Fašistička odluka ministra, iz fašističke države Srbije

igracina

Primećen član
Banovan
Poruka
878
MINISTAR VJERA U VLADI SRBIJE MILAN RADULOVIĆ

Ne mogu se graditi hramovi SPC i MPC u Srbiji ?!

Beograd, 10. avgusta 2005. (Beta) - Ministar vjera Srbije Milan Radulović izjavio je danas da u Srbiji nije moguće registrovati kanonski nepriznate crkve, kao što su Crnogorska ili Makedonska pravoslavna crkva (MPC), te da samim tim nije moguća ni izgradnja njihovih hramova.
Budući da sa stanovišta crkvenog zakonodavstva ne postoji MPC, kao ni Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), one ne mogu ni biti registrovane kao crkve, jer se „ne može registrovati ono što ne postoji”, rekao je Radulović agenciji Beta.
„Mogu, naravno, biti registrovane podružnice udruženja građana koja su registrovana pod imenima pomenutih crkava, ali ne kao vjerske organizacije, jer one ne mogu u svom nazivu koristiti ime ili djelove imena koji izražavaju identitet neke već postojeće crkve”, dodao je Radulović.

igracina:
MINISTAR VJERA U VLADI SRBIJE MILAN RADULOVIĆ

Ne mogu se graditi hramovi SPC i MPC u Srbiji ?!

Beograd, 10. avgusta 2005. (Beta) - Ministar vjera Srbije Milan Radulović izjavio je danas da u Srbiji nije moguće registrovati kanonski nepriznate crkve, kao što su Crnogorska ili Makedonska pravoslavna crkva (MPC), te da samim tim nije moguća ni izgradnja njihovih hramova.
Budući da sa stanovišta crkvenog zakonodavstva ne postoji MPC, kao ni Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), one ne mogu ni biti registrovane kao crkve, jer se „ne može registrovati ono što ne postoji”, rekao je Radulović agenciji Beta.
„Mogu, naravno, biti registrovane podružnice udruženja građana koja su registrovana pod imenima pomenutih crkava, ali ne kao vjerske organizacije, jer one ne mogu u svom nazivu koristiti ime ili djelove imena koji izražavaju identitet neke već postojeće crkve”, dodao je Radulović.

Drobnjak, ajd idi coce malo vataj zmije...nije ovo za tebe, mnogo je slozeno.

Montenegro zvuči mnogo bolje nego Crna Gora... nekako ima više suvereniteta :lol:
1993.g. rođen i već zna šta je to fašistička odluka ... to samo u Montenegru ima.

I jako volim kada se neko frlja sa tako teškim rečima uz tako smešne argumente.

Ako još negde budem pročitala da je Srbija fašistička zemlja odmah ću se iseliti jer ne mogu da podnesem da živim među fašistima :lol:

etotako:
Montenegro zvuči mnogo bolje nego Crna Gora... nekako ima više suvereniteta :lol:
1993.g. rođen i već zna šta je to fašistička odluka ... to samo u Montenegru ima.

Ako još negde budem pročitala da je Srbija fašistička zemlja odmah ću se iseliti jer ne mogu da podnesem da živim među fašistima :lol:
Srbija je fashistichka zemlja :D

Nexus 6:
a u cemu je razlika izmedju obicne pravoslavne crkve, i crnogorske ili makedonske pravoslavne crkve?

mislim kad vec moraju da se naprave, jer ne zadovoljavaju potrebe vernika u Srbiji...
sta, mozes i ostalim danima da se odmaras, a ne samo nedeljom...

ma, strasno...koja represija...uzas... :roll:

pa po ovom... ne vidim zashto ne bi milo sklonio onu crkvu "koja nije po urbanistichkom planu" ili shto makedonci ne bi proglasili SPC za destruktivnu sektu i hapsili njene propovednike.

mislim... glumimo neku civilizaciju a ista smo g. ko i oni.

crow:
pa po ovom... ne vidim zashto ne bi milo sklonio onu crkvu "koja nije po urbanistichkom planu" ili shto makedonci ne bi proglasili SPC za destruktivnu sektu i hapsili njene propovednike.

Razlika je u tome sto je nasa crkva legitimna (autokefalna), a njihova nije. Bas me zanima inace kako bi postupili Grci ili Rusi prema ovome. Ja mislim da bi bilo isto kao kod nas. Ta CPC i MPC se ipak razlikuju. To bi ti bilo kao da npr. ja hocu da osnujem klub u 1. fudbalskoj ligi, dok niko iz saveza ne priznaje moj klub. U tom slucaju mozes da isnujes polo savez i njime da se bavis u 1. ligi. Tako Crnogorci mogu da naprave Crnogorsku Crkvu sledbenika kabale (ili tako nesto) pa im mozda i daju da propovedaju.

_guru_:
crow:

Razlika je u tome sto je nasa crkva legitimna (autokefalna), a njihova nije. Bas me zanima inace kako bi postupili Grci ili Rusi prema ovome. Ja mislim da bi bilo isto kao kod nas. Ta CPC i MPC se ipak razlikuju. To bi ti bilo kao da npr. ja hocu da osnujem klub u 1. fudbalskoj ligi, dok niko iz saveza ne priznaje moj klub. U tom slucaju mozes da isnujes polo savez i njime da se bavis u 1. ligi. Tako Crnogorci mogu da naprave Crnogorsku Crkvu sledbenika kabale (ili tako nesto) pa im mozda i daju da propovedaju.

Znači Srpska Pravoslavna Crkva ima potvrdu od Boga da je Crnogorska Pravoslavna Crkva NELEGITIMNA ???

Pa ako ces da gledas tako ne. Vidis bog ne postoji ili ako postoji (u sta ja ne verujem) nema mnogo veze sa organizacijom crkve. Pravoslavna vera je Vizantijsko hriscanstvo. SPC ili Pecka patrijarsija su nekada (za vreme Raske) isto tako kao i CPC bili mitropolija Vizantijska. Sveti Sava je isao u Tripoli koliko se ja secam da bi izdejstvovao autokefalnost samostalnoj Raskoj.
Crnogorci mogu da prave svoju autokefalnu crkvu kada hoce, ali ona ne moze da bude pravoslavna dok ne dobiju autokefalnost.

etotako:

"etotako"kada se vise zemlje ujedine,primer NATO ili za vreme drugog svetskog rata, kada je Hitler bio lider,e to je bio fasizam, a ne Srbija.

Чекајте дечаци, па опет је мета у шипражју...

Није црква НВО па да је региструјеш у полицији...

То што неко `оће да прави НВО, са срећом му било, али сваку нову цркву мора неко да потврди... и то није држава... него, православну цркву васељенски сабор, па кад он изда повељу... онда је све у реду...

igracina:
_guru_:
crow:

Znači Srpska Pravoslavna Crkva ima potvrdu od Boga da je Crnogorska Pravoslavna Crkva NELEGITIMNA ???
"igracica"Srpski Svetac i prosvetitelj Sveti Sava, je uzakonitio SPC,pa dali je ta eparhija u New Yorku,Makedoniji, Crnu goru ili u bilo koju drugu drzavu se nalazi ,dali ti se svidja ili ne!,taj Crkveni zakon je nepomenljiv.

Очигледно да је овде расправа о нечем што ми довољно не познајемо...

Да кренемо редом...

Српска православба Црква је једна и то нема шта даље да се дискутује...

Што се тиче Црногорске православне Цркбе, ррије свега погледајте ко чини свештенство такве Цркеве..

Свештенство такве Цркве чине нико други до рашчињени свештеници СПЦ.. Дакле, такви свештеници су рашчињени и проклети од стране СПЦ, од св. Архијерејског Синода и као такви они не могу да обављају никакве бјерске нити било које друге активности... Они су сви били свештенство у СПЦ и повриједили или прекршили КАНОН СПЦ, и самим својим дјелима су доказали да су отпадници од вјере и Бога, те су из тих разлога и рашчињени... Тако је смијешно и расправњати о Црногорској православној цркви јер се ито одједном појавило.. Зашто.. Црна Гора није увијек била у заједници са Србијом па није било формирања неке ЦПЦ.

Зашто је то потребно сада???? То је питање политике а не цркве или народа..

МПЦ... Да каква македонска православна Црква... Могу они да имају своју цркву, зашто да не, а да би била призната баш као и ЦПЦ морају да је признају сви у православном свијету и да је како каже горе неко повељом овјери Васељенски Сабор што не вјерујем да ће да се деси па ни у неко далеко вријеме...

Ја лично немам ништа против таквих ствари али нити ја нити многи од нас не одлучују о томе, па ни министар који је дао поменути изјаву нема утицаја на то јер како још неко рече, Црква није НВО да је региструјеш тек тако и да кренеш да градиш објекте како ти се прохтје...

Само ћу дати примјер исламске заједнице која већ годинама тражи изградњу џамије у Љубљани али не иде, мада исламска заједница није нова ни од јуче, али не иде то тако лако..

Тако да се не замарате око неких ствари и нападате једни друге морамо сви ако нас материја интересује да узмемо мало књиге у шале и да читамо шта кажу они који имају право да кажу нешто о томе...

Поздрав..

crow:

Kad pomenu tu crkvicu... Znas li cijelu pricu? Vidis, nije bila stvar samo u urbanistickom planu, vec se na tom vrhu vec godinama okupljaju sve tri vjere u CG iznoseci krst. I nekako se slavi, nisam bas u toku. Covjek koji je zahtjevao da podigne crkvicu je pomorac koji je slicne, male crkvice po brdima gledao u Grckoj i ovu je podigao za ozdravljenje svoga bolesnog djeteta. Ali on nikako nije trazio da se postavi bas na tom vrhu... To je bila ideja vec pominjanog gdina Amfilohija. I sad, da se dogovorio sa tim hodzom iz Bara i sa biskupom, pa rekao, eto, da imaju i hram za okupljanja, ali neee... Licno mi je zao simpaticne crkvice i tog covjeka koji je to ucinio u najboljoj namjeri.

Ponavljam o CPC se jos i da raspravljati, ali MPC je gotova stvar. Makedonija je svoja zemlja, ima svoju naciju i ne vidim razlog da ih ma ko koci u tome.

A to sto tip ne da da se grade crkve... Kakve veze ima. Mislim da vjernici pomenute dvije crkve mogu uvijek otici u bilo koju drugu pravoslavnu crkvu. Tokom boravka u Italiji, ja sam odlazila u obliznju katolicku, dakle hriscansku crkvicu, krstila se sa tri prsta... I nije mi mnogo smetalo. A bilo bi dobro da i jedni i drugi i TRECI od para predvidjenih za crkve podignu neku skolu ili bolnicu, azil...bilo sta i stave plocu - "ovo je narodu podigla MPC, tj. CPC, tj. SPC jer nam mnogi objekti fale u zemlji, a crkvi treba da ima i ima ih, a kada budemo u boljoj situaciji neka ih ima i jos.

Back