FDU - Fakultet Dramskih Umetnosti

mladjo11

Zainteresovan član
Poruka
178
Pozdrav forumaši!
Kratko ću vam postaviti pitanje!
Kolike su šanse za prosječnog učenika gimnazije (mislim na učenika koji prolazi trojkom), talentovanog (sudeći po mišljenju drugih) i voljnog za vježbu iznemoglosti (lično garantujem) da se upiše na FDU?
Nemojte spominjati mito i veze, zanemarimo to! Koliko studenata prolazi godišnje? Koliko su visoki kriterijumi?
Vidio sam na stranici FDU-a da se pored ostalog ocjenjuje i improvizacija, moram reći da mi tu nema premca. Pogodniji sam za komediju iako se mogu uozbiljiti i raditi tragične, nasilne, napete i slične scene. Otkad znam za sebe učim glumu i sanjam o tome da budem jedan od onih elitnih studenata koji prođu na FDU!

Zaista sam zahvalan na toj informaciji, bez šale. Brinuo sam se zbog toga! Jer ne bi bilo fer da me loše ocjene iz matematike i fizike spriječe u ostvarenju sna koji nema veze sa prirodnim naukama, ili naukama uopšte!

I ocene ulaze u ukupan broj bodova, iako u manjoj meri nego na drugim fakultetima.
Veliki glumci bili su izuzetno obrazovani i produhovljeni ljudi. Svakako da gimnazija to ne garantuje, ali ipak opšta kultura koja podrazumeva i znanja iz prirodnih nauka i ''nauka uopšte'' (psihologija, teorija književnosti, teorija umetnosti, istorija filozofije - sve su to nauke vrlo, vrlo korisne za formiranje ličnosti glumca) tako da treba i da učiš. Srešćeš se na FDU sa dosta vrhunskih intelektualaca kod kojih takav stav slabo prolazi, samo kompletna, formirana i širokoobrazovana ličnost može da postane dobar glumac. Mada je danas u Srbiji mnogo izvesnije i lakše biti osrednji mladi glumac.

I ocene ulaze u ukupan broj bodova, iako u manjoj meri nego na drugim fakultetima.
Veliki glumci bili su izuzetno obrazovani i produhovljeni ljudi. Svakako da gimnazija to ne garantuje, ali ipak opšta kultura koja podrazumeva i znanja iz prirodnih nauka i ''nauka uopšte'' (psihologija, teorija književnosti, teorija umetnosti, istorija filozofije - sve su to nauke vrlo, vrlo korisne za formiranje ličnosti glumca) tako da treba i da učiš. Srešćeš se na FDU sa dosta vrhunskih intelektualaca kod kojih takav stav slabo prolazi, samo kompletna, formirana i širokoobrazovana ličnost može da postane dobar glumac. Mada je danas u Srbiji mnogo izvesnije i lakše biti osrednji mladi glumac.

To mu je naravno nepohodno ali mu nije potreba petica iz hemije :D

Ja sam cuo prica da su mnogi glumci(koji su zavrsli FDU a postali legende) bili slabi u skoli tako da ima velike nade za tebe ako ostanes uporan :)
pa da, ali kad gledas generalno vidis da ta prica o ajnstajnu koji je imao jedinicu iz matematike ima nekog smisla.. ali u tom pravcu, da su to ljudi koji odrede prioritete, i baziraju se na ono sto ih najvise zanima.. kusturica je imao lose ocjene, al mu petica iz knjizevnosti vrijedi vise nego sve ostalo..

Samo da pojasnim, nije da ja ne želim učiti ili nešto tako. Prirodne nauke ne volim, ali ih učim, društvene volim i idu mi, ne moram ih ni učiti... Skoro sam radio test inteligencije (nakon što je profesorica psihologije rekla da ocjene ne zavise od koeficijenta inteligencije) kod školske psihologice i imam 118, treći sam po tome u razredu. Samo ne učim dovoljno jer nemam mnogo motivacije za učenje svih tih predmeta jer mi neki od njih neće uopšte trebati, a neki će trebati malo. Što se tiče opšte kulture, to sam sredio. Razumijem se u sve grane umjetnosti, znam više stranih jezika, to nije problem... Samo me zanimalo zbog pritiska, treba li da se trudim mnogo više. Hvala :)

95. sam godište. Nemam mnogo iskustva... U ranijem djetinjstvu sam sa drugarima pravio ulične predstave (one jednokratne), snimam film otkad znam za sebe (nikako da ga snimim), sad u školi priređujemo predstave i počinjem u Domu kulture (imam monodramu koju spremam za sledeći mjesec). Radio sam pola godine u radiju, imao sam nekakvu omladinsku emisijicu... Sve u svemu ništa posebno. Nisam ni ja išao u školu glume, nema takve kod nas. Umjesto toga sam stekao osnovno muzičko obrazovanje, imam kao nekakvo svjedočanstvo, ali ne želim nastavljati sa muzikom, samo kao hobu. Onako, malo sviram tuđe, malo komponujem...

Samo da pojasnim, nije da ja ne želim učiti ili nešto tako. Prirodne nauke ne volim, ali ih učim, društvene volim i idu mi, ne moram ih ni učiti... Skoro sam radio test inteligencije (nakon što je profesorica psihologije rekla da ocjene ne zavise od koeficijenta inteligencije) kod školske psihologice i imam 118, treći sam po tome u razredu. Samo ne učim dovoljno jer nemam mnogo motivacije za učenje svih tih predmeta jer mi neki od njih neće uopšte trebati, a neki će trebati malo. Što se tiče opšte kulture, to sam sredio. Razumijem se u sve grane umjetnosti, znam više stranih jezika, to nije problem... Samo me zanimalo zbog pritiska, treba li da se trudim mnogo više. Hvala :)

95. sam godište. Nemam mnogo iskustva... U ranijem djetinjstvu sam sa drugarima pravio ulične predstave (one jednokratne), snimam film otkad znam za sebe (nikako da ga snimim), sad u školi priređujemo predstave i počinjem u Domu kulture (imam monodramu koju spremam za sledeći mjesec). Radio sam pola godine u radiju, imao sam nekakvu omladinsku emisijicu... Sve u svemu ništa posebno. Nisam ni ja išao u školu glume, nema takve kod nas. Umjesto toga sam stekao osnovno muzičko obrazovanje, imam kao nekakvo svjedočanstvo, ali ne želim nastavljati sa muzikom, samo kao hobu. Onako, malo sviram tuđe, malo komponujem...

Ako budem uspeo da napisem neki dobar scenario( na leto cu krenuti na neki kratki kurs za reditelje) pozvacu te da glumis u mom filmu ali naravno neces dobiti ni kintu vec ces postati popularan :D

Mladjo,jel ces da polazes glumu posle trece godine ili posle cetvrte?Ja sam isto '95 godiste i verovatno cu sledece godine izaci na prijemni.Mada mislim da nemam neke sanse,jer nemam puno glumackog iskustva.Kad vidim da na prijemni dolaze oni koji se bave glumom od malih mogu pomislim da nemam nikakve sanse.

Tek poslije četvrte planiram izaći na prijemni. Želim završiti gimnaziju za slučaj da ne prođem na FDU pa da mogu izaći na prijemni na neki drugi fakultet (istorijski ili političkih nauka).
Ne vjerujem da će ti ocjenjivati iskustvo koliko prirodni talenat. Pokušaj, držim ti palčeve.

Back