Fiat 500L automatic

Ni golfov automatski menjac ne prezivi svaciju devojku....a svaki noviji auto je osetljiviji i trazi redovno odrzavanje, Znaci jedino fali komanda ili da ona placa odrzavanje sama....kod treceg auta nauci redosled odrzavanja...
Nemam iskustva sa 500L i ne volim automatski menjac i ne volim auto sa malo snage....ali cu verovatno uskoro da vozim taj auto....ide mi uz oci...

Ni golfov automatski menjac ne prezivi svaciju devojku....a svaki noviji auto je osetljiviji i trazi redovno odrzavanje, Znaci jedino fali komanda ili da ona placa odrzavanje sama....kod treceg auta nauci redosled odrzavanja...
Nemam iskustva sa 500L i ne volim automatski menjac i ne volim auto sa malo snage....ali cu verovatno uskoro da vozim taj auto....ide mi uz oci...
Sto ne volis automatik?

Makar ceo crko automatic nema tih para da menjam brzine,mucenje manuelnim samo zatucan narod vozi
A najvise oni koji nikad nisu ni znali da voze. Automatik je resenje svakako.
Medjutim, nije problem u menjaju brzina gde je automatski menjac brzi od coveka, nego o primanju gasa, tacnije otpustanju...dok on procita sta ti hoces od njega mnogo sporiji i slabiji automobili su vec stigli do drugog semafora.
Taj deo oko brige za stanje motora je spor i tu koci automatika.

Da zato su manuelni u F1 ili vecini brzih automobila :D ..Ma jok ne mozes ti saltati tiliko brzo kao DSG nema sansi ..imas GTI sa obicnim i DSG niko nije mogao da parira DSG od 0-100 ...razlog je jednostavan sa duplim kvacilom si u brzini 1 dok kvacilo 2 ti prprema brzinu 2 itd promena brzine je momentalna ..

A najvise oni koji nikad nisu ni znali da voze. Automatik je resenje svakako.
Medjutim, nije problem u menjaju brzina gde je automatski menjac brzi od coveka, nego o primanju gasa, tacnije otpustanju...dok on procita sta ti hoces od njega mnogo sporiji i slabiji automobili su vec stigli do drugog semafora.
Taj deo oko brige za stanje motora je spor i tu koci automatika.
Ja bas oduvek potenciram na startu i tu sve ostavljam u prasini,zamisli sta rade oni preko 3000 kubika kad ja razbijam sa 1800 i automatik bas treba znati voziti da ne mora da te cita

Da zato su manuelni u F1 ili vecini brzih automobila :D ..Ma jok ne mozes ti saltati tiliko brzo kao DSG nema sansi ..imas GTI sa obicnim i DSG niko nije mogao da parira DSG od 0-100 ...razlog je jednostavan sa duplim kvacilom si u brzini 1 dok kvacilo 2 ti prprema brzinu 2 itd promena brzine je momentalna ..
Ne poredi se trkacki i gradski auto, narocito ne iz serijske proizvodnje. Pricam o cuvanju motora od strane proizvodjaca, a ne o brzini prebacivanja brzina. Kod automatika broj obrtaja nece preci 5000, kod rucnog menjanja , ako motor sam nije podesen na maks broj obrtaja mozes kako hoces....

Ako neko vozi ovaj Fiat sa automatskim mjenjacem da podjeli iskustvo. Da li ovaj auto ima probleme sa transmisijom i kako su ozbiljne?

Pitanje je koji se tip automatskog menjaca ugradjuje u 500L. Koristi se AMT.

Imas 5 vrsta automatskih menjaca:
1. AT - Klasican automatski menjac
2. eCVT - kombinacija elektromotora i CVT menjaca, za sada se najcesce srece na Tojotama
3. CVT - Kontinualno varijabilna transmisija, ovaj vid transmisije se najcesce ugradjuje na skutere ali ga ima i na automobilima najcesce na onim za SAD trziste
4. EDC/TCT/DSG/DCT - robotizovani manuelni menjac sa dva kvacila
5. AMT - robotizovani manuelni menjac sa jednim kvacilom

Fiat na svoje modele ugradjuje TCT (varijanta sa dvostrukim kvacilom) i AMT (robotizovani manuelni menjac) koliko vidim po specifikaciji FIAT-a na 500L ide AMT. Svaki menjac koji se ne odrzava ce se brzo pokvariti i pri tome je mnogo lakse pokvariti manuelni menjac nego automatski menjac tako da ako je odrzavan redovno onda nece trajati nista krace od manuelnog menjaca. Zato treba biti oprezan kada se kupuje automobil sa automatskim menjacem bilo kog tipa ako ne znas kako je odrzavan.
Problem sa AMT menjacima je sto jako trzaju prilikom promene brzine i nisu fluidni kao ovi sa dvostrukim kvacilom pri tome mogu biti jako neodlucni pri promeni brzine, a narocito se to oseca na nizbrdicama. Sto se tice promene brzine recimo da blago kasne u odnosu na ono kada bi trebali zapravo da promene brzinu. Posle nekog vremena moze poceti da se cuje lupanje prilikom promene brzine sto je po malo iritantno ali to je boljka ovog menjaca. Na otvorenom putu neces osetiti nikakvu razliku izmedju ovog i bilo kog drugog menjaca ali ces u gradu osetiti odnosno osetices te blage trzaje (jerkiness). Ali automobili sa boljim tipom automatske transmisije (recimo dvostruko kvacilo ili AT) su obicno i skuplji tako da sve to ima svoje prednosti i mane.

Recimo ako si imao prilike da vozis Tomos automatik onda ces imati bas dobru predstavu kako izgleda voznja sa AMT menjacem.

Kvacilo, druk lager i lamela za FIAT-ov AMT ti je oko 300 evra sa radom i zamenom ulja. Inace ova zamena se radi jednom u 200K i ovaj menjac je generalno proveren jer se ugradjuje bar 15+ godina u razne FIAT-ove modele ali kao sto rekoh nije bas prijatan bar ne u onoj meri koliko je prijatan za voznju neki model sa dvostrukim kvacilom.

Poslednja izmena:
U Srbiji nisam video nijedan 500L s tim menjačem pa se tu postavlja pitanje ko će ga popraviti ako nešto krene naopako. Dobra strana robotizovanih menjača je u tome što potrošnja nije ništa veća u odnosu na manuelni, niti slabije ubrzava. Klasični automatici tu pokazuju slabije rezultate što su ponegde rešavali velikim brojem stepena prenosa.

Nije ti to bas najsrecnije resenje. Ja znam devojku koja je vozila isti model automatik, menjac crkao.. Ne znam kako ga je odrzavala.

Ovdje u Kanadi, automatski mjenjaci su mnogo popularniji. Kupio sam supruzi polovni 2015 Fiat 500L. Dosta je neobican, ali jako ljijepo opremljen i skladan. Kvalitet izgleda solidno. Sto se tice tog mjenjaca, ovaj ima "dual dry clutch". Na njemu se preporucuje ubacivanje u netral na semaforima ili slicno, da se ne bi lamela pregrijala.
Nazalost, ovaj je bez backup kamere, iako ima GPS i veliki display.
Vjerujem da se ta kamera moze dodatno ugraditi, jer je radio valjda isti za sve modele.

Ovde bmw ako nije automatik moras da ga das dosta ispod cene za Mercedesa je to vec duze vreme ali se proširio dosta i na ostale jer je autmatika stvarno dobra stvar ..BMw DKG kopija DSG koji kad se pokvari kosta ko pola auta ali opet kad radi radi bas lepo .. najveci problem kod tih menjaca je odrzavanje ..ide dosta ulja filter i to košta oko 200-300€ ako ne radis sam ..Nekim ljudima je to skupo vlaga se skiplja a vlaga i elektronik ne idu zajedno i tako vam vecinom ode elektronika koja salta te robotizovane manuelne menjace ...znaci ako ne održavas ili nesam para za odrzavanje ne kupuj ta auta

Druga stvar koju bi trebalo praktivoti a maoo ih to radi je kad se ude u auto prvo ga upalite pa se onda namestaj daj mu malo vremena da podmaze delove pre nego krenete da vozite ..
Наравно. Ми не устанемо из кревета и одмах дигнемо тег од 200 кила изнад главе или спринт од 200 метара.
Силе у аутомобилу су много веће. Тај минут што ћемо пустити да системи дођу на радну температуру... нећемо због тога закаснити за било шта, а може чак и живот да сачува.

Imali smo u firmi novu ficu sa tim motorom 2019 godište i iskreno menjač je nula, prvo to nije automatski menjač već kao što reče prethodnik tzv robotizovani manuelni menjač. U praksi to je nikakav menjač. Prvo, nema P kao svaki automatik, da bi stao ili ostavio auto mora biti u N i obavezna ručna što je po meni promašaj teški tako da se nismo navozali. Već posle 10000km je prodat jer dosta cima u vožnji, loše salta i dosta je nepraktican. Kao neko ko je vozio skoro svaki automatik u zadnjih 20 godina moj pobednik je ubedljivo volkswagenov dsg. Ubedljivo najbrže salta i fenomenalan je u vožnji, milina voziti. Mane su famozni mehatronik tj upravljačka jedinica koja zna da brljavi ali uz redovne servise na 60000 to se retko dešava.

Automatski menjac treba izabrati prema svojim potrebama ako se vozi 75% otvoren put 25% grad onda su menjaci sa duplim kvacilom bolji izbor, ali ako je obrnuto 75% grad, a 25% otvoren put onda je AT (klasican automatik) mnogo bolji izbor. Lamele na DSG/EDC/TCT/DCT menjacima strasno ali bas strasno stradaju u kreni-stani-kreni voznji narocito ako vozac ne zna da vozi pa na svako kretanje kolone brze-bolje i on krece. Onaj ko vozi pola-pola onda je to tezak izbor ali ja bih mozda i tu isao pre na AT iako je njihova potrosnja goriva nesto veca.

Nazalost u klasi jeftinijih automobila retko kada se nadje bolji menjac od AMT-a zapravo postoji CVT ali taj ko svesno kupi CVT menjac u bilo kom automobilu bilo koje klase je posebna vrsta "magarca".

Poslednja izmena:
Automatski menjac treba izabrati prema svojim potrebama ako se vozi 75% otvoren put 25% grad onda su menjaci sa duplim kvacilom bolji izbor, ali ako je obrnuto 75% grad, a 25% otvoren put onda je AT (klasican automatik) mnogo bolji izbor. Lamele na DSG/EDC/TCT/DCT menjacima strasno ali bas strasno stradaju u kreni-stani-kreni voznji narocito ako vozac ne zna da vozi pa na svako kretanje kolone brze-bolje i on krece. Onaj ko vozi pola-pola onda je to tezak izbor ali ja bih mozda i tu isao pre na AT iako je njihova potrosnja goriva nesto veca.

Nazalost u klasi jeftinijih automobila retko kada se nadje bolji menjac od AMT-a zapravo postoji CVT ali taj ko svesno kupi CVT menjac u bilo kom automobilu bilo koje klase je posebna vrsta "magarca".
Da . Samo ko jednom proba DSG ili DKG on je tu gotov , jedino mecka ali ni njihovi nisu toliko brzi jer nisu ni pravljeni za sport vec vise za komfor .

Back