FB pisanje

Oni koji koriste Fejsbuk, sigurno su primetili da je opcija koja podržava pisanje i objavljivaje beležaka omogućila mnogima koji pišu da se predstave, da kažem široj javnosti, naročito onim stvaraocima koji se iz ovih ili onih razloga nisu do sada afirmisali.
Međutim, pojavio se i izvestan broj onih koji su počeli da pišu podstaknuti ovom opcijom, po sistemu ''videla žaba da se konji kuju''.
To nije nužno negativno, ako se ima na umu da postoje ljudi u kojima celog života nešto čuči, neki talenat, dobre i kvalitetne misli, ali nisu imali prilike da to otkriju, jer im ''veliki svet'' nije bio na dlanu, kao što je slučaj otkad postoji internet, a posebno FB.
Ali je logika takva da se pojavljuju i oni koji pišu da bi pisali, odnosno, da bi drugi primetili da pišu i po difoltu vrednovali kao pisce/pesnike. Onda jure čuvene ''lajkove'', mole druge da ih čitaju, hvale,... itd...

Da li je ovo trenutni, prolazni trend?
I kako sagledavate uopšte ovu pojavu?
Konji se ne kuju, nego potkivaju.
Tako ide i poslovica - videla žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu.

Ne vidim u čemu je problem.
To što si opisala je potpuno ista situacija kao ova koju imamo na podforumu.

Imamo temu za "stvaraoce", imamo lajkove, imamo široku publiku.
U čemu je razlika između ovoga i fejsbuka?

Konji se ne kuju, nego potkivaju.
Tako ide i poslovica - videla žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu.

Ne vidim u čemu je problem.
To što si opisala je potpuno ista situacija kao ova koju imamo na podforumu.

Imamo temu za "stvaraoce", imamo lajkove, imamo široku publiku.
U čemu je razlika između ovoga i fejsbuka?

Ima razlike... Ovde pišemo pod korisničkim imenima i nema tog stepena intimizacije i osećaja posedovanja (virtuelnog) prostora kao na Fejsbuku, gde je 99% ljudi prijavljeno svojim pravim imenom i prezimenom...
Ljudi FB doživljavaju kao svoju kartu, pa i diplomu, mesto gde mogu da se promovišu (što ima i pozitivne i negativne strane), a u sklopu toga se javlja ova pojava - kada neko svoj rad ne iznosi diskretno, nego bukvalno opseda ''prijatelje'' da pročitaju i ''lajkuju'' napisano...
Ovde ostave, pa ko pročita, ko iskomentariše... opuštenije je.

Dragi moji...

Verujem da ste primetili - obrisala sam mnoge poruke iz ove teme.
Najpre zato što je diskusija BLAGO krenula u pogrešnom pravcu - govorila sam o FB pisanju u smislu beležaka (pesama, priča, filozofskih poimanja, komentara), a ne načina (pisma, leksike i sl) kojom je to napisano.
Drugo, Nautilus je diskusiju GRUBO odvukao u još manje željeni pravac... Ovo nije tema za raspravljanje o pravopisu, a NIKAKO o tome koje je pismo ispravno koristiti... Mislim da je sasvim nekorektno izjaviti na forumu da je ćirilica jedino ispravno pismo... I uopšte, izneti takav zaključak... ne, ne želim da komentarišem i dužim tu priču.
Lično ja oba pisma doživljavam kao srpska i ne mislim da se Srpstvo brani upotrebom ćirilice.
Toliko. O ovom pitanju, dakle, ne više ovde.

Нисам ја тај који је тему одвукао у супротном правцу, већ сам био нападнут због мале и безазлене примедбе да је сад исправнија запета од зареза. Уосталом и сама си приметила неукусне асоцијације и исмејавања на мој рачун и обрисала постове.
Наравно да остајем при своме да постоји само једно српско писмо.

Dragi moji...

Verujem da ste primetili - obrisala sam mnoge poruke iz ove teme.
Najpre zato što je diskusija BLAGO krenula u pogrešnom pravcu - govorila sam o FB pisanju u smislu beležaka (pesama, priča, filozofskih poimanja, komentara), a ne načina (pisma, leksike i sl) kojom je to napisano.
Drugo, Nautilus je diskusiju GRUBO odvukao u još manje željeni pravac... Ovo nije tema za raspravljanje o pravopisu, a NIKAKO o tome koje je pismo ispravno koristiti... Mislim da je sasvim nekorektno izjaviti na forumu da je ćirilica jedino ispravno pismo... I uopšte, izneti takav zaključak... ne, ne želim da komentarišem i dužim tu priču.
Lično ja oba pisma doživljavam kao srpska i ne mislim da se Srpstvo brani upotrebom ćirilice.
Toliko. O ovom pitanju, dakle, ne više ovde.

Ali bitno je da branis slobodu govora i brises moje postove, iako sam JA, jedina bila za toleranciju.

Back