Драге феминисткиње, иако сматрам да је у основи вашег покрета на почетку била сјајна идеја (равноправност у образовању, запошљавању и право на гласање), рекла бих да сте у последњих десетак година поприлично изгубиле компас. Поента постојања балканских женских покрета је постала борба за родну равноправност или нека слична небулозица. Нарочито феминисткиње са инваидитетом. Које су, забога, дискриминисане што су инвалиди (овдје има истине, да се не лажемо, невезано за пол, али то је тема за други текст) па још и зато што су жене. У већини случајева, то је само млаћење празне сламе јер сам и ја жена са инвалидитетом која је по основи свог инвалидитета остварила И олакшице у плаћању школарине И додатне бодове на интервјуу за посао. Мислим да сте мало претјерале у ,,качењу" привилегија сукњи. Мислим да би кудикамо функционалнија и смисленија борба била залагање за функционалнији систем социјалне и здравствене заштите ЉУДИ (без обзира на пол), као и запошљавање младих ЉУДИ (опет без обзира на пол) у оној области за коју су се школовали, а не да бјеже у земље у којима је све то боље уређено. И да, апропо страних земаља, родна коректност је тамо апсолутно свођење на минимум језичких разлика између назива занимања за мушкарца и за жену (chairPERSON умјесто chairMAN) а не инсистирање на деканеси, социолошкињи, психолошкињи, боркињи и разним другим -ињама и -ицама. Измијешале сте лончиће. Умјесто родне равноправности, правите још већу родну диференцијацију.
Сматрам да ово друштво, ионако доста болесно, има доста битнијих проблема од оних назови-проблема за чије се рјешавање се залажете. Размислите мало о овоме.
Срдачан поздрав,
Милица (да женско сам и никад, ни у највећем лудилу, нећу умјесто филолог бити филолошкиња нити преводитељица умјесто преводилац)
п.с. питам се: да ли би феминисткиња која пуши за себе икад рекла да је ,,пушачица" или би ту направила изузетак?
Сматрам да ово друштво, ионако доста болесно, има доста битнијих проблема од оних назови-проблема за чије се рјешавање се залажете. Размислите мало о овоме.
Срдачан поздрав,
Милица (да женско сам и никад, ни у највећем лудилу, нећу умјесто филолог бити филолошкиња нити преводитељица умјесто преводилац)
п.с. питам се: да ли би феминисткиња која пуши за себе икад рекла да је ,,пушачица" или би ту направила изузетак?