Fantastični svet životinja Ellen Jewett

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
1634304748395.jpeg

Ellen Jewett, talentovana umetnica skulpture sa sedištem u Canadi,
stvara neverovatno detaljne i delikatne ručno izrađene skulpture od gline -
stvorenja koja izgledaju kao iz naših najluđih snova ili sveta mašte.

88502e392d423edfc02c6f3bbe74de81.jpg

Ellen je rođena u Markham Ontariju, gde je u mladosti ,vrlo rano otkrila ljubav prema umetnosti ,
prvenstveno prema trodimenzionalnim oblicima.

Ellen je krenula sopstvenim putem kao umetnica u karijeri još u srednjoj školi,
provodeći duge letnje vikende putujući na izložbe.
Uvek radoznala duša, Ellen je nastavila da proučava umetnost i nauku,
. Takođe je stekla sertifikate u drugim oblastima -
uključujući primenjenu modifikaciju ponašanja životinja i savetovanje u kriznim situacijama.
Prema Ellen, sve to informiše njenu umetnost; bogaćenje sadržaja nesvesnog pripovedačkog toka.

098a2b5d7a093c34a8dce84db6885f02.jpg

c87dff063233f72ec448ac87d06875b1.jpg

Godine 2007. Ellen je završila diplomsko obrazovanje sa diplomom biološke antropologije i
umetničke kritike na Univerzitetu McMaster.
Već je u međuvremenu pokrenula Creatures from El 2005. godine,
a po završetku studija -tome se potpuno posvetila

Za Ellen je vajanje uvek bila priča o životu, biološki narativ i kulturni iskaz.
Zamorni sati njenog rada su misteriozni temelj iz kojeg izvire ličnost svake skulpture.

.
945b9da9336d9eac8fee8f5facf8042a.jpg

Svaka od Elleninih skulptura ručno je izrađena i oslikana-
jedini pribor koji ona koristi su četke za slikanje ...i prsti.

Stoga je svaka njena kreacija jedinstvena i proizvedena na fluidan i intuitivan način.

ellenjewett_455464564556_large.jpg

ellenjewett_352345345354_large.jpg

.

„U duhu nadrealizma, ovaj psihološki pristup umetničkom izražavanju stvara
bogatu mrežu ličnih arhetipova i motiva koji izgleda da zauzimaju njihov sopstveni onostrani prostor.
Unutar ove eterične menažerije, antrozoologija se susreće sa psihoanalizom dok se istražuju
teme prirodnih lepota, znatiželje, kolonijalizma, pripitomljavanja, smrti, rasta, vidljivosti i divljine...."
-Ellen Jewett

fantasy-creature-sculptures-by-ellen-jewett-4.jpg

fantasy-creature-sculptures-by-ellen-jewett-2.jpg

fantasy-creature-sculptures-by-ellen-jewett-3.jpg

fantasy-creature-sculptures-by-ellen-jewett-16.jpg

fantasy-creature-sculptures-by-ellen-jewett-1.jpg

Zanimljivo je to što Ellen izbegava da koristi bilo kakve otrovne materijale za svoja fantastična stvorenja.

„Dok nastojim osloboditi svoj um -uvek istovremeno nastojim poboljšati svoje radno okruženje.
Uzdržavam se od svih materijala; gline, boje, glazure, završne obrade i podloge koji imaju poznata toksična svojstva.
Ovo, neizbežno, isključuje većinu onoga što je uobičajeno komercijalno dostupno i
poslalo me na putovanje jedinstvenom kombinacijom materijala .
Ovo istraživanje je veliki deo nekonvencionalnog izgleda i osećaja mog rada.
Kad god je to moguće, nabavljam prirodnoi uvek, autentično."
-Ellen Jewett

fantasy-creature-sculptures-by-ellen-jewett-5.jpg

Verzije životinja koje ona pravi u svom jedinstvenom i idealizovanom stilu ne izgledaju kao išta što ste ikada videli.

ellen-jewett-animal-sculptures-11.jpg

-"Sebe smatram umetnicom na prvom mestu ali sigurna sam da ću ostati učenica celog života.
Suviše sam radoznale prirode da bih prestala sa učenjem,bila ja učenik ili učiteljica.
Iako sam zauzeta,ne volim da me požuruju.Ja sam vrsta osobe koja će stati da oslušne i pogleda oko sebe.
Kada si tako pun interesovanja za toliko različitihh stvari znači da ti je sav prazan prostor u životu popunjen nečim.
Ne postoji ništa poput slobodnog vremena i dosade,ali ja ne mogu drugačije ni da zamislim da živim."

E.Jewett
animal-sculptures-01.jpg

"Ponekad crtam ili zapišem ponešto ali to je samo da uhvatim trenutak inspiracije da ih ne bih izgubila.
Uglavnom sve radim odmah kao skulpture.Imam jak afinitet prema materijalima koje koristim i obično mi se čini da oblici sami dolaze.
Uglavnom ne znam unapred kako će konačno delo izgledati .
Trudim se da svaki mali delić uklapa uz onaj predhodni.Mislim da to daje molim delima taj tekući izgled."

E.Jewett

ellen-3.jpg

ellen-68.jpg

" Pacovi su deo instalacije iz kolekcije o kineskom horoskopu.
Oni su dobar primer toga šta je uglavnom neplanirano delo.
Moj originalni cilj je bio samo da predstavim pacova u bukvalnom ali ne arhitipičnom izdanju.
Kroz stvaranje te Jing-Jang kompozicije imala sam osećaj da predstavljam pacove,
životinje koje ljudi obično marginalizuju,koje predstavljaju sve što je nepoželjno.
Pacovi nisu ekstremisti već generalisti.
Jako su intelegentni i prilagodljivi i poput nas ostavljaju trag pozitivnih,negativnih i neutralnih posledica na svetu."

E.Jewett

ellen-10.jpg

"Reprezentativni elementi,životinje,biljke i predmeti se manifestuju na isti način.
Počnem na primer da vajam konja ali se na kraju ispostavi da to želi da bude koza a noge mu se pretvore u školjku
.Lako mi je da prodrem u maštu i ono izmaštano samo nađe svoj put.
Veliki deo narativa smišljam naknadno ali mislim da je to tako kada se prodidire u ono nesvesno.
Kada sam već to rekla,da pomenem da je mnogo mojih predhodnih dela bilo rađeno po narudžbini
tako da je bilo mnogo spoljašnjih uticaja i glasova koji su me navodilli ka fantastičnim elementima.
Moja trenutna dela odražavaju moja lična interesovanja kao što su divlina,pripitomljavanje i međusobnne povezanosti."

E.Jewett

ellen-jewett-sculptures-v.jpg

"Ponekad crtam ili zapišem ponešto ali to je samo da uhvatim trenutak inspiracije da ih ne bih izgubila.
Uglavnom sve radim odmah kao skulpture.Imam jak afinitet prema materijalima koje koristim i obično mi se čini da oblici sami dolaze.
Uglavnom ne znam unapred kako će konačno delo izgledati .
Trudim se da svaki mali delić uklapa uz onaj predhodni.Mislim da to daje molim delima taj tekući izgled."

E.Jewett

Pogledajte prilog 1035620
Ovo mi se baš sviđa..ne sve.Poštujem rad i trud ali me nekako ne dotiče.

Back