Ok, drago mi je da ovoga puta mozemo da se slozimo, pa cak i sa vecinom stvari.
Sto se netrpeljivosti tice, ja sam to samo pretpostavio, posto nisam video nijedan drugi razlog za obrusavanje na studente prava zbog toga sto imaju neki predmet, kako se oni mesaju u posao medicinara, kako je to bezveze i sl (inace je rasiren negativan stav o pravnicima, cemu smo verovatno i sami doprineli delimicno). Ali, razjasnili smo i zasto je to tako i cemu to sluzi, pa su stvari legle na mesto. Zaista mi je zao sto je uopste doslo do ove razmene poruka, samo sam zeleo iz najbolje namere da odgovorim na post, da ne zaboravimo da je pitanje bilo objasniti razliku izmedju kriminalistike i sudske medicine (sto by the way moze da objasni vecina ljudi koja nema ama bas nikakve veze ni sa medicinom ni sa pravom ni sa policijom). Sto se tice Kokija, mozda je moj odgovor bio ostriji, ali to je verovatno bilo uzrokovano njegovom prethodnom porukom u kojoj mi se on skoro isto tako ostro obratio iznoseci stav da ja zasnivam svoje misljenje iskljucivo na serijama (koje usput i ne gledam) i da nikada nisam bio na sudjenju, ali covek nije kriv, nije mogao ni da zna ko sam i odakle znam, ali je cinjenica da iz njegove poruke proizlazi stav : "mali, nemas pojma, mnogo gledas serije, nema to veze sa zivotom, da ti ja kazem sta je sta" te sam u svom odgovoru samo napomenuo (ponovo cu reci, po stoti put) da SAMO BOLJE (ne i najbolje ili bolje od medicinara i sve ono sto sam rekao vec u prethodnom postu) znam od nekoga ko to nije nikada procitao ili se bavio time i to argumentovao time sto sam polagao neke ispite iz tih oblasti, ne ulazeci uopste u sadrzinu toga sta sam polagao, jer po svim pravilima logike ISTA>NISTA. Tako da je moja reakcija (mozda malo grublja) posledica prethodnog uzroka, ali tu ne vidim problem, jer koliko vidim doticni Koki se nije nasao uvredjenim, jer je verovatno shvatio to sto sam hteo da kazem na pravi nacin - samo to da svoj stav ne zasnivam na serijama vec na knjigama i nista vise drugo, bez ikakve namere da coveka uvredim, naprotiv, sa covekom sam se slozio da je u pravu da se masa tih stvari ne radi i da ima gresaka u pravosudju, ali to je druga tema i za neki drugi forum. Ako sam Kokija necim uvredio, povredio ili sta god drugo evo i njemu se sada izvinjavam, nadam se da je sada svima jasno sta sam hteo da kazem (iako mislim da je bilo jasno odmah).
Sto se tice tvoje familije, ne mogu biti pravna lica, vec pravnici, jer su pravna lica firme (preduzeca), ustanove i sl., ali nemoj da shvatis ovo na pogresan nacin, vec samo da znas, jer ima nazalost i pravnika koji prave tu gresku, pa jos i insistiraju na tome. Mozes misliti kakvi su to pravnici.
Za ovo oko arogancije, sujete i sl. POTPUNO SE SLAZEM sa tobom, ima izuzetaka, ali je opsti utisak takav i za jedne i za druge, ali i za mnoge trece.
Netrpeljivost - nema je, bar kod mene, voleo bih da je nema ni kod drugih, tacno je da svi zabadaju nos u tudja posla, pa su tako svi bolji selektori fudbalske reprezentacije od onoga ko to jeste (ma ko to bio) i sl. ali je cinjenica da ne moze bas svako sve i da radi i da je najbolji nacin saradnja bazirana na toleranciji.
Neuracunljivost - moje misljenje je da to ima veze i sa pravom i sa medicinom i sa psihologijom, samo sto se sve tri discipline bave razlicitim aspektima iste stvari. Pravni pojam je utoliko sto je neophodno da bi se primenili odredjeni instituti predvidjeni u pravu, te zbog toga sudija slobodno ceni iskaz vestaka, ali dzabe mu to, kad ne moze nista da uradi ako vestak ne utvrdi da li postoji dusevna bolest, privremeni dusevni poremecaj ili zaostali dusevni razvoj i u kom stepenu, a psihologija se bavi sasvim trecim aspektom ove pojave, a postoji i grana koja se zove sudska psihologija (koju, ne smem da kazem, da se ne javi neki psiholog, takodje imamo na pravnom). Tako da bez saradnje sva tri nema nista.
Sto se profana tice, nemam uopste sjajno misljenje o njemu, naprotiv, antipatican mi je, napomenuo bih samo da to nije samo nas profan, vec i Medicinskog fakulteta, pa sam ti zbog toga napomenuo, posto te je zanimalo sta mi to ucimo, pa sam ti samo hteo reci da mozes da pitas i profesora na svom fakultetu ako ga sretnes na hodniku, posle predavanja ili vezbi i sl. jer je ipak on taj koji moze da ti kaze koliko je to manje (ja mogu samo da kazem da je mnogo manje, ali nista tacnije) od onoga sto se radi. Ali, posto sam ti objasnio u koje svrhe se izucava nesto iz te oblasti, to vise nije potrebno.
Nadam se da smo sad razjasnili neke male nejasnoce (znas kako, drugo je kad ti pricas sa nekim uzivo i cujes intonaciju, tu je i mimika, a drugo kad citas, pa ne mozes da znas je li receno u svadjalackom ili mirnom tonu i sa kojim namerama, pa dodje do nesporazuma), vazno je da je devojka shvatila koja je razlika, a ovo ostalo se lako resi.
Pozdrav!