Onolika Rusija, Kina, Indija, Azija...
ne bi da "čačkaju mečku" iako imaju čime
a ovde balkanska gologuzija umišlja i na umišljajima daje sebi pravo za svašta
a ni svoju zgradu ne umeju da urede sazivom skupštine stanara
Sam si me pozvao da ti odgovorim jer sam upravo mislio da ti dam primer sa skupstinom stanara - kad ti potezes bas to! Znaci Bog rekao da moram to da ti pojasnim. Inace politicka teorija ti nesto ne ide, vidim ja. Nisam ni ja strucan, ali ipak neke stvari kapiram bolje ocigledno. Ono sto mi ne ide, priznajem, je nacin razmisljanja naroda (mase) - ja uvek podjem od sebe pa se tu zeznem, vrlo malo ljudi razmislja kao ja (nazalost, veruj mi).
Elem, prvo Dragas ne radi u drzavnim ni javnim institucijama. Ne znam ga licno, ali toliko znam. I nije ni u kakvoj vlasti. Sve je to sam lepo ispricao, tako i znam da nista od njega nisi slusao. A najtoplije ti savetujem, naravno ako nisi bot. Inace ovaj Miso je SNS botina, i vidi kako te lepo savetuje sve vreme protiv Dragasa, i to samo da poslusas sta covek prica, ne da glasas za njega. Ja bih na tvom mestu stavio malo prst na celo pa razmislio sta cu...
Druge zemlje imaju isti problem kao i Srbija, POTPUNO ISTI, a on se zove PREDSTAVNICKA (parlamentarna) DEMOKRATIJA, gde je sustina problema da ZAKONE DONOSE I BIRAJU IZVRSNU VLAST (Vladu) POSLANICI = PREPRODAVCI = ZELENASI. Necu dalje, nadam se da ti je jasno, ako nije - gledaj i slusaj Dragasa, mada i drugi o tom delu problema pricaju.
Ono sto nas razlikuje od ostalih zemalja je NIVO URUSENOSTI ZAKONA I CELOG SISTEMA/DRZAVE, plus smo u centru specijalnog rata koji se protiv nas vodi da se narod i drzava bukvalno uniste, i jako im dobro ide, moram da ti kazem. Zato sto smo DOTAKLI DNO, figurativno receno, i javila se potreba/svest da se SISTEM MENJA IZ KORENA.
Osim toga, SVET SE PROMENIO, EU vise nije sto je bila i kakva je bila, USA se promenila vidimo u sta (americki izbori 2020? = smehotresna olimpijada kradje) pa se i u tom smislu javila potreba da se sistem menja. A i mediji (youtube) je tome doprineo, jer sada mnogi ljudi mogu da iskazu svoje ideje i kritike vlasti i sistema.
Kod drugih drzava nije jos doslo do toliko uzasne situacije kao kod nas - pa mi smo na nivou ekonomija africkih drzava, nas sad i azijske drzave siju.
Znaci pali smo najnize, zato je kod nas sad zrelo da se menja.
DA STVARI FUNKCIONISU NE BI SE NI SETILI DA IH MENJAMO - tako to obicno biva.
I sad, kad vec treba da menjamo, A TREBA jer ovo ne valja, onda se sad smislja sta da uvedemo a da bude bolje + da se ovo vise ne vrati. Pa Nogo predlaze izjavu, Dragas direktnu demokratiju, mnoge stranke promenu izbornog sistema da se bira poslanik po imenu a ne stranacke liste (zaboravio sam kako se zove taj sistem), mnogi traze da se ociste izborni spiskovi, ja predlazem da beli listici dobiju svoje "poslanike" a to su prazna mesta u parlamentu (ako ostavimo parlamentarnu demokratiju i ne uvedemo Direktnu demokratiju), zatim predlazem javnost glasanja - da svako moze da vidi na internetu za koga sam glasao na kojim izborima, ali da isto tako snosim deo odgovornosti (materijalnu, pa i krivicnu = zatvor) ako moji izabranici krse zakon, izborna obecanja ili drzavne i nacionalne interese, itd.
Ako obratis paznju videces da se i u USA prave izmene, ceo svet kuva jer je doslo takvo vreme, banditi otkrili karte i sve rade prakticno javno pa se i narod osvestio i trazi nacin da se zastiti i preorganizuje.
Eto tako ja vidim situaciju u belom svetu, i otkud bas mi hocemo da menjamo sistem. NECEMO SAMO MI, ali kod nas je toliko lose da MORAMO ili cemo nestati.
A sto se tice primera i skupstine stanara, evo ti primer direktna demokratija protiv parlamentarne (poslanicke) demokratije.
Direktna demokratija na primeru skupstine stanara ti je najprostija - svi stanari dodju na skupstinu, predlazu, diskutuju i glasaju. Tako je i predvidjeno da se radi, samo obicno na skupstinu dodje 10-15 ljudi, a ostali zahebavaju. Ali to se da resiti obavezom - na primer, odlucujemo hocemo li da uvedemo interfon i kameru. Predsednik okaci obavestenje o sastanku i dnevni red, dodje ko hoce, prodiskutuju, glasaju, odluce. Ako odluce da uvedu uvodi se svima i svi ima da plate PREKO INFOSTANA (ili tako nekako) i gotova stvar. Pa ti nemoj da dodjes da diskutujes i glasas, ALI IMA DA PLATIS i sto si hteo i sto nisi hteo. Pa ce svi da pocnu da dolaze.
Parlamentarna demokratija na primeru skupstine stanara ti je da se bira predsednik, blagajnik i sekretar (ili kako kod, ali par njih) koji cine onda upravu zgrade. To su ti nasi POSLANICI iz Skupstine, Kebare i sl. I onda ONI ODLUCUJU O SVEMU, ili u svakom slucaju o vecini stvari, i ostatku stanara prenose ili gotove stvari ili pripremljeno sta i kako da urade, a pri tome su oni placeni za to sto rade (radili to dobro ili lose). Pa onda saznas posle godinu dana da ono kad ste krecili - e pa bas krecio nekako zet od predsednika, a ono kad ste menjali vrata to radio brat od blagajnice itd. A placas naravno i ti i svi ostali.
Ovo ti je uproscen primer sta je jedno a sta drugo na primeru zgrade, sto je svima lako da shvate jer svi imamo bas te probleme.
I sto rece jedan moj kolega sa posla "pristao sam da budem predsednik kad sam video sa kojim budalama zivim u zgradi, i da ako hocu da se nesto uradi moram sam, pa onda bar da budem i formalno za to nadlezan".
Javnost informacija i masovnost ucesnika u odlucivanju je kljuc uspeha, a na tome se zasniva direktna demokratija.
Tajnost informacija i povlasceni mali broj ljudi koji odlucuje o svemu je kljuc muvancije i svih mogucih spletki i problema, a to ti je poslanicka demokratija.
I nekako svi branite ovo drugo. Ne razumem.