Neozbiljni pesimista
Elita
- Poruka
- 18.634

Rođen je pod imenom Johan Hencl, ali je postao i ostao poznat po svom umetničkom imenu - Falco (Falko).
Ovaj Austrijanac, koji je najpoznatiji po svom hitu Rock Me Amadeus, imao je veoma buran i interesantan život, koji je okončao tragično u saobraćajnoj nesreći na Dominikanskoj republici.
Falko je svoju muzičku karijeru započeo kao basista u nekoliko bečkih bendova, da bi pažnju na sebe skrenuo kontraverznom pesmom Ganz Wien, koja je govorila o herionskoj zavisnosti.

Bio je to uvod u njegovu solo karijeru, koju je započeo 1982. godine albumom Einzelhaft i hit singlom Der Kommissar, u kome kombinuje elemente repa i new wave zvuka. Za evropsku publiku, koja do tog trenutka nije bila upoznata sa rep muzikom, bilo je to nešto nesvakidašnje, pa i ne čudi što je Falkov album prvenac postao pravi hit u Evropi sa više od 7 miliona prodatih kopija.
Drugi Falkov album Junge Roemer, koji je objavljen dve godine kasnije, okrenut je više ka pop-rok zvuku i pod uticijem je Dejvida Bouvija, što se naročito oseća u naslovnoj pesmi albuma. Ovaj album nije doživeo takav komercijalni "bum" kao prethodni, što je Falka navelo da se raziđe sa svojim dotadašnjim producentom Robertom Pongerom.
Prekretnica u Falkovoj karijeri bila je 1985. godina, kada je izbacio svoj najveći hit Rock Me Amadeus, koji je inspirisan filmom Miloša Formana Amadeus.
Pesma je doživela neviđeni uspeh, bila je na vodeća na top listama u 12 različitih država, uključujući i američku Bilboard 100 listu, pa je Falkova popularnost skočila do neslućenih visina.

Sa rastom popularnosti, rasla je i Falkova zavisnost od droge i alkohola. Negde u to vreme Falko je sa svojom tadašnjom devojkom Izabelom Vitković dobio ćerku Katarinu. Par se venčao 1988. godine, ali je ovaj brak bio kratkog veka zbog Falkovih problema sa drogom.
Svi ovi lični problemi odrazili su se na Falkovu muzičku karijeru, koja je nakon slave stečene sa Rock Me Amadeus upala u neku vrstu ćorsokaka.
Albumom Nachtflug iz 1992. godine Falko je uspeo da povrati naklonost publike u svojoj rodnoj Austriji, ali ne i izvan njenih granica.
Veliki udarac za Falka predstavljao je test očinstva, kojim je utvrđeno da Katarina nije njegova ćerka. To ga je navelo da se 1996. godine preseli u Dominikansku republiku, gde je ubrzo počeo sa radom na novom albumu.
Bio je 6. februar 1998. godine kada se na jednom od lokalnih puteva Falkov Micubiši Pajero sudario sa autobusom. Slavni muzičar je ostao na mestu mrtav. Falkovoj sahrani u Beču prisustvovalo je desetine hiljade ljudi, koji su želeli da odaju počast najvećoj austrijskoj muzičkoj zvezdi.
Album Out of the Dark, koji je Falko spremao u trenutku smrti, objavljen je posthumno.
Falkova prerana smrt nije ugasila njegovu muzičku zvezdu, koja i dalje sija kroz njegove hitove poput Rock Me Amadeus, Der Kommisar, Junge Roemer, Vienna Calling, Jeanny i mnoge druge.
Falco - Rock Me Amadeus
Poslednja izmena: