Figurice srpskih vladara, vojskovođa i vojnika

THORGAL

Zainteresovan član
Poruka
309
Ako ste posećivali Sajam knjiga i Salon stripa u SKCu zadnjih godina, sigurno ste zapazili ove fenomenalne figurice koje ručno izrađuju Predrag i Nenad.

imagerd.jpg

Sve je počelo pre nekoliko godina sa samo par figura srpskih kraljeva a sada je to već pozamašna kolekcija gotovo svih srpskih velikana.
Oduševljen sam sa koliko preciznosti i verodostojnosti su urađena lica i koliko se pažnje poklanjalo uniformama i oružju .A koliko se vodilo računa o autentičnosti najbolje pokazuje to što su Karađorđe i Dušan viši od ostalih figurica.
Najnovije što su napravili su čuvene ustaničke vođe(Hajduk Veljko,Prota Mateja,Vasa Čarapić,Stevan Sinđelić) kao i sve legendarne naše generale iz Prvog svetskog rata(fali jedino Pavle Jurišić Šturm).
Želeo sam na ovaj način da skrenem pažnju na ovu sjajnu kolekciju svim ljubiteljima nacionalne istorije i kolekcionarstva.
Ovde je fotka gde možete da vidite kako otprilike izgledaju.

587_kat1.jpg

588_kat2.jpg

Među najbolje urađenim figuricama(osim generala koje jednostavno morate sve da uzmete ako ste Srbin) su Car Dušan, Despot Stefan, Karađorđe i Sinđelić.
Uglavnom,odrađena je većina znamenitih srpkih vladara i vojnika, a preostali su u planu.
Treba da rade majora Gavrilovića, a meni fale i Princip i Njegoš.
Ženskih likova za sad još nema(sem ne baš atraktivne kneginje Ljubice), ali su i one u planu kao što mi Peđa reče(lepo bi bilo uraditi kneginju Milicu, caricu Simonidu, kraljicu Nataliju,Čučuk Stanu)
Svaka figurica je visine od otprilike 60mm.
Ove na slici su tvrda plastika,nisu lako lomljive, a lake su.

Postoje i olovne, a obe varijante postoje i u boji pa su te i skuplje.
Meni se međutim obojene ne sviđaju jer deluju nekako dečije.
Ove na fotografiji su mi vizuelno mnogo lepše i dostojanstvenije-deluju kao minijaturni kipovi koji su obogaćeni savršeno uklopljenim pozlaćenim detaljima tako da figure deluju bogatije, a nisu kič.

Spominjali su čak da je u perspektivi i šahovska garnitura sa figurama iz Slovenske mitologije,to bi tek bila prava stvar.

За њих сам чуо, чини ми се још кад су почели.
Ове године сам први пут нешто и купио. Први је био кнез Михаило, оловна фигурица, а сад на сајму сам пазарио српског витеза са перјаницом на шлему и двоглавим орлом на штиту, такође оловна фигурица. Видео сам и оне бојене и од њих су ми најлепше кнез Лазар и краљ Милутин. :D

Све у свему, оно о чему су многи у детињству само могли да сањају, сад им се то испунило. И наравно, драго ми је да чујем да су и неке владарке у плану.

Ako ste posećivali Sajam knjiga i Salon stripa u SKCu zadnjih godina, sigurno ste zapazili ove fenomenalne figurice koje ručno izrađuju Predrag i Nenad.

.
Svaka cast momcima i za ideju i za realizaciju..Bio je davno jedan tekst sa slikama u Politikinom zabavniku, ja sam tada prvi put videla figure..
Ideja o sah/figurama takodje je odlicna..da u bele figure ubroje bogove iz prava, a u crne iz nava..da igra dobije mitski karakter;)

Back