Fakultet politickih nauka-MEDJUNARODNI ODNOSI

Ajde da rascistimo oko zaposlenja.

Zavrsio sam FPN, P-smer u vreme kada ste vi bili u nizim razredima osnovne skole. Nadam se da vec znate da su politikoloski i medjunarodni smer najsrodniji na FPN po programu i pravcu usmeravanja, tako da ovo sto cu reci u globalu vazi i za M smer.

Licno sam se uverio kako je tesko naci posao sa ovim fakultetom. Sustina stvari je da FPN daje veliku sirinu u obrazovanju, mozda i najvecu od svih drustvenih fakulteta, ali je problem u tome sto tu "sirinu" kasnije pri zaposlenju trazi mali broj uskospecijalizovanih institucija i ustanova, a i one to rade u malom broju. To su Ministarstvo spoljnih poslova, Skupstina, Vlada, druga ministarstva, eventualno BIA. Dalji problem je sto za prolaz u ove prestizne institucije treba i dobra veza i posebno vasa "politicka podobnost" u odnosu na onog ko ih drzi. Ako imate interesovanja, mozete da se uhlebite i u nekoj NVO. Ostaje eventualno da pokusate da predajete sociologiju ili ustav u srednjoj skoli, ali racunajte da je na birou masa ljudi sa razlicitim drustvenim fakultetima, a ovakvih mesta u prosveti je izuzetno malo. Ne znam kakva su iskustva sa S-smerom, cini mi se da su ta mesta u centrima za socijalni rad za nijansu trazenija, za N dosta zavisi od agilnosti i sposobnosti, ali je i tu paklena konkurencija

Naravno, sve ovo ne znaci da je svako ko zavrsi FPN osudjen na cetvorogodisnje staziranje na birou kao se to meni desilo. Iz moje generacije, od nas koji smo zavrsili FPN u roku sa nekim pristojnim prosecima jedan broj ljudi je uspeo da se zaposli u pomenutim nadlestvima, neki su vec napravili i politicku karijeru - znaci nije nemoguce...

Uslov je da odmah pocnete da ucite, da gurate prosek (zbog zestoke konkurencije), i da budete dobri sa profesorima (ako vas zgotive, oni cesto mogu da vam nadju posao ili da vas preporuce nekome). A ako ste u nekoj politickoj stranci, FPN zna da bude mocna stvar u odnosu na druge fakultete.

Ne znam kakva su vam interesovanja i afiniteti, sta vam ide od predmeta u srednjoj skoli, imate jos dovoljno vremena pa razmislite. Ali upisivati FPN samo zarad neke buduce imaginarne politicke karijere i lepe zelje za boljitkom zemlje - mislim da je glupo. Politicar mozes biti i sa zavrsenim ETF-om (pokojni gradonacelnik BG-a Nenad Bogdanovic je najbolji primer), ali kao politikolog ne mozes biti elektoinzenjer... ;)

I ja isto planiram da upisem ovaj smer. :)..I isto idem u ekonomsku..A ja mislim da treba istorija za IV i III godinu jezickog(drustvenog smera), socilogija i ustav.. al ne znam iz kojih knjiga.. Posto na sajtu fakulteta ne pise nista .. :roll:

Je l' si odlican djak? Meni ce biti bas tesko, jer sam istoriju imala samo 1 god,ali volim ovo, i mislim da cu uspeti da spremim.:)Je l' si ti pocela da spremas?Ja sam cula da treba I,II,III,i IV god istorija.:)

Ja sam cuo isto da za FPN za prijemni treba istorija iz III i IV godine, ali kao sto rece Kiza gore, veoma je rizican ovaj fakultet.Ukoliko ste dobar besednik, odlicno komunicirate sa ljudima, ljudi vas vole, ovaj fakultet je prava stvar za vas, ali ako samo volite politiku i politicke odnose, a pritom ne znate kako da se ponasate pred ljudima, imate blagu ili neki drugi vid socijalne anksioznosti, definitivno ne treba da upisujete ovaj fakultet.Odlicne komunikativne vestine su jedna od presudnih stvari za vasu buducnost nakon zavrsetka ovog fakulteta.Ali kao sto Kiza kaze "sa diplomom iz elektrotehnike mozete da budete politicar, ali sa FPN-om ne mozete da budete (sad cu ja da dodam) nista drugo, nego politicar".

Budimo realni , da li cemo naci radno mesto nakon zavrsenog fakulteta velikim delom zavisi i od nas samih , od nase snalazljivosti. Cinjenica je da je u ovoj zemlji tesko naci posao posle bilo kog zavrsenog fakulteta i da ti trebaju silne veze ,ali sta je tu je. Ako mislite da mozete da se zaposlite nakon ovog zavrsenog fakulteta i ako to volite , onda treba da upisete. Sto se vise budemo raspitivali oko posla , vise ce da nam opada samopouzdanje, zato je bolje da se raspitujemo shta nam je potrebno za prijemni :)))
Dakle,planiram da upisem ovaj smer . Cula sam da je prijemni dosta tezak i da zahteva veliki broj poena iz srednje. Polaze se sociologija , istorija i ustav i pravo gradjana ,ali mi i dalje nije jasno iz kojih tacno knjiga? Videla sam na jednoj drugoj temi da je neko napisao da se sprema iz ovih udzbenika:
*Sociologija za III razred strucnih skola i IV razred gimnazije- Milovan Mitrovic i Sreten Petrovic
* Istorija za III razred gimnazije prirodno-matematickog smera i IV razred gimnazije opsteg i drustveno-jezickog smera.- Kosta Nikolic , Nikola Zutic , Momcilo Pavlovic i Zorica Spadijer
I istorija za III razred drustveno-jezickog smera- Rados Ljusic.
*Ustav i pravo gradjana za III i IV razred srednjih (strucnih) skola i IV razred gimnazije - Slavko Tadic
Jesu li to te knjige?

Nema vam leba od ovoga , posao cete dobiti samo ako ste clan neke stranke . Ako se imalo razumete u politiku ( a trebalo bi cim zelite ovakve smerove) znate da politicka situacija kod nas nije najbolja . Danas ce vam ponuditi posao ako se uclanide npr. kod demokrata , sutra dodju na vlast naprednjaci i vi ostadeste bez posla .
Politicar moze biti i mesar iz Matijevica :lol:

Je l' si odlican djak? Meni ce biti bas tesko, jer sam istoriju imala samo 1 god,ali volim ovo, i mislim da cu uspeti da spremim.:)Je l' si ti pocela da spremas?Ja sam cula da treba I,II,III,i IV god istorija.:)

Jako vrlo dobar. Pa ja istoriju nemam uopste u srednjoj skoli. Al imam zato sociologiju,celu 4 godinu, i to ucimo iz ove knjige sto je nama za prijemni..Pocela sam sociologiju, neko mi je rekao da je najteza.. :)..a Istorija valjda samo III i IV godina :)

Припремна настава за полагање пријемних испита за Политичке науке,
Право и Економију на смеровима где се полажу:

- ИСТОРИЈА
- УСТАВ И ПРАВА ГРАЂАНА
- СОЦИОЛОГИЈА

Наставу изводи доктор наука, професор Београдског универзитета са дугогодишњим искуством и
изузетним резултатима у припреми будућих студената за успешно полагање пријемног испита.
Број места је ограничен!

За више информација послати мејл на: pripremnanastava2012@yahoo.com

Back