Pozdrav svima... Kako red nalaze, posto sam nov na forumu, da se predstavim. Zovem se Bojan, iz Beograda sam, i kao sto se vidi iz toga sto sam se odmah zalepio a ove teme obozavam zivotinje, pogotovo pse. U zivotu sam drzao i gajio razne zivotinje, od ribica (Oskari i malavi ciklidi), kornjaca, macaka i naravno pse... Od pasa sam zbog situacije imao do sada samo dva, zenku mesanca koju sam nasao na ulici i doveo kuci, i Nemackog ovcara, muzjaka, kojeg su mi ukrali kada je imao nesto vise od godinu dana... Vec par godina nisam zeleo da drzim kuce, jer sam bio jako razocaran svime sto se dogodilo i jako mi je sve tesko palo, ali se sada pripremam da ponovo kupim stene Nemackog ovcara, samo jos treba da odlucim muzjaka ili zenku... Vrsim pripeme i palo mi je na pamet da otvorim ovakvu temu u kojoj bi mogli da razmenjujemo ideje, ili kako sam ih nazvao "fazone i trikove" da novopristiglu stenad sto bolje primimo, da im sto vise olaksamo taj period adaptacije i smanjimo stres...
Neki od fazona za koje ja znam ili sam cuo od drugih su:
Kada stene dodje prvi put u kucu, ili u dvoriste, nedugo posle toga ga treba posaditi ispred nekog ogledala, da se vidi. To im valjda doprinosi da pomisle da ima jos pasa da nisu sami ili sta god, ali navodno smiruje stene i daje mu neki osecaj sigurnosti. Ako stene prve noci, ili prvih par noci mnogo zavija i cvili, ima fora da se u prostoriju gde se tada nalazi stavi neki budilnik, blizu steneta. Zvuk otkucaja kazaljki stene podseca na kucanje srca majke i smiruje ga. Neretko se od tog zvuka stenci skroz smire. Licno sam prisustvovao ovome...
Kada stene dodje u svoj novi dom, nikako ne treba zvati brdo ljudi, da ga maze, da se igraju, a ne trebamo ga ni mi ukucani odmah spopasti da ga mazimo i gnjavimo. time se povecava stres kod steneta. Treba mu dati njegov prostor, njegov kutak i pustiti ga da svari novonastalu situaciju. Ne treba ga pritiskati, vec sesti negde malo dalje, i gledati ga i cuvati. Ako pozeli, ili se oseti usamljeno i uplaseno, stene ce samo da dodje kod nas...
To su neke stvari koje mi sada padaju na pamet, napisacu, ako se setim jos nekih interesantnih stvari vezanih za dolazak steneta u nas dom...
Pozdrav jos jednom...
Neki od fazona za koje ja znam ili sam cuo od drugih su:
Kada stene dodje prvi put u kucu, ili u dvoriste, nedugo posle toga ga treba posaditi ispred nekog ogledala, da se vidi. To im valjda doprinosi da pomisle da ima jos pasa da nisu sami ili sta god, ali navodno smiruje stene i daje mu neki osecaj sigurnosti. Ako stene prve noci, ili prvih par noci mnogo zavija i cvili, ima fora da se u prostoriju gde se tada nalazi stavi neki budilnik, blizu steneta. Zvuk otkucaja kazaljki stene podseca na kucanje srca majke i smiruje ga. Neretko se od tog zvuka stenci skroz smire. Licno sam prisustvovao ovome...
Kada stene dodje u svoj novi dom, nikako ne treba zvati brdo ljudi, da ga maze, da se igraju, a ne trebamo ga ni mi ukucani odmah spopasti da ga mazimo i gnjavimo. time se povecava stres kod steneta. Treba mu dati njegov prostor, njegov kutak i pustiti ga da svari novonastalu situaciju. Ne treba ga pritiskati, vec sesti negde malo dalje, i gledati ga i cuvati. Ako pozeli, ili se oseti usamljeno i uplaseno, stene ce samo da dodje kod nas...
To su neke stvari koje mi sada padaju na pamet, napisacu, ako se setim jos nekih interesantnih stvari vezanih za dolazak steneta u nas dom...
Pozdrav jos jednom...