Fenomen kuhinje i sela na tv-u

Sukhoi t-50

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.071
Kako objašnjavate erupciju popularnosti kulinarskih emisija na televiziji? Kako koji kanal okreneš, neko nešto kuva, a nekad čak ni kuvanje samo po sebi nije dovoljno, pa ga uobliče u neku višu formu (tipa odaberi devojku po tome kako kuva itd.) Ovaj fenomen mi i ne smeta toliko, štaviše zanimljiv je, ali me zanima razlog takve popularnosti koja očito ide uz ove emisiji.

Sa druge strane, postoji mnogo iritantniji fenomen... na srpskoj televiziji 70 posto programa se vrsti oko sela i dešavanja na selu. Od serija, preko emisija itd. Čitavi tv programi su prilagodjeni seljanima, k'o da niko drugi ne gleda televiziju u Srbiji. Kako ovo objasniti? Ovo je već smetnja, u smislu da dosta ljudi ipak živi i u gradovima, a lišeno je zanimljivih formata zbog hrpe emisija o selima i seoskim, neizgradjenim sredinama. I ne bih sa tim imao problem, da te i takve emisije nisu premrežile srpsko televizijsko nebo na mejnstrim televizijama. Žikina šarenica, Selo gori a baba se češlja, Moj rodjak sa sela, Seljaci, Domaćine oženi se, Farma, Dvor, Srpska posla, Kursadžije, 48 sati svadba itd itd. Čak i one što se dešavaju u gradu (tipa Preljubnici i slična sranja) prilagodjene su odredjenim aspetima tradicionalno-seoskog mentaliteta, koji se može i u gradovima pronaći ("ko je koga prevario, ko je s kim napravio dete", i slično). Da me neko ne shvati pogrešno - nemam ništa protiv sela u globalu, ali ovakve pojave su žešće iritantne.

Eventualno ako se prave velike emisije vezane za grad, to su one poput Balkanskom ulicom i slično, koje nisu ni približno popularne, a i nisu na mejnstrim televizijama. Takodje je primetno da serije o gradu i gradskim dešavanjima nikad nemaju neku veliku popularnost, dok su s druge strane uvek najpopularnije one o selu. Kako to objasniti?

P.S. I molim vas nemojte poturati onaj argument "ako ti se ne svidja promeni kanal". To nije argument, jer svako ima pravo da gleda televiziju ako hoće, i nije dužan da na srpskim televizijama prati program čijih 90 posto zauzimaju ovakvi formati.

Poslednja izmena:
Srbija kako god okrenes jeste seosko drustvo, makar po mentalitetu, a ove nove i ubrane serije zanimljive su mladim generacijama, dok su te emisije o selu dobre i za bake i deke koji vise ne zive na selu, pa se sete svojih dana. Tako da publika je maksimalna, mladje generacije vole tu smrdljivu dramu i preljube, a stari se vataju za glavu i dernjosu "ju kuku, sramota". Sto se kuvanja tice, licno ne volim te reality emisije o kuvanju, gde svako prica svoju pricu, svako je kao poseban, i sl, stvar ukusa opet, ali recimo kuvanje sa Dzejmijem Oliverom, ili ona emisija na RTS 1 koja je isla u jutarnjim satima mi je bila skroz na mestu, samo kuvanje, bez reality-ja i ostalih gluposti.

Možda da podseti one koji su iz sela došli u gradove. :zroll:
Nema ničeg sramotnog u tome odakle ko potiče. Ili što reče osoba iznad, SRbija je jedno ogromno ruralno naselje. A o Beogradu i da ne govorimo!
To što je nekom Šarenica, Moj rodjak sa sela i Selo gori, neobrazovna ili nedovoljno zanimljiva, govori o smanjenoj percepciji.
Ponosna sam što odredjeni ljudi iz ovog društva i dalje neguju kroz generacije opšti pojam sela i njegovog značaja.
A sve ostalo navedeno je potpuni neukus, osobno emisije koje se navode, a spajaju sa selom - nigde veze!
Navedi neku od emisija koje su prožete i kulturom, običajima, navedi autore, voditelje itd.
Njih si zaobišao u širokom krugu.

Poslednja izmena:
ovo za selo ne znam sta nije jasno..srbija i jeste selo..veci gradovi su puni seljarije..od centra grada odes 10km u krug i to je selo..gaji se zivina i svinje..to sta pusta pink je upravo za taj polusvet koji to gleda..sto se ne moze porediti sa 24kitchen

Čim nešto ima gledanost onda se masovno multiplikuje dok ne dođe do zasićenja i onda kreće nešto drugo. Tako je bilo sa Pavićevim serijama -koje su btw sve iz urbanog miljea.

Što se tiče kulinarskih kanala ili emisija , to mi ne smeta, često odgledam. Naročito mog favorita Rudolfa :). Neke sam stvari i sama skuvala po receptima koje čujem na tv. Učini mi se dobro i ja probam. Nešto mi uspe, a nešto i ne..:lol:

Kad već ima toliko muzičkih, modnih i sportskih kanala zašto bi nekome smetao kanal o kulinarstvu?

pa noramalno kad kao sto tu neko rece 70% nacije potice sa sela.. DOdje iz sela u grad pa misli da je veci gradjanin od coveka koji je rodjen u gradu i njegovih predaka koji u tom gradu zive... Meni samo nije jasno ko moze da gleda te serije,tacnije,jasno mi je, samo seljanija teska moze to da gleda...

Пааа...промени каналz;)
Ипак ти,због нечег не волиш село.
Не подржавам ништа од ових емисија-реалитија-серија што си навео.
Али какве везе има ,више са селом а мање са градом???,рецимо:шареница,фарма,свадба,курсаџије...?
А серије си навео 3 од којих су 2 биле гледане а колико их има што гледамо и по 5 пута а "радња" је у граду?
Слажем се,програм нам је лош.Али немој одма' по селу.

Malo si izmesao babe i zabe, i dosta si zbrda zdola napisao, prilicno konfuzno.
Kakve veze ima ''Moj rodjak sa sela'' sa Kursadjijama, Dvorom, 48 sati svadba? Poredjenje je krajnje neumesno i ne ide nikako. A jos kad bih te pitao kakve veze uopste imaju Kursadzije, Dvor, Srpska posla sa selom ili gradomj.
Apsolutno nikakve. To su uglavnom emisije za opste narodne mase, koje verovali ili ne zive i u najzabacenijim selima i u centru grada.
Kakve su to urbane serije i serije sa seoskom tematikom? Poredjenje je krajnje vestacki jer postoji samo kvalitetne i nekvalitetan program.
Na primer odlicne emisije koje se uglavnom bave temon sela su ''Sasvim prirodno'', ''Poslednja kuca Srbije'', ''Trag''.
A sa druge strane imas i one satro kao urbane emisije poput ''Sopingholicarke'', ''Zivot u trendu'', ''City'' itd
A imalo je i nekoliko urbanih serija ''Lisice'', ''Zene sa Dedinja'', ''Ono kao ljubav'' itd.
Istina da su ove serije bile tresh i mucne za gledanje, a o ovim urbanim emisijama necu ni trositi reci.

Back