Fenomen zaljubljivanja u psihoterapeuta

Osecanja nisu materijal. Ne pravis osobu od gline ili peska, kao dete na svom omiljenom terenu, metaforicki receno. No,nismo deca.;)
A ipak, to se cesto dogadja, uglavnom iz nemara i nehata, neodgovornosti ka sebi samom, zbog cega covek obicno i posecuje psihoterapeuta.
Mozda si upucena, mozda nisi, ali to je sve vec predvidjeno u struci, i obuceni terapeut zna to da prepozna. Evo sta je u pitanju:
http://psihoterapijsketeme.rs/2014/transfer/

Odete na terapiju da pomognete sebi. Otvorite svoju dušu. Neko vas pomno sluša i bavi se vama. Sasvim dovoljan materijal za jedno fino zaljubljivanje, zar ne?

Da li ste se nekad zaljubili u svog psihoterapeuta?
Da li birate istopolnog terapeuta ili ne?
Šta mislite generalno o ovom stereotipu?
Ne.
Ne.
Mislim da je lako podleći izmaštanim i projektovanim emocijama. Tu sedi osoba koja, čini se, jedina ili prva u tvom životu hoće da te sasluša. Tu je lako podleći projekciji. Uglavnom je u pitanju samo projekcija. Znači, ništa.

tokom terapije dolazi do transfera, tj prenosa oslobođenih osećanja na terapeuta. to može biti i mržnja, ljutnja, ali i ljubav.
terapeut je kao komunalni radnik koji malo pogura da se otpuši blokirana kanalizacija... i mora biti spreman da ponese sve što na njega pacijent projektuje i izbacuje iz mraka svoje prošlosti na svetlost dana.

birao bih mladu i lepu terapeutkinju, razgovori nasamo sa njom dok ležim bi mi prijali.
privlačna mi je telesna psihoterapija, voleo bih da me miluje dok pričamo.

poznato je da samci umiru ranije, jer dodiri su mnogo važni.

Nikad za veka terapeute nisam lično doživljavala. Oni su bili mehanizam koji mi omogućava da govorim i to je bilo sve. Dal su bili zgodni ili ne, to mi nikad nije prošlo kroz glavu. Doduše, nikad mi Bred Pit nije bio terapeut. Tako da ne mogu govorit o tome apsolutno. Ono što mogu, to je da NE bih htela da mi Bred bude terapeut. Moje sviđanje nije poenta terapije. Tu hoću nekog neutralnog i bespolnog koliko je god moguće, ili bar nekog ko se ponaša ko bespolan. Svaka vrstu flertovanja od strane terapeuta bi mi zgadila ceo proces i nikad se više ne bih vratila. A za veka mi ne bi palo na um da flertujem s terapeutom. Koja poenta? Muškarca ću nać bilo gde, na terapiju se ide iz određenih razloga među kojima eventualna privlačnost ne sme da figurira. AKO figurira. to je razlog da se nađe nov terapeut. U čem je problem? Oćete da hebete il oćete da se lečite?
Bogovi.

Nisam imao potrebu da unajmljujem psihoterapeuta. Ako bih trebao onda bih birao zensku osobu. Ne da bih se zaljubio nego zbog boljeg razumevanja.

Napomena ne sme da bude mlada. Prvo zbog neiskustva. Drugo, zbog sanse da se zaljubim. Nikad ne reci nikad. 😄

Da ne bude baba koja je gluva i izlapela. Nego neka srednjih godina. Toliko da najdalje sto mogu da pomislim da joj budem zet. 😆

Odete na terapiju da pomognete sebi. Otvorite svoju dušu. Neko vas pomno sluša i bavi se vama. Sasvim dovoljan materijal za jedno fino zaljubljivanje, zar ne?

Tesko da ces zadrzati terapeuta ako dobijes ljubavnika.
Ne moze i jare i pare.

Nisam imao nijednu senasu al kontam da ti kaze sve ono sto treba da radis da bi se osecala lepo i prevazidjes problem zbog koga si dosla.. Normalno je kad je neko fin da se oseti privlacnost mada treba shvatiti da je njemu to isto kao i vulkanizeru kad ti zakrpi gumu.

Back