Fer i postena marza:)

Ne moze to biti sav trošak ..jedes spavas imas struju benzin , kako mislis da prdajes preko standa ,interneta ,prodavnice sve to kosra

onlajn je prodavnica - trosak pravljenja proizvoda, njegov transport, pakovanje, sve udje u tih 1000 dinara......zapravo je cena oko 900 dinara ali da zaokruzimo 1000
trosak sajta je oko 1500 dinara mesecno

ne znam na koju foru mislis da racunam u cenu proizvoda koliko trosim na hranu i sve svoje mesecne troskove???
Ja imam odvojeno mesecna primanja nevezano za ovo tako da moji troskovi za sad nisu bitni.

onlajn je prodavnica - trosak pravljenja proizvoda, njegov transport, pakovanje, sve udje u tih 1000 dinara......zapravo je cena oko 900 dinara ali da zaokruzimo 1000
trosak sajta je oko 1500 dinara mesecno

ne znam na koju foru mislis da racunam u cenu proizvoda koliko trosim na hranu i sve svoje mesecne troskove???
Ja imam odvojeno mesecna primanja nevezano za ovo tako da moji troskovi za sad nisu bitni.
Pa .mislio sam da ce to biti jedini izvor prihoda .. porez pdv ?.. onda mozes i da delis sa 0 neko vreme samo da znas kolika ti je 0

Trgovina je umetnost..Neko je talentovan neko nije.
Pravi trgovci su devedesetih pazarske farmerice ladno prodavali za 100 maraka, a oni koji ne znaju nisu mogli ni za 20..
Moj drugar imao turu u Crnu Goru kamionom, u povratku mu padne na pamet svrati do šljunkare i natovari velikog kamenja, težine 6-10 kilograma, doterao u Bg, istovario u dvorište oprao kamen po kamen i za 10 dana prodao na pijacama u Bg kao kamen za kupus, po ceni od 10 dinara, što je tada bilo 3 marke....Od tih para kupio nov kamion.
Zato su te priče oko marže smešne

Trgovina je umetnost..Neko je talentovan neko nije.
Pravi trgovci su devedesetih pazarske farmerice ladno prodavali za 100 maraka, a oni koji ne znaju nisu mogli ni za 20..
Moj drugar imao turu u Crnu Goru kamionom, u povratku mu padne na pamet svrati do šljunkare i natovari velikog kamenja, težine 6-10 kilograma, doterao u Bg, istovario u dvorište oprao kamen po kamen i za 10 dana prodao na pijacama u Bg kao kamen za kupus, po ceni od 10 dinara, što je tada bilo 3 marke....Od tih para kupio nov kamion.
Zato su te priče oko marže smešne
Da samo sto moj cale i ti sto si odrastali za vreme Tita te ljide jos ubek zovu sverceri :)
..cesto kaze a sto prodajes :)

Evo da vam prodam ideju za legalan šverc, sinoć nešto razmišljam pa mi palo na pamet.........
Imaš registrovanu radnju i u Srbiji i u BIH recimo, sa istom delatnošću, lupam računari, nameštaj..
Onda utovariš robe u vrednosti do 100 evra, napraviš račun u firmi iz Srbije, napraviš račun u firmi iz BIH...Dodješ na našu granicu, overiš račun za povrat PDV-a, dodješ kod bosanca, smeš bez carine da uvezeš do 100 evra, napraviš krug kreneš nazad na drugi prelaz(30km daleko), onda overiš bosanski račun za to isto,dodješ do naše granice uvezeš bez carine do 100 evra...........Predmet ti ostao u radnji u Srbiji, gde je i bio, a ti dva puta naplatio povrat PDV-a, što je na 100 evra skoro 40 evra.
I sve legalno....... :per: :per: :per: :per:

Овај цитат је на месту:

The buyer is entitled to a bargain. The seller is entitled to a profit. So there is a fine margin in between where the price is right. I have found this to be true to this day whether dealing in paper hats, winter underwear or hotels.

Evo da vam prodam ideju za legalan šverc, sinoć nešto razmišljam pa mi palo na pamet.........
Imaš registrovanu radnju i u Srbiji i u BIH recimo, sa istom delatnošću, lupam računari, nameštaj..
Onda utovariš robe u vrednosti do 100 evra, napraviš račun u firmi iz Srbije, napraviš račun u firmi iz BIH...Dodješ na našu granicu, overiš račun za povrat PDV-a, dodješ kod bosanca, smeš bez carine da uvezeš do 100 evra, napraviš krug kreneš nazad na drugi prelaz(30km daleko), onda overiš bosanski račun za to isto,dodješ do naše granice uvezeš bez carine do 100 evra...........Predmet ti ostao u radnji u Srbiji, gde je i bio, a ti dva puta naplatio povrat PDV-a, što je na 100 evra skoro 40 evra.
I sve legalno....... :per: :per: :per: :per:
Šta je povrat PDVa?

Sva roba u trgovini u Srbiji je iskazana prodajnom cenom koja se sastoji od osnovne cene i PDV-a, tačnije poreza na dodatnu vrednost, čija je stopa 20%(u posebnim slučajevima 10%)...Kada se roba koja je predmet trgovine izvozi, onda kupac robe ima pravo na povrat PDV-a u državi u kojoj je kupio robu, i to tako što će na granici overiti račun da je robu izvezao, i sa takvom potvrdom kod trgovca gde je kupio robu, izvršiti povrat PDV-a.

To o cemu ti pricas je SVERC.
I to nije legalno.

Zato zivimo u ovakvoj banana republici jer svi "valjaju neku robu", zezaju drzavu i slicno.
Država bi takav vid trgovine mogla da speči za nepunih 10 minuta, da hoće.
Ali neće, jer takva trgovina služi za punjenje nekih drugih fondova, i isplaćivanje nekih drugih usluga.
I to nije karakteristika smao naše, nego i svih kapitlaističkih država na svetu.
Samo je razlika u tome što su tamo kazne za to, mnogo puta veće, u rangu klasifikacije takvog dela u bivšoj SFRJ: Podrivanje društveno-ekonomskog sistema...........Samo ime dela jasno kaže o težini istog i kazni......

Država bi takav vid trgovine mogla da speči za nepunih 10 minuta, da hoće.
Ali neće, jer takva trgovina služi za punjenje nekih drugih fondova, i isplaćivanje nekih drugih usluga.
I to nije karakteristika smao naše, nego i svih kapitlaističkih država na svetu.
Samo je razlika u tome što su tamo kazne za to, mnogo puta veće, u rangu klasifikacije takvog dela u bivšoj SFRJ: Podrivanje društveno-ekonomskog sistema...........Samo ime dela jasno kaže o težini istog i kazni......

Apsolutno je tačno.Jedino Švajcarska ne zaobilazi porez.Ove druge zemlje nisu mi poznate.Mislim da je i Francuskoj nešto slično birokratiji.

To nije istina.U svakoj državi u kojoj postoji porez, postoje i oni koji pokušavaju da ga utaje.
Što je porez veći, više je i utajivača.
Da ne pričam da Švajcarska ne bi trebala biti nikome reper ni za šta, bar dok ne otvori trezore i vrati jevrejima njihovo oteto zlato.

To nije istina.U svakoj državi u kojoj postoji porez, postoje i oni koji pokušavaju da ga utaje.
Što je porez veći, više je i utajivača.
Da ne pričam da Švajcarska ne bi trebala biti nikome reper ni za šta, bar dok ne otvori trezore i vrati jevrejima njihovo oteto zlato.
Ovo je kljucno za naplatu poreza ..kad su niski nema potrbe za muljanjem i svi ga placsju a kad su visoki svi koji to mogu pokusavaju da ga izbegnu.. Realna naplata je bliza nego sto se misli

Evo ja zelim da postignem fer i postenu cenu.

Proizvod me kosta 1000 dinara. Po koliko da ga prodajem?

Zavisi šta prodaješ i da li imaš konkurenciju, koliki broj komada ćeš mesečno da prodaš, i koliko ti odlazi na druge troškove sem izrade proizvoda (plate, struju, kiriju, reklamu itd)
Ne postoji tačna marža ako ne znaš sve detalje ove kslkulacije
Takođe nema fer marže
Uzimaš koliko kupac hoće da plati i pevaš ako pristane na tvoju cenu

Računati kolika je realna marža je glupost. Cena se formira na osnovu toga koliko je kupac spreman da plati za proizvod.
Šta bi se desilo da na primer, nađeš zlatnu polugu ? Da li bi je dalje poklonio jer si je našao za džabe , ili bi je prodao po najvećoj ceni koju možeš da dobiješ ?

Poslednja izmena:
A evo i konkretnog primera. Čuli ste za Herbafast ? Njihov osnovni sastav je glukomanan, tj koren biljke konjac. Kesica herba fasta sa tim prahom aktivne supstance 500 mg košta oko 85 dinara. Ako se taj isti sastav kupi u tableti u dm drogeriji, on košta oko 10 dinara po komadu. A ako se kupuje kao suplement za bildere na grame, onda je dosta jeftiniji. U industriji za konditorstvo se koristi kao dodatak za zgušnjavanje kečapa i soseva i tada je 10 puta jeftiniji od najjeftinije opcije.
I ništa od toga nije pogrešna marža. Samo je način prodaje drugačiji i kupci, tj ciljana grupa je drugačija.
Devojka od dvadesetak godina sigurno neće kupiti kantu glukomanana u veleprodaji za konditorstvo, nego će kupiti 10 kesica herbafasta i smatraće da je cena od 85 dinara realna za jednodnevno konzumiranje preparata.

Nisi.
Poslao si me na kurs. :lol:
Zavrsila sam preko 30 kurseva o poslovanju.
Znam kako se formira cena ali nigde ne uce sta je ok, fer i posteno.
Pozteno prema tebi ili prema kupcma?U cenu se ugradjuju i nepredvidjeni troskovi,pokriva se delimicno period kad nema realizacije,dosta stvari se kalkulise.
Najpostenije za kupca je da mu das dzabe.I platis dostavku.
Najpostenije za tebe je da budes u rangu konkurencije i da imas vecu realizaciju od njih. U trgovini nema posteno-neposteno.Zarada ili ne,jedini uslov za uspeh.
Ako ti imas 30% kad odbijes SVE troskove,to nije los procenat,ako imas stalnu prodaju u slicnim kolicinama.Ako zaboravis da u to uracunas troskove struje ili plate Milojici iz sekretarijata (posto ne znam ni sta prodajes,dajem prost primer) i SVOJU platu za rad,nista nisi zaradila.
Ako hoces da se bavis trgovinom,zaboravi neke moralne dileme,i trudi se da sto vise zaradis a da ostanes konkurentna.Ako tebi stane posao,niko ti nece vratiti razliku za koju si spustila cenu,nego ces sama morati sebe da izdrzavas i podrzavas posao.

Ne postoji jednostavno rešenje. Na primer, prosečna marža za odeću će ti biti oko 50% (a i ona varira mnogo), dok će na tehničku robu biti 4-5%, znači sve zavisi šta se prodaje, u kojoj količini, koliki su ti dodatni troškovi (zaposleni, marketing, logistika), i tako dalje.

Back