Fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Eveb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma ljudi VTA VSCG smer RTI rules! Studije, ako imas zicu zavrsavas u roku, ali imas vremena da tuces po praxi...
U potpisu: Cigo na konju...

Z & M:
Sto se tice informatike, ETF je definitivno najbolji. Zato sto tu mozes da shvatis sta je to cime zelis da se bavis. Npr: radis programiranje (Pascal, C, C++, Java, asembler...), hardver (arhitekturu racunara, sistemsko programiranje, operativne sisteme, mikroprocesorske sisteme, VLSI...). Nazalost, do 2003. godine, to je kretalo od trece godine, a dok dodjes do trece godine, polozis 5 matematika i 3 elektronike. Na ETF-u mozes da radis pravo programiranje jer ti je jasno kako najprostiji program funkcionise, kako se on ubacuje u operativnu memoriju. Covek sa FON-a i PMF-a ne moze da ti objasni zasto primer 2 radi 100 puta sporije nego primer 1 (2D matrica):

...
primer 1:
for i:=1 to 100 do
for j:=1 to 100 do
a[i,j]:=1;

primer 2:
a[j,i]:=1;

:shock:

Pozdrav svim freakovima.

zato sto su adrese sukcesivnih elemenata u vrsti - sukcesivne, a za kolonu mora svaki pu da trazi adresu...ili obrnuto :lol:

Z & M:
Sto se tice informatike, ETF je definitivno najbolji. Zato sto tu mozes da shvatis sta je to cime zelis da se bavis. Npr: radis programiranje (Pascal, C, C++, Java, asembler...), hardver (arhitekturu racunara, sistemsko programiranje, operativne sisteme, mikroprocesorske sisteme, VLSI...). Nazalost, do 2003. godine, to je kretalo od trece godine, a dok dodjes do trece godine, polozis 5 matematika i 3 elektronike. Na ETF-u mozes da radis pravo programiranje jer ti je jasno kako najprostiji program funkcionise, kako se on ubacuje u operativnu memoriju. Covek sa FON-a i PMF-a ne moze da ti objasni zasto primer 2 radi 100 puta sporije nego primer 1 (2D matrica):

...

primer 1:
a[i,j]:=1;

primer 2:
a[j,i]:=1;

:shock:

Pozdrav svim freakovima.

Obnuta matrica!!! Pa ti sa ETF-a bi morao znati da takva stvar (malo vecih dimenzija) moze da obori taj VAX koga imate na fakultetu (u moje vreme je bio). A zasto je to tako, najbolje ce ti objasniti oni sa PMF-a. Na ovo ti skrece paznju jedan od onih uvrnutih koji je zavrsio ETF (i to kao drugi faks - posle kibernetike na FON-u).

Nije u pitanju sto ja nemam zavrsen fakultet, znam prilicnu kolicinu ljudi koja je zavrsila razne fakultete smerove programiranja, koja nema blage veze sa bilo kakvim programiranjem. Oni samo znaju da isprojektuju proces pravljenja, i onda to da daju pravom programeru koji ce to napraviti. Mozda se nesto i promenilo ove/prosle godine, ali do tad, na faxu se radilo sve sem nekog korisnog programiranja. Sav taj bs oko matrica i sta ti ja znam cega jos... kad ce neko raditi neki projekat koji zahteva kojekakve integrale, diferencijale, kubne i kakve sve ne funkcije? Osim ako se, naravno, ne zaposlis u NASI ili tako negde (za sta su male sanse)... :D
batalite te rasprave oko faxova, svi su tu u pravu i nisu u pravu. Ako treba brzo da se nauci programiranje (i jeftino), sedi kupi (jeftinije je od, u najboljem slucaju, 4 godine faxa) kilu knjiga i citaj, citaj, citaj, a onda probaj, probaj, probaj... posle toga probaj jos malo. Samo tako se uci korisno komercijalno programiranje (koje se sastoji iz znanja povezivanja Access baze sa programom za clanstvo, ili malo TCP/IP protokola i sl.)

Nasi faxovi prave odlicne teoreticare, a nikakve prakticare, i to je cinjenica. Onog momenta, kad na nekom fakultetu budem mogao da upisem neki smer koji ce moci da me nauci nesto korisno, upisacu ga. Do tada, sedim kuci, povremeno kupim neku novu knjizicu, i zaradjujem kes, praveci "glupe" i "proste" poslovne programe... pa vi sad vidite...

Znas sta sto se tice mog faksa(a ja sam Na etf-u) tamo se radi cisto programiranje.Znaci nema nista hardware,sve software!

Za hardver ti je najbolja srednja elektrotehnicka skola!

Back