешава се то само нама, али дешава се И нама сасвим евидентно.

Оно због чега МИ не смемо да се предамо тако лако јесте управо чињеница да само у 20. веку били жртва геноцида.
Број убијених Срба у НДХ још није коначан. Подаци се крећу од сигурних 700 хиљада убијених, па до јеврејских извора који кажи од 1,5 до 1,7 милиона убијених.

Ко зна те податке не може, а да не осети цинизам овог филма.

Одавно се филмови користе у пропагандне сврхе. Нема ту никакве уметности ! А Шербеџија је познат као индиректни пљувач Срба и српства. Иначе, отац му је био припадник хрватске удбе. Ко је упућен у рад тих структура, ментални склоп Шербеџија му не може бити мио.

Кад је глумио Србина позитивца? Никад.

U "Užičkoj republici" igrao četničkog majora. Sad, da li je to pozitivac ili negativac, zavisi od ugla posmatranja.

Šerbedžija nije igrao u "Otpisanima".

Posmatanje bilo kog glumca pa i Šerbedžije iz perspkjtiva da li su junaci koje je igrao u filmovima bili srpske nacionalnosti ili nisu i da li su pozitivni ili negativni posmatram kao potpuno divljaštvo i da sam moderator razmislio bih da zatvorim temu zbog obesmišljenosti diskusije.

Ipak, pre nego što se to eventualno desi, podsetiću da je Šerbedžija igrao, pored ostalog, i Nikolu Teslu u TV-seriji, a računam da Tesla nije bio "Srbin negativac".

Сва срећа па ниси модератор, тако да твоја идеја остаје беспредметна.

А, играо је неког четничког капетана у некој серији типа отписани(готово сам сигуран, и ако нема тог податка на имдб), али нешто на кратко.

А, што се тиче Тесле, њега Хрвати присвајају и пришивају разне нетачне и злонамерне изјаве.

Poslednja izmena:

Back