@derer: mislim da je smatrati da kapitalizam vlada samo na osnovu ljudske pohlepe, naivno i nedovoljno. sigurno je da je zasnovan na tome, i da se najuži krug ljudi koji ima korist od njega rukovodi time, ali da li vlada baš time? ja bih rekao da vlada širim krugom ljudi putem robe i specifičnim, otuđenim, ljudskim odnosima i komunikacijom koje radikalno-levičarska terminologija zove "spektaklom".
ja iracionalno, u vidu religije i nacije, ne vidim kao prepreku kapitalizmu, mada može biti. a može biti i u funkciji kapitalizma, što nam dokazuje XIX vek "nacionalnog osvešćenja" i jačanja evropskih država. i naravno, enormnog jačanja kapitalizma, uz podršku nauke i istih tih država.
kraj kapitalizmu ću videti tek kad roba prestane dominirati nad čovekom, uz kraj svih odnosa koji tu dominaciju obezbeđuju. taj kraj neće doneti ni komunizam, koji je više puta za.eban od kapitalizma ne tako što je SSSR izgubio hladni rat il Kina pošla putem tržišta, već tako što je i komunizam (državni socijalizam) obezbeđivao ropstvo čoveka zarad države, moći i kapitala u državnom vlasništvu; ni već pomenuti nacionalizam, koji je isto to radio; ne religija, čija praksa danas funkcioniše na isti otuđeni način kao politika i mediji u službi kapitala; pa ni anarhizam, ili ne-državni socijalizam, jer bi većina anarhista uredila život tako da svi ljudi vladaju uslovima sopstvene patnje (robovanje industriji i robi), što je čista utopija, po meni.
kraj može doneti nacionalizam kao što su ga videli američki Indijanci, ili možda Bajron i romantisti(čari, kakogod), koji se nisu borili ni za državu, ni za kapital, niti su bili iskorišćeni od njih; može doneti i religija, ako je vidiš kao budista ili rani hrišćanin; može doneti i socijalizam, ako se boriš za čoveka i slobodu, a ne "posedovanje sredstava za proizvodnju"...