Fasada - uradi sam (potrebna pomoc)

Igoritza

Zainteresovan član
Poruka
101
Pozdrav svima :)

Molio bih za pomoc ko se razume u gradjevinarstvo:

Moja kuca u predgradju je bila gola cigla. Letos i jesenas sam je oblozio nekim izolacionim plocama koje sam dobio bud-zasto koje su solidan termoizolacioni materijal (znam po grejanju). e sad, to izgleda ovako (nisam jos zavrsio posto radim kad mi vreme dozvoli a i nemam skelu vec jako visoke merdevine :) ):

malo sam gledao na internetu i znam da dalje ide ovako:

lepak > mrezica > lepak > "armirani sloj" > zavrsni sloj estetika

Moja pitanja su sledeca:

1. Koji proizvod je u stvari ovaj lepak za mrezicu, kako se zove, i koja je najjeftinija varijanta tog lepka ?

2. STA je ovo sto po celom internetu zovu "armirani sloj" a niko da kaze ime proizvoda, ili hemijski sastav ? I, ukoliko se neko razume, takodje me zanima najjeftinija varjanta toga ?

Hvala svima u napred

Pre 3 godine radio sam izolaciju terase,kupatila,donjeg dela kuće,sam,bez tog armirajućeg sloja-iskreno nikad čuo za isti.Stiropor od 5cm,lepljen lepkom(čak mislim da je bio obični gradjevinski)tiple,preko toga razvučena mrežica,pa preko nje prvi sloj lepka,nakon sušenja još jedan tanak sloj lepka.To sam radio leti tako da je sve bilo gotovo u toku jednog dana.Nakon godinu dana urađena fasada,bavalitna....sve stoji kao da je juče urađeno....Po meni armirajući sloj je ustvari mrežica u kombinaciji sa lepkom.Što se tiče cene lepka mislim da nije skuplji od 20RSD/kg.Znači da pojasnim mrežicu sam lepio lepkom kojim je lepljen i stiropor.Iskreno nisam video da neko koristi nešto drugo.....

LP

Pozdrav svima :)

1. Koji proizvod je u stvari ovaj lepak za mrezicu, kako se zove, i koja je najjeftinija varijanta tog lepka ?

2. STA je ovo sto po celom internetu zovu "armirani sloj" a niko da kaze ime proizvoda, ili hemijski sastav ? I, ukoliko se neko razume, takodje me zanima najjeftinija varjanta toga ?
Pozdrav i tebi :)

Ne razumem se u gradjevinu,ali kada smo imali radove na kući odemo u prodavnicu gde se prodaju boje i lakovi (lepkovi za pločice....) i tu su prodavci koji godinama prodaju pa smo od njih dobili sve te informacije .sastav,ćemu služi i cenu.

Izvor gradnja. rs

Demit fasada

Da li znate da se najviše toplotne energije gubi preko spoljašnjih zidova – čak 30%?! Demit fasada je danas najpopularnija termoizolaciona fasada pa ako mislite da je izvedete na vašoj kući, pogledajte vodič koji smo spremili za vas.

Demit fasada je popularna iz više razloga: smanjuje troškove gradnje jer se radi na tanji spoljašnji zid (21 ili 25 cm), postavlja se veoma brzo i relativno je jeftina jer fasadu prethodno nije potrebno malterisati. Ako se izvede kvalitetno, vek trajanja je oko 30 godina.

Lepilo za demit fasadu

Osnovu demit fasade čini stiropor različitih debljina (od 5 cm do 8 cm). On se lepi na podlogu odgovarajućim lepkovima za stiropor. Izuzetno je važan način nanošenja lepila na stiropor ploče. Lepilo se nanosi na ivice ploča kako bi se postigao efekat izolovane vazdušne komore. Ako se lepak ne nanese dobro dolazi do problema sa kondenzom i oslabljenom izolacijom a i vek trajanja fasade se smanjuje. Cena kvalitetnog lepka za fasadu iznosi oko 1,1 evra/m2 a potrošnja lepka je od 8-10 kg/m2. Kvalitetan lepak sa elastičnim svojstvima je garant da se na fasadi neće pojaviti pukotine. Pročitajte članak o korišćenju kamene vune kao osnove za demit fasadu.

Stipopor za demit fasadu

Poznat proizvođač stiropora je Austrotherm koji nude dve debljine ploča: od 5 i od 8 cm. Orijentaciona cena metra kvadratnog stiropora od 5 cm je oko 1,7 evra/m2 dok je za 8 cm potrebno izdvojiti oko 2,7 evra/m2. Danas u Srbiji je uobičajeno da se za fasadu koristi „fasadna petica“ t.j. stiropor debljine 5 cm. Međutim, posmatrajući evropske kriterijume u zemljama koje se nalaze u istim klimatskim zonama kao što su Nemačka, Francuska i Slovenija, samo stiropor debljine 8 cm ispunjava kriterijume koeficijenta prolaza toplote.

SAVET MAJSTORA ĐURE: “Sa ekonomske strane, u startu cena materijala stiropora od 5 i 8 cm je mala u korist petice ali bolja izolacija će veoma brzo otplatiti tu razliku. Ne preporučujem upotrebu stirodura umesto stiropora na fasadi.”

Nakon što se ploče postave na fasadu one se dodatno fiksiraju jedna uz drugu specijalnim plastičnim tiplama (oko šest tipli po m2). Cela površina fasade se pažljivo ravna i niveliše.

SAVET MAJSTORA ĐURE: „Preporučujem da se koristi falcovani stiropor (ploče sa zasecima na ivicama) jer kod stiropora sa ravnim ivicama javlja se spoj od oko 2 mm i postoji veći rizik od nastanka pukotina na spojevima.“

Mrežica za demit fasadu

Na ovako obloženu fasadu se postavlja zaštitna mrežica. Spojevi dve mrežice se rade sa oko 10% preklopa te je potrebno u startu nabaviti 10% više u odnosu na površinu fasade. Orijentaciona cena mrežice jeste oko 0,25 evra/m2.

Završni sloj za demit fasadu

Površina se gletuje podlogom za završni sloj. Orijentaciona cena ove podloge iznosi oko 4 evra/m2. Na kraju se radi završni sloj koji mogu biti u različitim bojama i teksturama. Završni malter mora imati UV stabilizator koji će garantovati postojanost nijanse dugi niz godina.

SAVET MAJSTORA ĐURE: “Preporučujem upotrebu bavalita kao završnog sloja jer ovaj material popunjava eventualne neravnine. Ukoliko se podloga gletuje pa boji i minimalne neravnine ili pukotine će biti naglašene. Takođe, usled minimalnih pomeranja objekta tokom vremena (sleganja) spojevi stiropora će se početi videti.”

Na domaćem tržištu postoje veliki broj zastupnika materijala za demit fasadu. Neki od njih su Bekament, Austrotherm… Ono šta je najbitinje jeste da materijal poseduje atest i pisanu garanciju. Samo tako ćete biti sigurni da ste odabrali dobar materijal.

Posebna pažnja se poklanja obradi lukova, rubova i drugih površina, koje zahtevaju dodatnu obradu. Na ovim mestima pored mrežica i tipli za obradu rubova, lukova i drugih zahtevnih površina se koriste namenski profili.

Ukoliko se odlučite da unajmite majstora, cena demit fasade zavisi od predhodno navedenih faktora: debljine stiropora, vrste završnog sloja fasade i sl. Opseg cena se kreće od 12,5 do 20 evra/m2. Ukoliko je reč o većim objektima cena skele uglevnom ulazi u cenu fasade. Međutim, ukoliko je pak površina manja orjentaciona cena unajmljivanja skele iznosi oko 3 evra/m2.

-Pre postavljanja prve ploče stiropora, pri dnu postaviti nivelisati ugaonu lajsnu koja će držati pravac postavljanja
-Savetujemo da se lepak se na ploču nanosi duž ivica sa osloncima i po sredini ploče
--Ploče stiropora se na zid postavljaju lepljenjem, a zatim se učvršćuju prema šemi tiplovima
-Na postavljene ploče stiropora, pre postavljanje mrežice, se nanosi prvi sloj lepka
-Mreža za armiranje se postavlja u prvi sloj lepka
-Preko mrežice se nanosi drugi sloj lepka.
-Nakon nanošenja i sušenja lepka, nanosi ze završni sloj u granulaciji i boji fasade po izboru investitora.
-Fasada se može gletovati i onda na kraju ofarbati željenom bojom

Moja pitanja su sledeca:

Isti lepak/cement koji se koristi i za lepljenje ploča.
Na mom stanu smo koristili CM9 ( ili CM 11).

Nemam pojma, smišljaju te nazive kako im dune.

Nema šta drugo da bude nego mrežica sa lepkom. Mrežica služi kao armatura pa valjda odatle i "amrirani sloj".

Kad polepiš ploče i pustiš ih da se osuše, nabacuje se sloj lepka ( 2-3mm) i odmah , dok je lepak svež, u njega se potapa / uranja mrežica i potezom gletarice izravna. Mrežica se spušta po vertikali u dugačkim trakama odozgo na dole. Na spoju sa drugom mrežicom, treba da se preklope za oko 5 cm.

To ne možeš sam da uradiš jer je "brz" posao pa ti treba barem još jedan pomoćnik ( idealno 2, jedan muti lepak, drugi radi).

Trebalo bi jedan čovek da bude na vrhu skele i odozgo da spusti mrežicu koju na donjem delu prihvata drugi radnik i seče gde treba da završi. Zatim nanose lepak na zid ( mrežicu maknu u stranu kao zavesu) i onda potapaju mrežicu u taj sloj. Mrežica treba da bude fiksirana šrafovima na početku ( gore) što retko ko radi ali jedino tako je po PS-u.

Na ćoškove objekta i na ivice otvora za prozore se stavljaju plastične lajsne za fasadu ( veoma potrebne).

Kada se prvi sloj osuši, nanosi se drugi sloj takođe oko 2-3 mm. Nakon sušenja i drugog sloja maže se grunt i nakon sušenja može da se radi završni sloj. Preporučujem masu na bazi akrila jer se ne spira vremenom i mnogo bolje odbija vodu.

Kako god odlučiš, ja bih ti preporučio da taj završni deo prepustiš nekom ko to radi profi jer iako deluje jednostavno, zahteva izvežbanu ruku a od toga ti zavisi estetika pa i trajnost same fasade.

Тешко ћеш са мердевина урадити посао. Има да се поштено намучиш. Види у комшилуку има ли бар мало неко цеви и тих спојница нек ти позајми. не мораш целу кућу опасати. Страну по страну, премешташ. Лакше је радити са скеле, стављати стирпор, равнати.. Углавном Хајландер и колега пре су ти лепо објаснили. Стиропор, лепак, мрежицу можеш сам да одрадиш, а фасаду боју препусти ипак стручњаку.. Најбоље је да ти мајсторишеш и да ти неко помаже (прави лепак и додаје канту, стирпор, пиво :). Кућа ти је баш симпатична, кровићи, баџа.. чуди ме да ниси на кров препустио ставио ветар лајсну, овако ћеш морати често да фарбаш. Све у свему мислим да ћеш моћи лепо да одрадиш. Око врата и прозора стави стиродур двојку.. лајсне обавезно. Већ је била раније полемика на овом форуму у вези лепљења стиропора, погаче нису препоручљиве, а ваљало би ако је по ПС, да се цео круг опаше лепком и унутра која погача.. такорећи да нема после ваздушног струјања међу "плочама".

Poslednja izmena:
Ne znam kakav je ovo materijal, ali za stiropor postoji rende kojim se neravni spojevi skidaju, tako da se lepak nanosi na relativno ravnu povrsinu.
Uzmi nazubljenu gletericu i njom nanesi lepak, imas ih od 4-6-8 mm. Mrezicu utisnes, kao sto su ti vec objasnili. Sledeceg dana radis jos jedan sloj lepka, a moj savet je da naneses lepak, pustigs ga da se malo osusi, pokvasis cetkom i onda perdaskom uglacas lepak. Ne stedi na lepku, kupi kvalitetniji. I onako razlika u ceni nije neka. Mogu da preporucim thermomaster, knauf, ceresit Ono sto treba da znas je da visak lepka mozes da skines smirglom, preporucujem za prvi sloj. Ugaone lajsne idu pre mrezice, mrezica preko njih. Spojeve, koji imaju lufta, popuni nisko ekspanzujucom pur penom. Time izbegavas hladne mostove.

Inace, preferiram da stiropor lepim pur penom. Jeste malo skuplje, ali je mnogo brze i cistije. Preporuka za Ceresit Ct 84.

Ове типле металне су чини ми се много боље од потпуно пластичних. О-хо-хо пур пена права ствар. Да ли би могли израчунати колико би отприлике коштала пур пена по метру квадратном? Вероватно пише утрошак по м2 на кутији

Nemam pojma, zavisi od kuce, dvorista, itd. Primetio sam da jake boje brzo izblede, verovatno zato sto je prioritet cena, a ne kvalitet radova, pa se uzimaju jeftini materijali.

Odlican video i za sam svoj majstor varijatu i za profesionalce:

\

Skoro sam gledao kako "profesionalci" rade, ja bi ih isterao. Tako da oprezno sa odabirom majstora, obavezno se informisite kako se radi, npr. odgledajte ovaj video.

Prvo nema pocetne lajsne po ivicama kuce nisu "uklapali" stiropor, obrada oko prozora, totalno pogresna, tamo da su ivice bile krive, plus sto nisu lepo uklapali table stiropora oko prozora, imate u klipu kako se pravilno radi, cirilicno slovo G, nekakvo bezezno lepljenje iznad garaznih vrata, prava katastrofa. Zazor izmedju dve table popunjavan lepkom, itd. Na kraju kad lepak i malter pokriju stiropor, delovace sve ok, medjutim ima dosta hladnih mostova, tako da kuca nije dobro izolovana.

Poslednja izmena:

Back