FAKULTET SUDSKE MEDICINE!!!!!

ama sta ste napali coveka i ja sam polozio to isto o cemu on prica......
zaista se to uci... naravno ne radi se o hiljadama stranica.... i naravno da se ne radi o anatomiji coveka..... vec nesto maximlano povrsno i osnovno ......... cisto da bi sutra imao predstavu kad neko prica o necemu .....

inace zaista je lupanje gluposti da se kaze da je sudska medicina fax koji je poseban i koji se zavrsi i ti postajes doktor sudske medicine......... to je medicinski fakultet a posle specijalizacija i to ko ne zna nemoj ni da studira :) (moje misljenje)... ili da je fakultet sudske medicine koji se zove kriminalistika....... babe zabe.... blahhhhhhh....zaista ne treba upisati nista

edit. inace umesto da pitas tetku ti otvori sajt pravnog fakulteta i pogledaj nastavni plan i program :)...http://www.prafak.ni.ac.yu/predlog_programa/pravna_medicina.pdf

@Huntressa
Nisu mi jasni razlozi ovih tvojih poruka. Zaista nikoga ne napadam, samo sam odgovorio na pitanje koje je ovde postavljeno. Kokija nisam napao, samo sam ga obavestio da ono sto je rekao nije u potpunosti tacno (vec samo delimicno, ima istine o nekim stvarima i to sam napisao) i da svoje misljenje ne zasnivam na serijama, vec na necemu sto sam ucio i sto bar u osnovama znam. Nikada nisam rekao da sam ekspert za sudsku medicinu, pa ni kriminalistiku, samo sam rekao da sam to ucio i da, ma koliko da sam je ucio i ma sta se ucilo, ako nista drugo znam da objasnim razliku jednog i drugog i da verovatno znam vise od nekoga ko nikada nije uzeo nijednu knjigu iz te oblasti (isto kao sto bilo ko ko je procitao nesto npr.o raku kostiju zna vise od mene, jer nisam nikada procitao bilo sta o tome), ali nigde nisam napisao da bolje znam od bilo kog medicinara, niti to mogu da kazem, jer bi to bila laz velika kao soliter. Drugi put procitaj malo pazljivije sta sam napisao. A ako je problem u tome sto sam napisao da ce mi to sutra biti posao, da, bice mi, ali u tome da te nalaze i misljenja vestaka tumacim, jer su i to dokazi kao i bilo koji drugi koje sud slobodno tumaci. I sutra, kao advokat krivicar cu morati da znam sta da pitam odredjenog vestaka kako bih izvukao svog klijenta. To je bilo receno u tom smislu. Ako te je to pogodilo ili uvredilo ili sta god, IZVINI.. Cak sam rekao, a sad cu i ponoviti da je u potpunosti tacno da ne ucimo koliko i medicinari, ali to je i normalno, jer necemo mi neposredno obavljati posao. Predmet koji izucavamo je funkcionalno prilagodjen pravnickoj struci, onome sto je potrebno sudijama i advokatima. A njima je potrebni jer sudija na osnovu slobodne ocene dokaza ocenjuje sve dokaze, pa i nalaz i misljenje vestaka bilo koje struke, pa i medicinske, jer na osnovu tog nalaza i misljenja treba da primeni pravnu posledicu.
Kad vec govorimo o mesanju, vestaci (svih struka) cesto iznose i svoje pravno shvatanje, pa tako gradjevinski vestak kaze da je povredjeno pravo gradnje ili geometar da je povredjeno necije pravo svojine, ili medicinski vestaci da je neko ucinio ubistvo u stanju neuracunljivosti. Neuracinljivost je pravni pojam, posao vestaka je da utvrdi da li je lice bilo sposobno da upravlja svojim postupcima ili da shvati znacaj svojih radnji i ako nije da nadje razlog, a na sudiji je da oceni da li je to uracunljivost ili bitno smanjena uracunljivost, sto su pravni pojmovi.
Da sam hteo da se bavim sudskom medicinom neposredno, isao bih na medicinski, naravno.
A najbolji nacin da saznas sta se uci na tom predmetu je da, ako studiras u Beogradu, pitas profesora dr Slobodana Kovacevica, koji je, uzgred budi receno, profesor i na Medicinskom fakultetu i stalni sudski vestak u Institutu za sudsku medicinu, sta to on predaje i ispituje pravnike na predmetu koji se na tom fakultetu zove Pravna medicina.
Ipak, mislim da je u osnovi ovoga izvesna netrpeljivost prema pravnicima, ali ja sam tako odgajan i vaspitavan da ne mrzim ili ne podnosim nekoga zbog njegove struke. Meni je vazno kakav je ko covek, ko hoce da pomogne nekome, pa bio on dimnicar ili doktor medicine.
I samo jos jedna stvar, pa zavrsavam: sudska medicina je samo izborni predmet koji spada u pravosudnu nastavnu grupu. 85% studenata prava NE IDE na tu grupu, pa zaista nema potrebe za bilo kakvim uzbudjivanjem oko toga sto pravnici uce sudsku medicinu ili sta god.
Nadam se da smo se razumeli i da nema potrebe za nekom dugackom i zucnom raspravom (iako smatram da je nije ni bilo).
Pozdrav

Pobiste se oko sudske medicine...

Cinjenice:

Fakultet za sudsku medicinu ne postoji u Srbiji
Moras da zavrsis Medicinski fakultet pa da ides na specijalizaciju za sudsku medicnu
Sudska medicina ili Osnovi Sudske Medicine se polazu na kriminalisticko - policijskoj akademiji i srodnim fakultetima (mozda na pravnom) i na medicini ali to ne znaci da si postao specijalista, to je samo jos jedan obavezan ispit na medicini i nije nesto jako tesko, citao sam knjigu, ima "teskih" slika ali je u sustini zanimljivo..

P.S. CSI (las vegas, miami, new york) je extra serija, ali malo se preseravaju 70% onoga sto rade nije moguce izvesti u praxi pa cak ni u teoriji... bar ne kod nas, a ako gledas Dr. G na Discovery, ne moze ni u Orlando, Florida sto znaci ni u USA...

usldaic,

ne kapiram kakva netrpeljivost? Svashta!!!!!! Ne mozesh da prichash o tome kad me ni ne poznajesh. Kao shto sam vec rekla,pola familije su mi pravna lica a i najbolji drug mi je na dotichnom faklutetu tako da tu tvoju izjavu ma koliko pokushala da shvatim,i dalje mi nije jasna.A ne razumem ni zashto bi postojala izvesna netrpeljivost.U kakvoj su vezi medicinari sa pravnicima??? Ma sa bilo kojom stukom nevezanom za medicinu? Whatever...mislim da se to bazira na lichnom iskustvu i ogradjujem se od bilo kakve netrpeljivosti,itd,itd...(ne znam shta sve ide uz to)
Inache,kad smo vec kod napadanja.JESI liku pocheo sa onim "e,nemoj ti meni,ja sam the best",a to mi UZASNO ide na zivce i istera me iz takta u sekundi. Zar ti ne mozesh lepo neshto nekome da objasnish?????????? Zato sam i bila tako "ratoborna".
Shto se tiche tog vasheg famoznog i ultrapopularnog profana,da chula sam za njega,ali mi ni na kraj pameti,zaista,nije da se ja sad jurim sa njegovim knjigama i da gledam shta pishe.Da sam htela da studiram prava,upisala bih valjda Pravni.
Mada ako cemo o tim odnosima pravnici-medicinari,smatram da su i jedni i drugi puni arogancije,imaju neke tripove u glavi i vide sebe kao male bogove(naravno,NE GENERALIZUJEM,chisto da znash...a i svaka chast pojedincima,ima tu i dobrih ljudi).
A te serije...eh,kad bi sve tako bilo gde bi nam bio kraj.Valjda iz sudnica onda ne bi izlazila smorena i monotona lica :DDD ipak bi bilo malo zivosti.
I za to meshanje...mislim da sam u proshlom postu vec dotakla tu temu.Generalno,opshte je poznato da ovde svako radi tudji posao i svako gleda u tudj tanjir.Mozda odatle i netrpeljivost pravnika prema medicinarima,hm?
A za "neurachunljivost",mislim da to nema veze ni sa pravom ni sa medicinom vec sa psihologijom.Chitala sam neke delove iz njihovih knjiga i taj termin im je,da kazem,kljuchni.(mada je psihologija usko povezana sa medicinom,koliko je meni poznato.Ali ispravite me ako greshim)

Ok, drago mi je da ovoga puta mozemo da se slozimo, pa cak i sa vecinom stvari.
Sto se netrpeljivosti tice, ja sam to samo pretpostavio, posto nisam video nijedan drugi razlog za obrusavanje na studente prava zbog toga sto imaju neki predmet, kako se oni mesaju u posao medicinara, kako je to bezveze i sl (inace je rasiren negativan stav o pravnicima, cemu smo verovatno i sami doprineli delimicno). Ali, razjasnili smo i zasto je to tako i cemu to sluzi, pa su stvari legle na mesto. Zaista mi je zao sto je uopste doslo do ove razmene poruka, samo sam zeleo iz najbolje namere da odgovorim na post, da ne zaboravimo da je pitanje bilo objasniti razliku izmedju kriminalistike i sudske medicine (sto by the way moze da objasni vecina ljudi koja nema ama bas nikakve veze ni sa medicinom ni sa pravom ni sa policijom). Sto se tice Kokija, mozda je moj odgovor bio ostriji, ali to je verovatno bilo uzrokovano njegovom prethodnom porukom u kojoj mi se on skoro isto tako ostro obratio iznoseci stav da ja zasnivam svoje misljenje iskljucivo na serijama (koje usput i ne gledam) i da nikada nisam bio na sudjenju, ali covek nije kriv, nije mogao ni da zna ko sam i odakle znam, ali je cinjenica da iz njegove poruke proizlazi stav : "mali, nemas pojma, mnogo gledas serije, nema to veze sa zivotom, da ti ja kazem sta je sta" te sam u svom odgovoru samo napomenuo (ponovo cu reci, po stoti put) da SAMO BOLJE (ne i najbolje ili bolje od medicinara i sve ono sto sam rekao vec u prethodnom postu) znam od nekoga ko to nije nikada procitao ili se bavio time i to argumentovao time sto sam polagao neke ispite iz tih oblasti, ne ulazeci uopste u sadrzinu toga sta sam polagao, jer po svim pravilima logike ISTA>NISTA. Tako da je moja reakcija (mozda malo grublja) posledica prethodnog uzroka, ali tu ne vidim problem, jer koliko vidim doticni Koki se nije nasao uvredjenim, jer je verovatno shvatio to sto sam hteo da kazem na pravi nacin - samo to da svoj stav ne zasnivam na serijama vec na knjigama i nista vise drugo, bez ikakve namere da coveka uvredim, naprotiv, sa covekom sam se slozio da je u pravu da se masa tih stvari ne radi i da ima gresaka u pravosudju, ali to je druga tema i za neki drugi forum. Ako sam Kokija necim uvredio, povredio ili sta god drugo evo i njemu se sada izvinjavam, nadam se da je sada svima jasno sta sam hteo da kazem (iako mislim da je bilo jasno odmah).
Sto se tice tvoje familije, ne mogu biti pravna lica, vec pravnici, jer su pravna lica firme (preduzeca), ustanove i sl., ali nemoj da shvatis ovo na pogresan nacin, vec samo da znas, jer ima nazalost i pravnika koji prave tu gresku, pa jos i insistiraju na tome. Mozes misliti kakvi su to pravnici.
Za ovo oko arogancije, sujete i sl. POTPUNO SE SLAZEM sa tobom, ima izuzetaka, ali je opsti utisak takav i za jedne i za druge, ali i za mnoge trece.
Netrpeljivost - nema je, bar kod mene, voleo bih da je nema ni kod drugih, tacno je da svi zabadaju nos u tudja posla, pa su tako svi bolji selektori fudbalske reprezentacije od onoga ko to jeste (ma ko to bio) i sl. ali je cinjenica da ne moze bas svako sve i da radi i da je najbolji nacin saradnja bazirana na toleranciji.
Neuracunljivost - moje misljenje je da to ima veze i sa pravom i sa medicinom i sa psihologijom, samo sto se sve tri discipline bave razlicitim aspektima iste stvari. Pravni pojam je utoliko sto je neophodno da bi se primenili odredjeni instituti predvidjeni u pravu, te zbog toga sudija slobodno ceni iskaz vestaka, ali dzabe mu to, kad ne moze nista da uradi ako vestak ne utvrdi da li postoji dusevna bolest, privremeni dusevni poremecaj ili zaostali dusevni razvoj i u kom stepenu, a psihologija se bavi sasvim trecim aspektom ove pojave, a postoji i grana koja se zove sudska psihologija (koju, ne smem da kazem, da se ne javi neki psiholog, takodje imamo na pravnom). Tako da bez saradnje sva tri nema nista.
Sto se profana tice, nemam uopste sjajno misljenje o njemu, naprotiv, antipatican mi je, napomenuo bih samo da to nije samo nas profan, vec i Medicinskog fakulteta, pa sam ti zbog toga napomenuo, posto te je zanimalo sta mi to ucimo, pa sam ti samo hteo reci da mozes da pitas i profesora na svom fakultetu ako ga sretnes na hodniku, posle predavanja ili vezbi i sl. jer je ipak on taj koji moze da ti kaze koliko je to manje (ja mogu samo da kazem da je mnogo manje, ali nista tacnije) od onoga sto se radi. Ali, posto sam ti objasnio u koje svrhe se izucava nesto iz te oblasti, to vise nije potrebno.
Nadam se da smo sad razjasnili neke male nejasnoce (znas kako, drugo je kad ti pricas sa nekim uzivo i cujes intonaciju, tu je i mimika, a drugo kad citas, pa ne mozes da znas je li receno u svadjalackom ili mirnom tonu i sa kojim namerama, pa dodje do nesporazuma), vazno je da je devojka shvatila koja je razlika, a ovo ostalo se lako resi.
Pozdrav!

Ok,skapirali smo se shto je najvaznije.
To za pravna lica,jesam laik.Znam da su pravnici,ali ne znam da li se i sudije,advokati itd,itd ubrajaju u to ili samo oni shto zavrshe fax.Mada kontam da su to "pripravnici" ili kako vec. Ponavljam,ne razumem se u te stvari,pa je meni sve to isto :D
A profan...pa spada u tu grupu "malih bogova" i zaista nije vredan paznje. Mogla bih danima da raspredam o njemu priche "rekla-kazala",mada iz iskustva smatram da je vecina tachna. Mozda je ok chovek,ne znam,ali odaje sasvim drugu sliku o sebi.

Ok,mozda je i koki bio malo "drchniji",ne branim ga(ni ne znam choveka),ali mi je tvoj post zapao za oko i morala sam da odreagujem :)
Ali najbitnije je da smo se razumeli i sporazumeli.

samo da se ubacim :0....
najlakse je ovako upamtiti :)
pravna lica su firme
fizicka lica su ljudi :0 bez obzira koji fakultet imaju.

e sad....nisam se zato ubacio :)....vec zbog male digresije ......a kako sto poceli da se mirite mozda i neka vecera padne :).....
zamislite trip.... lik polaze trgovinsko pravo koje je u nishu na IV godini.... i nesto tamo ovamo.. ne zna.. lupa.... zamuckuje i lupi nesto u vezi toga iz vedra neba... nikome nije ni jasno asto je to rekao ...... i profesorka se slogira naravno .... kako to apsolvent a tako lupa.... i ajde poce oko toga da ispituje...... sta je pravno lice kolega ? ... i decko mrtav ladan osobe koje zavrse pravni fakultet....mi svi u smeh a njemu nije jasno o cemu se radi... naravno pao je ispit sa milion komentara kako je uspeo da stigne dotle :)..... e sad..... ovo je na prvi pogled smesno ali...... zalosno je !!!!!!!!!!!

aj poz i svako dobro :)

Back