Farmacija

Ja sam završio za strukovnog farmaceuta i potrebna ti je bilo koja završena srednja škola u četvorogodišnjem trajanju u Šapcu(državna akademija), u Beogradu na VISANU isto možeš upisati sa bilo kojom četvorogodišnjom školom i u Ćupriji možes sa medicisnkom školom, hemijskom školom, tehnološkom, hemijskog usmerenja, vererinarskom školom i gimnazijom.
Moj savet ti je da upišeš u Šapcu, jer je državna škola i prijemni je lagan, biraš između biologije i hemije, imaš 200 pitanja, od tih 200 pitanja na prijemnom imaš 20 pitanja...Isto ti je i u Ćupriji... Državna.. Zavisi gde živiš...

Što se tiče visana, to je privatna visoka škola i ne znam koliko je priznata.

Samo mala digresija, što se tiče gimnazije. Nije stručna škola ali je najzahtevnija za učenje, posebno prirodno-matematički smer koji je namenjen da se nakon njega upišu prirodnjački fakulteti poput PMF, medicinskog, ETF, FTN, farmaceutskog, mašinskog itd.
Ja sam recimo završio gimnaziju. Ko god je išao u gimnaziju i naravno učio, kao u svakoj školi, nije imao problem sa matematikom, hemijom, fizikom, biologijom...
U gimnaziji se uči predmet hemija četiri godine, ali se svake godine uči posebna hemija:
U prvom razredu se uče opšta i fizička hemija i zadaci, u drugom razredu kompletno izučavanje neorganske hemije.
Dok na fakultetu farmacije imaš jednosemestralni predmet opšta i neorganska hemija što je za jednog prosečnog gimnazijalca smešan predmet (stavili opštu i završni ispit samo iz neorganske hemije) a to su predmeti na farmaciji ili tehnološkom fakultetu. U Gimnaziji se elementi PS uče posebno svaki u drugom razredu.
Treći razred organska hemija, četvrti razred biohemija i neki delovi hemije prirodnih proizvoda...Genetika.

Iz biologije se detaljno u gimnaziji uče u prvom razredu mikrobiologija i botanika(drugo polugodište), zoologija, ekologija i zaštita životne sredine, zatim anatomija i fiziologija čoveka(treći razred), četvrti razred(biologija razvića, genetika i teorije evolucije, antropologija.

Matematika je nepojmljivo jača nego farmaceutskim tehničarima koji u medicinskim školama imaju matematiku samo 2 godine, a gimnazijalci četiri godine. Fizika isto, daleko jača nego u medicinskoj ili nekoj hemijskoj školi iz koje dolaze đaci koji pojma nemaju.

Recimo na visokoj školi koju sam završio, ovi iz stručnih škola bili su u prednosti samo prve nedelje kad smo se upoznavali sa laboratorijskim radom.
Upisali nas je 22, završili redovno nas 5, mnogi su napustili. Od nas petoro, samo je jedna završila tu stručnu tehnološku školu za farmaceutskog tehnologa, ovi iz hemijskih škola su još apsolventi i ne mogu da polože jednu mikrobiologiju koju su recimo imali u srednjoj školi.

A kad su videli da mi iz gimnazije bolje znamo od njih, onda su govorili "profesori su nam bili loši". Nije tačno druže nego te stručne škole izuzev medicinske upisuju loši đaci i tamo su kriterijumi nula.

Naravno, ne želim da generqlizujem, sigurno ima super studenata iz srednje poljoprivredne, hemijske, tehnološke, no svi znamo da te škole bar zadnjih 25 godina upisuju izuzetno loši đaci iz osnovne škole i da su kriterijumi u tim školama veoma niski.

Jedine srednje škole gde još se nekako uči su gimnazije i medicinske.. Možda još informacione tehnologije... Ostalo je sve klimavo. Mada se više ni u jednoj srednjoj školi ne uči, sve je otišlo do đavola... Apsolutno je svejedno, šta završiš... Profesori se ne poštuju, kriterijumi su svugde loši...

Jedino se u gimnaziji ne uči analitička hemija, ali ko zna opštu, analitička će mu biti sprdnja.

Ja sam više učio u gimnaziji nego na visokoj školi, sve mi bilo poznato, a i da iskreno kažem, gimnazija je težine jedne visoke škole... Meni je stvarno bilo laganica na toj višoj medicinskoj.
A stručni ispiti se uče, bubaju, tipa farmakologija, uvod u farmaciju, klinička farmacija, patofiziologija, farmaceutska tehnologija(znaš opštu i analitičku, proračuni su smešni za pripravak nekog preparata)..

Ja govorim za visoke medicinske škole. Ko iole uči, završiće ih. Fakultet je nešto drugo. :)

Ovako, za višu farmaceutsku nema šta da se brinete vi koji hoćete da upišete, laganica je. To vam se isplati, jedino ako nemate zvanje farmaceutski tehničar, jer ćete sa tim raditi isto za istu platu kao tehničar sa srednjom, no priznat je smer, ima ga u katalogu i možete raditi u zdravstvu kao farmaceutski tehničar, polagati ispit i imati licencu u komori medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije.

Ko ima završeno za farmaceutskog tehničara, nema potrebe da upisuje za strukovnog tehničara(mada postoji ta mogučnost da se ima negde veća plata kao strukovna sestra od medicinske sestre sa srednjom, ali to ako vas gazda apoteke baš gotivi il imate vezu za veću platu, poznato je da diplomirane medicinske sestre rade kao medicinske sestre sa srednjom :D ). Tu odma upisujete integrisane petogodišnje studije ili nešto drugo vezano sa hemijom, medicinska biohemija ili neki drugi smer sa visoke medicinske škole poput strukovni laborant, ekološki sanitarni inženjer, strukovni radiolog(koji su vrlo traženi, jer neće svako da se zrači haha).

Mada, ako nemate tu srednju medicinsku školu ili gimnaziju i niste nešto bili dobar đak u školi, a pri novcu ste, uvek možete bez problema upisati privatne farmaceutske fakultete, školarine su vam od 3000 do 3500 evra... Za privatne fakultete koje znam da su priznati sa sigurnošću i sa kojim možete raditi bez problema su:
1. Privatni farmaceutski fakultet u Novom Sadu(tu možete studirati i vanredno uz posao)
2. Farmaceutski fakultet u Bijeljini, pošto imamo sporazum sa Republikom Srspkom o međusobnom priznavanju diploma, ne treba nikakva nostrifikacija. Tamo se studira na srpskom jeziku i na ćirilici i bez problema kad završite možete raditi u Srbiji.
Na oba fakulteta predaju tačnije tezgare profesori sa novosadskog medicinskog, beogradskog medicinskog, farmaceutskog medicinskog faksa, sa medicinskog faksa iz Banja Luke, samo su naravno kriterijumi blagi.
I na kraju krajeva, farmacija je privatna struka, privatnika ne znaima gde ste studirali, nego da li znate da radite, jer apoteke su privatne. Ja ih znam dosta koji su završili iz moje okoline ta dva faksa i rade u Liliju, Benu, kod Jankovića, Dr max itd...Oni na razogogvru za posao apsolutno ne pitaju ni gde si studirao ni koliki ti je prosek bio, čak šta više, naturaju ti na nos na razgovoru za posao da ocene apsolutno nisu bitne i da zaboraviše sve šta si učio na fakultetu, jer u poslu važe druga pravila, tako da opušteno. Farmacije se svodi na trgovinu i da znaš da radiš sa ljudima. U apoteci svi rade sve za različite plate, i magistar i ovaj tehničar, od čistača, do kafe kuvara si, pa kad ti dođu razni da se deru na tebe, jer nećeš da im izdaš bromazepam ili rivotril bez recepta, u stanju su da te fizički napdnu, a vole i da kradu, posebno u noćnim smenama... Niko te ne pita na poslu imaš li faks ili srednju ili visoku, radite svi sve, i fizikalije i ono što je vaš posao i ono što nije.. Srećno!
Pozdrav. :D

PS. imate i farmaciju privatno na singidunumu u Beogradu, 5 godina nekih 30 ispita, smejurija, a na diplomi će vam piati ,,magistar farmacije,, i radićete i sa tom diplomom, jer farmacija je propala struka, niko je više ne poštuje, tako da njome može da se bavi i kurta i murta.. Dok recimo u medicinima toga nema. Bar još uvek nema privatna medicina koliko ja znam. :D i ne daj bože, i ovi koji su državno završili pojma nemaju, nedavno dečko umro na kolonoskopiji, jer su mu probušili debelo crevo, jezivo...

E da, i stomatologija ima privatna, u Pančevu svaka šuša može postati zubar, privatni faks isto.. No za one koji imaju keš, ne vole da uče, hoće zvanje, pravi raj..
Naravno, neću da generalizujem, sigurno sa tih fkulteta izađe iz genracije po 2,3 studenta koji su zaista učili i naučili..

Back