Ajde da rascistimo oko zaposlenja.
Zavrsio sam FPN, P-smer u vreme kada ste vi bili u nizim razredima osnovne skole. Nadam se da vec znate da su politikoloski i medjunarodni smer najsrodniji na FPN po programu i pravcu usmeravanja, tako da ovo sto cu reci u globalu vazi i za M smer.
Licno sam se uverio kako je tesko naci posao sa ovim fakultetom. Sustina stvari je da FPN daje veliku sirinu u obrazovanju, mozda i najvecu od svih drustvenih fakulteta, ali je problem u tome sto tu "sirinu" kasnije pri zaposlenju trazi mali broj uskospecijalizovanih institucija i ustanova, a i one to rade u malom broju. To su Ministarstvo spoljnih poslova, Skupstina, Vlada, druga ministarstva, eventualno BIA. Dalji problem je sto za prolaz u ove prestizne institucije treba i dobra veza i posebno vasa "politicka podobnost" u odnosu na onog ko ih drzi. Ako imate interesovanja, mozete da se uhlebite i u nekoj NVO. Ostaje eventualno da pokusate da predajete sociologiju ili ustav u srednjoj skoli, ali racunajte da je na birou masa ljudi sa razlicitim drustvenim fakultetima, a ovakvih mesta u prosveti je izuzetno malo. Ne znam kakva su iskustva sa S-smerom, cini mi se da su ta mesta u centrima za socijalni rad za nijansu trazenija, za N dosta zavisi od agilnosti i sposobnosti, ali je i tu paklena konkurencija
Naravno, sve ovo ne znaci da je svako ko zavrsi FPN osudjen na cetvorogodisnje staziranje na birou kao se to meni desilo. Iz moje generacije, od nas koji smo zavrsili FPN u roku sa nekim pristojnim prosecima jedan broj ljudi je uspeo da se zaposli u pomenutim nadlestvima, neki su vec napravili i politicku karijeru - znaci nije nemoguce...
Uslov je da odmah pocnete da ucite, da gurate prosek (zbog zestoke konkurencije), i da budete dobri sa profesorima (ako vas zgotive, oni cesto mogu da vam nadju posao ili da vas preporuce nekome). A ako ste u nekoj politickoj stranci, FPN zna da bude mocna stvar u odnosu na druge fakultete.
Ne znam kakva su vam interesovanja i afiniteti, sta vam ide od predmeta u srednjoj skoli, imate jos dovoljno vremena pa razmislite. Ali upisivati FPN samo zarad neke buduce imaginarne politicke karijere i lepe zelje za boljitkom zemlje - mislim da je glupo. Politicar mozes biti i sa zavrsenim ETF-om (pokojni gradonacelnik BG-a Nenad Bogdanovic je najbolji primer), ali kao politikolog ne mozes biti elektoinzenjer...