exif na fotkama za takmicenje

zabranjeno je skidanje exifa na takmicarskim fotografijama

• Ukupno glasova
    24
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
129.341
na temi vintage je pokrenuto pitanje da li su neke fotografije autenticne. odnosno da li su autori korisnici ili su uzete sa neta.
takodje, vec su mi ranije pisali i pitali zasto neki skidaju exif na takmicarskim fotografijama.

i eto..ajmo da otvorimo pricu oko exifa.

da li da bude obavezan na fotkama ili ne

ovde komentarisemo a na anketi glasamo :)

anketa je javna

Ja to uvek uradim,podešeno mi je skidanje pri prebacivanju fotke. Razloga imam više,ali oni u ovom slučaju nisu toliko ni bitni.
Dešavalo mi se da na temi o kuvanju budem napadnuta,jer su mi fotke predobre za tu temu,i kako mi je lako sa takvom opremom.A tema je o jelima koje smo sami spremili....:eek:
Da ne navodim slične primere,bilo ih je više....

Ako bude obavezno da se ne skine na takmičarskim fotkama,nije problem,može i tako.

Ako je nekome satisfakcija da sa tudjim delom ili na bilo kakvu foru prevare pobedi na takmicenju fotografije!?! ...alal mu onda.
Cisto sumnjam da bi iko od takmicara takvo sta pozeleo.
Sto se exifa tice, kapiram da to nema nikakve veze.No, ako je to neka garancija da u buduce ne dodje do neprijatnosti slicnih ovim na temi vitage (steta i sramota za klevetare...jer lepo se igrasmo), u tom slucaju uvedite pravilo obaveznog exifa.

- - - - - - - - - -

Ja to uvek uradim,podešeno mi je skidanje pri prebacivanju fotke. Razloga imam više,ali oni u ovom slučaju nisu toliko ni bitni.
Dešavalo mi se da na temi o kuvanju budem napadnuta,jer su mi fotke predobre za tu temu,i kako mi je lako sa takvom opremom.A tema je o jelima koje smo sami spremili....:eek:
Da ne navodim slične primere,bilo ih je više....

Ako bude obavezno da se ne skine na takmičarskim fotkama,nije problem,može i tako.

:zcepanje:

na temi vintage je pokrenuto pitanje da li su neke fotografije autenticne. odnosno da li su autori korisnici ili su uzete sa neta.
takodje, vec su mi ranije pisali i pitali zasto neki skidaju exif na takmicarskim fotografijama.

i eto..ajmo da otvorimo pricu oko exifa.

da li da bude obavezan na fotkama ili ne

ovde komentarisemo a na anketi glasamo :)

anketa je javna

Tabe, mislim da je tema vrlo na mestu, ali je nisi trebao otvoritri dok je jos takmicenje VINTAGE u toku, da ne bi imalo uticaj na ocenjivanje.

Pravo da kazem ne znam sta je EXIF (trazio sam na netu, ali ni tamo nije lepo objasnjeno), ali mogu da kazem da je na nasim takmicenjima nekada ORGINALNOST u pitanju.

Recimo, na netu ima gotovo identicnih slika sa nekim slikama koje su slate ne takmicenje i koje se razlikuju samo U JEDNOM DETALJU.

Ne moze se reci da je slika ISTA, ali se ne moze tvrditi ni da je razlicita.

Ja ne znam kako to moze da se resi, cak ne znam ni da li je pametno da se mnogo chachka i resava? :think:

to samo znaci da je neko trazio inspiraciju na netu :)
sto i nije strasno..cak je i pozitivno jer pokazuje volju za napredovanjem i ucenjem.

o exifu mozes procitati ovde
https://en.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_image_file_format
uprosceno u jednoj recenici..informacije o fotografiji..od modela fotoaparata do tehnickih detalja fotografije.

kod nas uvek ide neko takmicenje tako da je nemoguce postaviti pitanje kad nema takmicenja ali skreno ne vidim kako ovo moze uticati na glasanje.

Licno mislim da to samo po sebi ne dokazuje autenticnost fotografije. I kada uploadujes sa kompa sta ti je garant da je poslatu fotografiju uradio bas taj koji ti je poslao.

A onome kome je vazno da pobedi tako sto posalje fotku koju je nekome ukrao svaka mu cast.

Razmišljam o tom exifu i nije mi jasno da li to znači da će od sada svi moći na takmičarskim fotkama pogledati podatke ili se to odnosi samo na moderatora kojem su poslate.

Tamo,između ostalog,ima i vrsta aparata,zar to donekle ne ukazuje na autorstvo?A ako se radi samo o moderatorima,kako se onda vodila javna polemika oko toga...?

Propustila sam raspravu o tome,pa mi možda zbog toga nije sasvim jasno o čemu je sada reč....:confused:

ja mislim da je najbolje da svako posalje upravo originalnu fotografiju, bez ikakvih photoizmotavanja, pa cemo onda videti da li je lepota na livadi ili u ubranom i doteranom cvetnom aranzmanu sa masnama i tilom.
to bi bilo kao kad bi zene poskidale sminku i onda mi glasali da li su stvarno vamp ili vampiri. i po muskarcima bih da opaucim ali ne mogu da se setim sad gde to ocigledno laziraju, osim u lazima verbalnim... ali to se ne opipava, nego oseca a mi govorimo o opredmecenim sumnjama. resume - svet bi brzo izumro da istina odigra direkt u oko ili srce.
jesam li promasila temu, ili...?

P.S. a kako se skida taj sto nemam pojma sta je - exif na photographijama da se ne vidi da sam ih slikala pre 100 godina i plasirala ovde kao novitet sezone?

ja mislim da je najbolje da svako posalje upravo originalnu fotografiju, bez ikakvih photoizmotavanja, pa cemo onda videti da li je lepota na livadi ili u ubranom i doteranom cvetnom aranzmanu sa masnama i tilom.
to bi bilo kao kad bi zene poskidale sminku i onda mi glasali da li su stvarno vamp ili vampiri. i po muskarcima bih da opaucim ali ne mogu da se setim sad gde to ocigledno laziraju, osim u lazima verbalnim... ali to se ne opipava, nego oseca a mi govorimo o opredmecenim sumnjama. resume - svet bi brzo izumro da istina odigra direkt u oko ili srce.
jesam li promasila temu, ili...?

P.S. a kako se skida taj sto nemam pojma sta je - exif na photographijama da se ne vidi da sam ih slikala pre 100 godina i plasirala ovde kao novitet sezone?

Šta su ta "photoizmotavanja"?

pa da....i senka, i maskara, i karmin, i rumenilo, eyliner, jos kad se doda korektor i puder tecni i u prahu...znas sta ispadne...oooohoooj...pa onda umesto patika dignes sebi cenu za jos 10 cm...znas koja je razlika? m?
a sto se mozga tice, da, u pravu si...taj "photoshop" je neunistiv, radi 24 sata a kao ugasen, i pravi mnogo dobre slike...za pravi profesionalni portfolio!

nego da se ne rasplinjavam i pitam - gde to mogu da vidim sta je to i cime ko slikao, kada je slikao, sta menjao (tj. cime) i tako to? gde da kliknem? detaljno objasnjenje molim.

Poslednja izmena:
Mislim da ovde niko ne zna toliko dobro da koristi photoshop ili ga ne koristi da toliko izmeni sliku.
Samo da naglasi važno i poneki nedostatak učini manje vidljivim.
Isto što i šminka čini. Obična žena šminkom će samo naglasiti ono što je već lepo. To je u redu.
Sad ovi što su profi i šminkom transformišu lik...pa sličan njoj će joj se jedino i radovati :D

Monarhse, nemoj me terati da pronadjem najlepse zene sveta u original izdanju. I da li bi pozeleo da spoznas celu istinu? A i nije to tema ovde ali sam napravila paralelu, kako ozbiljnu prepravku fotografija definisem. A mislim i da je istina da se ovde niko time ne bavi. A opet to nije dovoljno slab razlog da ne bih zaista pogledala sta stoji iza neke fotografije. Najbolje cak - da vidim original. Ali ni to nije tema ovde.

Da ti ja ipak dam neku vamp sliku neke svetske zenske lepote da se radujes, a :P? Shaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalim se. Mada i ne bas.

Monarhse, nemoj me terati da pronadjem najlepse zene sveta u original izdanju. I da li bi pozeleo da spoznas celu istinu? A i nije to tema ovde ali sam napravila paralelu, kako ozbiljnu prepravku fotografija definisem. A mislim i da je istina da se ovde niko time ne bavi. A opet to nije dovoljno slab razlog da ne bih zaista pogledala sta stoji iza neke fotografije. Najbolje cak - da vidim original. Ali ni to nije tema ovde.

Da ti ja ipak dam neku vamp sliku neke svetske zenske lepote da se radujes, a :P? Shaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalim se. Mada i ne bas.

Sta se mene tiče ta "svetska" lepota :) To je kič :D . Ne pričamo o tome. Zato sam i rekao da će joj se sličan i radovati. Svakom svoje.
Postoji fotomanipulacija, to su ti te ekstremne obrade gde dobijaš nerealne stvari. Sve ostalo je u redu (što se tiče fotografiije, i manipulacija ima svoju ulogu u nekim stvarima) Što je nekad bila mračna komora, to je sada program.
Evo garantujem na takmičenju sada - nijedan orginal se ne razlikuje mnogo od fotografije. verovatno samo prebačen u sepiu, malo kontrast, krop i to je to.
Ne treba mi slika, znam o čemu pričaš.
Ali uvek se kreće od ekstrema - u stvarnom životu ekstremi su vrlo retki.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back