Fiksiranje bad sectora na HDD

Форматирање диска и реинсталација система би требало да изолује лоше секторе.
brisanje svih particija i njihovo pravljenje izoluje loše sektore i za njihovu vrednost smanjuje kapacitet samoga hard diska , svaki hdd ima prirodno nekih 10% veći prostor od deklarisanoga , svaki put kada obrišete particiju i nanovo je napravite formira se novi MBR zapis na ivicama hard diska , MBR ignoriše oštećene delove i ne prikazuje ih tj u potpunosti ih izbacuje iz upotrebe.

brisanje svih particija i njihovo pravljenje izoluje loše sektore i za njihovu vrednost smanjuje kapacitet samoga hard diska , svaki hdd ima prirodno nekih 10% veći prostor od deklarisanoga , svaki put kada obrišete particiju i nanovo je napravite formira se novi MBR zapis na ivicama hard diska , MBR ignoriše oštećene delove i ne prikazuje ih tj u potpunosti ih izbacuje iz upotrebe.

Možeš da menjaš MBR bez da si pipno particije...
A hard skupa stvar u majčinu pa ću se zezam sa crkotinom...

Koji program moze efikasno da ''isece'' bad sectore tako da ih OS , WIN7 zaobilazi tj ignorise?

:think:

jbt bad sektori su fizicki ne softverski problem...a buduci da je reisntalacija Windowsa softvverska operacija...Je li tako tesko ukaciti logiku..?Mislim bad sectori su tu pa su tu, to sto ih Windows ''ne vidi''ne znaci da nece naici na njih...a onda...Krece show...Disk sa bad sektorima druze ili koristis za manje bitne stvari filmove, muziku itd, ili ga opravis HDD regeneratorom Pro, gore navedenim, i opet-cuvas minimalno bitne podatke na njemu...Jer jednomm kad se pojave bad sektori taj disk NIJE SIGURAN vise...NIKAD!

Форматирање диска и реинсталација система би требало да изолује лоше секторе.

glupost na kvadrat

- - - - - - - - - -

jbt bad sektori su fizicki ne softverski problem...a buduci da je reisntalacija Windowsa softvverska operacija...Je li tako tesko ukaciti logiku..?Mislim bad sectori su tu pa su tu, to sto ih Windows ''ne vidi''ne znaci da nece naici na njih...a onda...Krece show...Disk sa bad sektorima druze ili koristis za manje bitne stvari filmove, muziku itd, ili ga opravis HDD regeneratorom Pro, gore navedenim, i opet-cuvas minimalno bitne podatke na njemu...Jer jednomm kad se pojave bad sektori taj disk NIJE SIGURAN vise...NIKAD!

imao sam hard od 40 giga i kada se svi bed sektori zakljucali ostalo mi njegde oko 33gb.
i problem se vise nije pojavljivao, bio je kao nov.

kod drugara je bila slicna situacija ali zakljucavanje nije resilo, pa je i drugi put resavao da bi na kraju "majstor" rekao da nije ni za K :malav: tkd...

Windows ih ne vidi i ne nailazi na njih ako su oni eliminisani reparticionisanjem hdd-a , već sam napisao šta se dešava sa hdd-om samo da dodam sve dok se hdd fizički ne uništi on je sposoban za neki rad i nijedan fizički oštećen disk nećeš i nemožeš popraviti nikakvim regeneratorom , regenerator može da popravi samo softverski oštećene sektore na hdd-u tj da napravi tzv popunjavanje nullama

Probao sam sa HDD regeneratorom da unistim bad sektore,ali to veoma kratko traje.Probao sam i sa Hirens Boot-om,traje malo duze,ali se ipak ponovo vrate.Snejks ima pravo reinstalaciom OS-a se odstrane ti bad sektori i prosto receno ucaure u jedan prostor da ne smeta daljem radu HDD-a.Medjutim cim se pojavi vise od 4-5 bad sektora.treba spremati pare za drugi HDD.

Formatiranjem diska i reinstalacijom sistema neće nestati loši sektori, ali ih Windows ''mapira'' i ne koristi i radi sasvim normalno (do pojave novih loših sektora, ako se pojave)
Hard diskovi mogu da relociraju do 200 bad sektora i da rade normalno.

Formatiranjem diska i reinstalacijom sistema neće nestati loši sektori, ali ih Windows ''mapira'' i ne koristi i radi sasvim normalno (do pojave novih loših sektora, ako se pojave)
Hard diskovi mogu da relociraju do 200 bad sektora i da rade normalno.

1.ko josh instalira sistem na HDD?
2. Znaci instaliracete sistem na HDD koji je vec problematican i samo cete bsebi zadavti glavobolje..Jer ako je krepao 1, 5, 10 sektor-po svoj prilici ce se josh desahavati..
3 Imate lepo objasnjeno da bad sektori mogu biti fizicki i softverski...
4. Ono sto sam napisao za cuvanje podataka stojim iza svake reci!!Iole ista bitno na taklvom hardu je baceno...zaboravi na to...

1.ko josh instalira sistem na HDD?
2. Znaci instaliracete sistem na HDD koji je vec problematican i samo cete bsebi zadavti glavobolje..Jer ako je krepao 1, 5, 10 sektor-po svoj prilici ce se josh desahavati..
3 Imate lepo objasnjeno da bad sektori mogu biti fizicki i softverski...
4. Ono sto sam napisao za cuvanje podataka stojim iza svake reci!!Iole ista bitno na taklvom hardu je baceno...zaboravi na to...

U čemu je vaš problem?
Post je bio čisto edukativnog karaktera.:rtfm:
Mogu da se pojave loši sektori na razne načine, recimo prilikom drljanja nestane struje.
Usled iznenadnog nestanka struje postoji mogućnost pojave loših sektora.
Bitno je jedno vreme proveravati hard (proverava se da li se povećava broj loših sektora, ako se ne povećava, hard može i dalje da se koristi, ako se bad sektori šire, najbolje je da se zameni drugim)
A ko na šta instalira sistem je stvar ličnog izbora i finansijskog stanja.

Samo sam imao nameru da vas edukujem, ne radi vas, nego da se ostali članovi sa manje znanja ne dovode u zabludu.

A gde si nasao ovu cifru ;)

Hard diskovi na delu svojih ploča imaju tzv Spare Area prostor (Pool), gde se nalaze ''rezervni'' sektori. Proizvođači u specifikaciji ne navode koliki je taj prostor i koliko je rezervnih sektora, ali po čitanju nekih dijagnostičkih programa, trebalo bi da ih ima do 200.
Uglavnom, kad se disk formatira, loši sektori se mapiraju i više na njih neće biti upisivani podaci, nego će se za upisivanje koristiti ''rezervni'' sektori iz Spare Aree umesto ovih šta su ''ugašeni''

bad.jpg
bad 2.jpg

"ali po čitanju nekih dijagnostičkih programa, trebalo bi da ih ima do 200."

Deluje mi to jako malo, sa obizrom koliki su diskovi. No ajde ti si pratio to vremenom.

I meni to deluje jako malo i mislim da ih ima na hiljade, samo se automatski remapiraju , naime nakom više neuspešnih pokušaja upisivanja na neki sektor, automatski se zamenjuje sektorom iz spare aree.

3-5% is typical for remapping on a mechanical drive, and 6-9% on a SSD

Iznose se neki podaci od 2 - 4 rezervna sektora po cilindru (na slici označeno slovom A), a neki proizvođači imaju nekoliko cilindara rezervnih sektora

580px-Disk-structure2.svg.png

A imamo i matematiku

Cylinders: 182401
Tracks/Cylinder: 255
Sectors/Track: 63
Bytes/Sector: 512
Total disk sectors: 2930277168

Total disk sectors should be, 2,930,272,065.

Po ovome ispada da se 5103 sektora ''ne računa''

Kad kupite nov hard i pokazuje da nema loših sektora, ne znači da ih nema, jer nastaju i tokom proizvodnog procesa, samo su fabrički remapirani i ne vide se.

Ceo problem je u tome sto se ljudima plasira prica da su bad sektori nesto normalno, i kako su diskovi sa njima normalni, a nisu...Svuda vaam pise isto-ako disk dobije 1, 2 bad sekrtora , nekako to resite, pa i ok, ne ponovi se, dobro...ali cim pocne da dobije iznova i iznova-taj disk je gotov da dushu pusti...A kazete-reisntalacija sitema pomaze jel?I kao 200 bad sektrtora je nista?SUper vi onda reinstalirate 200 puta znaci OS, i pritom se Bogu molite da vam podaci ne stradaju + cela zezancija oko ponovnog dizanja sistema, tj-instalacija svih potrebnih programa, podesavanje itd...i taman sve namestis i PUF-NOVI bad sektor-i OPET JOVO NANOVO!!Stvarno perspektivno, nema sta...

Rizik je raditi i sa 4-5 bad sektora,a kamoli sa 200.Ako bas neko hoce da ga preispita,preporucio bih mu da na njemu uradi samo OS.Nikako da cuva neke podatke koji su mu vazni.najgore je sto se ti bad sektori ne grupisu u jedan deo HDD-a vec,po grupama kroz ceo HDD,pa je onda pitanje gde staviti OS,a gde te podatke.Zato je sigurnije spremati pare za nov HDD.Softverski mogu da se otklone,ali se uvek vracaju,kroz neke programe na koje smo navikli,a nismo svesni da bas oni stvaraju te bad sektore.Mehanicke bad sektore ne treba ni pokusavati srediti,jer je to obicnom korisniku nemoguce.Ima servisa koji i to rade,ali su preskupi.Tak da se vise isplati kupiti nov i ispravan HDD.

^^ Pazi ja samo sve vreme pokusavam da ljudima stvorim predstavu u glavi, o tome koliko je to velika-zajebancija, potencijalnja steta itd...Znaci kod mene -ako je taj disk stariji od tipa 5 + godina-taj za mene vise ne postoji...Moye da sluzi za download filmova, muzike, itd...Ali da rizikujem da mi stradaju podaci, da mi puca OS, pravi show-ma sta mi to treba..P.C. Evo imam WD Blacka od 1 Tb, posle 5 = godina dobio jedan bad block, i repairujem ga nekako...Sa HDD regenatorom...i sad Sentinel pokazuje kao stanje EXCELENT!Ali...opet, taj disk za mene je druga klasa, samo rezerva rezerve...Hard diskove kupim na 4, 5 godina, ne cekam da ostanem bez ijednog...OS na SSD...i cao...Sad ce da padne jedan externi od 2, 3 Tb...iu taj ce da se kaci na komp jednom nedeljno...i trajace 10-15 godina...

Ceo problem je u tome sto se ljudima plasira prica da su bad sektori nesto normalno, i kako su diskovi sa njima normalni, a nisu...Svuda vaam pise isto-ako disk dobije 1, 2 bad sekrtora , nekako to resite, pa i ok, ne ponovi se, dobro...ali cim pocne da dobije iznova i iznova-taj disk je gotov da dushu pusti...A kazete-reisntalacija sitema pomaze jel?I kao 200 bad sektrtora je nista?SUper vi onda reinstalirate 200 puta znaci OS, i pritom se Bogu molite da vam podaci ne stradaju + cela zezancija oko ponovnog dizanja sistema, tj-instalacija svih potrebnih programa, podesavanje itd...i taman sve namestis i PUF-NOVI bad sektor-i OPET JOVO NANOVO!!Stvarno perspektivno, nema sta...

Ma nije tačno da se plasira priča da bad sektori nisu ništa.
Ako se bad sektori šire, odnosno pojavljuju novi, taj hard treba da se zameni.
Ako ima nekoliko loših sektora, a nema pojave novih, može da se koristi, uz oprez i povremeno proveravanje.
A i dijagnostika zna da pogreši:
Koristio sam WD 640 Gb sedam - osam godina, Odmah negde na početku, Sentinel je ''pronašao'' jedan bad sektor i godinama prikazivao da hard ima 1 loš sektor (sve vreme je hard radio bez greške)
Nakon sedam - osam godina izgubio se i taj jedan loš sektor, odnosno Sentinel je počeo da prikazuje da nema loših sektora, A nisam tretirao hard nikakvim alatom za ''popravku'' loših sektora.
Ako se loši sektori šire potrebno je zameniti hard.
Postoji mogućnost, ako su loši sektori grupisani, najbolje na početku ili kraju, da se kapacitet harda smanji, odnosno da se napravi particija na zdravom delu harda, a deo harda gde su loši sektori da se na particioniše. To zna da da dobar rezultat, dobije se particija bez loših sektora, opet treba proveravati povremeno da li će da se pojave. Ovo je isključeno ako su loši sektori razbacanio po celoj ploči, odnosno ako nisu grupisani.

PS: Slažem se da je po sadašnjim cenama hard diskova diskutabilna isplativost ''spasavanja'' harda sa falinkama, ali, eto, postoji mogućnost.

Poslednja izmena:

Back