Fenghuang, Kina

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
392.132
srednjovekovni-gradovi_1261527649.jpg

Na jugozapadu kineske pokrajine Hunan, uz obalu reke Tuo Đijang nalazi se neobično mesto: grad koji kao da nije ni okrznuo dah savremenog doba.
Fenghuang, naime, još uvek izgleda onako kako je izgledao u danima dinastija Ming (koja je vladala od 1368. do 1644. godine) i na početku vladavine dinastije Ćing (od sredine XVII veka) – još uvek su tu prastare kuće (čak oko dve stotine), uske ulice, misteriozni prolazi, drevni bunari, hramovi, jedinstveni mostovi, čuvena stara gradska kapija...

Zbog svega toga, ne čudi što je od 2008. godine Fenghuang na listi Uneskove svetske kulturne baštine, a mnogi ga nazivaju najlepšim gradom u čitavoj Kini.

Fenghuang je sačuvao svoj izgled s kraja srednjeg veka zbog odličnog položaja, prirodne katastrofe nisu naškodile arhitekturi Fenghuanga,
a uglavnom ga nisu dotakli ni sukobi, izuzev bune etničke grupe Miao sredinom XIX veka.

Zanimljivo je da istoriju ne neguju samo građevine u ovom gradu, već je su njegovi stanovnici pažljivi čuvari jedinstvenih jezika starih etničkih grupa, običaja, umetničkih veština itd.
fenghuang_grad_koji_je_potpuno_sacuvao_srednjovekovnu_arhitekturu_07_744162115.jpg

Ja sam jedna od mislim retkih koja voli Kinu...da dodam staru Kinu...ne Hong Kong i sl....Volela bih da se vratim barem jos jednom i obidjem izmedju ostalog i ovo mesto koje sam vec gledala...
Za razliku od nekih delova Azije gde su popularne turisticke destinacije prilicno mlade iako atraktivne, Kina nosi taj prastari duh i kulturu...Cak i medju ljudima se oseti...Obicajima...

Back