Fakultet zaštite na radu u Nišu

A. Layne

Početnik
Poruka
3
Pozdrav svima! :) Evo, odlučio sam se registrirat jer imam nekoliko pitanja. Ispričavam se ako već postoji tema, ali nisam ju našao na ove 4 stranice.

Prije svega da kažem nešto o sebi. Ja sam stručni prvostupnik inženjer zaštite na radu (bacc. ing). Školovanje sam završio na Veleučilištu u Hrvatskoj. Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji sveučilišni studij zaštite na radu, kao npr. kod vas. To automatski znači da ne postoji doktorski studij zaštite na radu u Hrvatskoj. ZNR se u Hrvatskoj može studirat na Veleučilištu u Rijeci i Karlovcu, te na Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu.

Trenutno sam stekao 180 ECTS bodova (trajanje studija od 3 godine) i zvanje stručnog prvostupnika. U 10. mjesecu upisujem specijalistički studij sigurnosti i zaštite (smjer ZNR, 120 ECTS, trajanje studija 2 godine). I kada diplomiram, mislim nastavit školovanje, ukoliko će to bit moguće). No, kako sam već naveo u Hrvatskoj doktorski studij ZNR ne postoji. Slijedeće što sam napravio, tražio sam doktorski studij u inozemstvu i našao ovaj u Nišu.

Na stranicama fakulteta piše da su uvjeti za upis slijedeći:

PRAVO NA UPIS DOKTORSKIH AKADEMSKIH STUDIJA

Na studijske programe u prvu godinu doktorskih akademskih studija mogu se upisati lica koja imaju završene odgovarajuće:

- master akademske studije, sa najmanje 300 ESPB bodova i opštom prosečnom ocenom od najmanje 8 (osam) na osnovnim akademskim i master akademskim studijama, ili

- master akademske studije, sa najmanje 300 ESPB bodova i objavljene naučne radove iz naučne oblasti doktorskih studija, ili

- studije za sticanje VII-1 stepena stručne spreme, sa prosečnom ocenom od najmanje 8 (osam), ili

- studije za sticanje VII-1 stepena stručne spreme i objavljene naučne radove iz naučne oblasti doktorskih studija.

Kandidati za upis na doktorske studije neophodno je da poznaju najmanje jedan strani jezik.

POSEBNI USLOVI ZA UPISA

Ako je ukupan broj prijavljenih kandidata veći od 10, ili ako je broj kandidata prijavljenih na nekom izbornom području veći od 5, Komisija za upis sastavlja jedinstvenu rang listu kandidata na osnovu kriterijuma za rangiranje kandidata datim u članu 12. Pravilnika o doktorskim akademskim studijama na Fakultetu zaštite na radu u Nišu.

UPIS STRANIH STUDENATA

Strani državljanin može se upisati na studijski program pod istim uslovima kao i domaći državljanin.

Strani državljanin može se upisati na doktorske studije ako poznaje jezik na kome se izvodi nastava. Poznavanje jezika dokazuje se odgovarajućom potvrdom.

ŠKOLARINA

Visina školarine za studente doktorskih studija na studijskim programima iznosi 90.000,00 dinara za državljane Srbije i 2.100 eura za strane državljane.

Student državljanin Republike Srbije može uplatiti školarinu jednokratno prilikom upisa ili u tri rate.

S obzirom da sam ja svoje školovanje završio na veleučilištu, jeli moguć upis na Univerzitet? Dakle, ja ću steć 300 ECTS bodova i titulu struč. spec. ing., odnosno mastera. Ako jest moguć, hoću li morat polagat razliku ispita? Ako da, koliko?

Može li mi netko pojasnit prosječnu ocjenu od osam (8)? U Hrvatskoj se vrednuje od nedovoljan do odličan (1-5).

Piše da je jedan od uvjeta poznavanje jezika. Razlika između hrvatskog i srpskog je zbilja mala, kako se dokazuje poznavanje jezika? Mislim, lakše je meni slušat nastavu, nego da dođe npr. Nijemac.

Kakav je fakultet općenito? Težak? Vlada li poveći interes za isti?

Zahvaljujem unaprijed na odgovorima.

LP

Koliko sam shvatio, kod vas je veleučilište kao kod nas visoke škole. Naš sistem obrazovanja je podeljen na dva koloseka: Strukovne i akademske studije. Osnovne strukovne studije traju 3 godine i stičeš 180 bodova, nakon toga možeš upisati specijalističke koje kod nas traju godinu dana i vrede 60 bodova. Što se tiče strukovnog obrazovanja, tu je kraj i nemaš mogućnost da upišeš ni master studije ili doktorske iako bi imao 240 bodova. Ako želiš da upišeš doktorske studije, prvo bi morao da predaš plan i program svih položenih ispita i još neku dokumentaciju, komisija sa fakulteta bi to vrednovala i upisala bi te u odgovarajuću godinu na osnovnim akademskim studijama, nakon njih bi upisao master, pa onda doktorske studije.

Ocena 8 ti je kao ocena 3 kod vas. Da bi bio najsigurniji, najbolje je da telefonom pozoveš taj fakultet i detaljno objasniš svoju situaciju ili ako si u mogućnosti, lično idi tamo.

Prije svega, hvala ti puno na odgovoru. :)

Da, kod nas je visoko obrazovanje podijeljeno na: a) sveučilišta b) veleučilišta i visoke škole. Veleučilišta su većinom javna, dok su visoke škole većinom privatne. Iskra nadanja da se školovanje može nastaviti u Nišu je upravo bio zbroj od 300 ECTS bodova koje bih skupio do kraja (kod vas je maksimum 240 kako si rekao), jer Univerzitet minimalno toliko i traži. Većina stručnih studija na veleučilištima ima sistem 3+2 godine (180+120 ECTS) što se ne razlikuje od većine sveučilišnih studija. Naravno, neki fakulteti nisu prihvatili bolonjski proces te zadržali svoj sistem.

Uvjeren sam, da kad bih i bio u mogućnosti upisati doktorski studij, da bih morao položit razliku ispita. E, sad... Ukoliko bih morao i nakon toga upisivat osnovne akademske studije (koliko sam shvatio, to je kod vas prva razina visokog obrazovanja) ne bi mi imalo previše smisla, jer praktički onda bi studij na ovom Veleučilištu izgubio smisao.

Uglavnom, osobno nisam u mogućnosti da odem tamo, ali nije još ni vrijeme. Čekaju me još dvije godine studija ovdje. Još jednom ti puno hvala na odgovoru.

Back