Excel

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.821
Kako da formatiran exel da mi unos/iznos odmah izračuna ?

Znaci dobijem npr. 500 eura za pacijenticu i od toga treba da ss ide u trgovinu potrošim recimo 50 eura i exel napravi 450 eura ?

Kako se to formatira ?

Iskreno imam exel ali ne radim sa njim a sad mi treba jer to moram dostaviti trecem licu

IMG_0126.jpeg

Kako da formatiran exel da mi unos/iznos odmah izračuna ?

Znaci dobijem npr. 500 eura za pacijenticu i od toga treba da ss ide u trgovinu potrošim recimo 50 eura i exel napravi 450 eura ?

Kako se to formatira ?

Iskreno imam exel ali ne radim sa njim a sad mi treba jer to moram dostaviti trecem licu

Pogledajte prilog 1544110
proveri da ti nije iskljucena opcija za automatsko racunanje

Excel-Formeln-werden-nicht-mehr-automatisch-berechnet-1.png

treba samo da oduzmes dva broja?

to nije formatiranje vec forrmule.

otkucas = i onda klikci u celije koje se racunaj i stavlja matematicke operacije izmedju i kad zavrsis klikni enter.

na primer
Untitled-1.jpg

i dobijes

Untitled-2.jpg

Pozdrav ljudi . meni treba mala pomoc ne znam dali sam na dobroj diskusiji. napravio sam tabelu za izracunavanje secene gradje daske ,letve,stafle.
i kod dasaka sam napravio sirina,debljina,duzina m2,m3 i *cena.Tu nastaje problem kako god da formatiram cell numer i decimale ili mi nepokazuje dobro iznos u dinarima naprimer ako je rezultat 359 rsd ono mi pokazuje ,359 rsd .pokusao sam sve da formatiram sa 3 decimale ali i tako neide evo naprimer 1 daska je sirina 0.14cm, debljina 2.5cm ,duzina 3 metra i cena daske je po kubiku 34.200 rsd.Dali moze neko da mi pomogne ovo je za vas jednostavno a meni toliko komplikovano da ja vise ne znam kako to da resim.hvala u napred

izvini 3 puta sam citao i ne kapiram.
aj pojasni malo bolje narocito sta ti predstavljaju ona dva m2 u celijama i kako formiras formulu za G2 celiju

Pozdrav ljudi . meni treba mala pomoc ne znam dali sam na dobroj diskusiji. napravio sam tabelu za izracunavanje secene gradje daske ,letve,stafle.
i kod dasaka sam napravio sirina,debljina,duzina m2,m3 i *cena.Tu nastaje problem kako god da formatiram cell numer i decimale ili mi nepokazuje dobro iznos u dinarima naprimer ako je rezultat 359 rsd ono mi pokazuje ,359 rsd .pokusao sam sve da formatiram sa 3 decimale ali i tako neide evo naprimer 1 daska je sirina 0.14cm, debljina 2.5cm ,duzina 3 metra i cena daske je po kubiku 34.200 rsd.Dali moze neko da mi pomogne ovo je za vas jednostavno a meni toliko komplikovano da ja vise ne znam kako to da resim.hvala u napred
Decimale ne podesavas u funkciji, vec na listi alata.

Decimale ne podesavas u funkciji, vec na listi alata.
on je i rekao formatiram na 3 decimale.

e sad njemu mozda problem pravi sto formatiranje samo vizuelno zaokruzuje a ne konretno.

za zaista zaokruzivanje mora da koristi funkciju "round" tako da se decimale zaista i podesavaju u funkcijama :tongue2:

on je i rekao formatiram na 3 decimale.

e sad njemu mozda problem pravi sto formatiranje samo vizuelno zaokruzuje a ne konretno.

za zaista zaokruzivanje mora da koristi funkciju "round" tako da se decimale zaista i podesavaju u funkcijama :tongue2:

Svakako mislim da je on neki folirant, ali nema veze...
:lol:

izvini 3 puta sam citao i ne kapiram.
aj pojasni malo bolje narocito sta ti predstavljaju ona dva m2 u celijama i kako formiras formulu za G2 celiju
G2 tu gde je cena formirao sam kao currency decimal place 3 a ispod m2 sam stavio =B5*D5 i formirao number decimal place 2 leading zeroes 1

a pa stani sad sam ukapirao gde imas problem.

tebi je cena u kubiku.
sto znaci da treba da izracunas zapremonmu jedne daske da bi mogao da dobijes cenu po dasci.

zapremina daske ti je 0.14*0.025*3=0.0105mkubna
posto je kubik 34.200 dinara jednostavno to pomnozi i dobices 359dinara po dasci

a pa stani sad sam ukapirao gde imas problem.

tebi je cena u kubiku.
sto znaci da treba da izracunas zapremonmu jedne daske da bi mogao da dobijes cenu po dasci.

zapremina daske ti je 0.14*0.025*3=0.0105mkubna
posto je kubik 34.200 dinara jednostavno to pomnozi i dobices 359dinara po dasci
da u pravu si al opet mi cenu izbacuje 35,91000 RSD a ne 359.1 RSD

Nije lose mada mi cena stoji 35,91000 RSD a trebalo bi 359,1 RSD. hvala u svakom slucaju ponovicu fajl ponovo da mi ispravis posto sam ubacio daske od 3m i daske od 4 metra pa da mi racuna u zavisnosti sta upisem u kolni D cenu od 3 ili od 4 metra.ako nije proble

Prilozi

U formulama treba koristiti apsolutne adrese. Ja sam zbog čitljivosti imenovano ćelije kao cena_kubik_3 i cena_kubik_4, pa onda ta imena možeš koristiti u formulama. Formule su dorađenje sa IF da ne prikazuju iznose kad je prazno

Prilozi

U formulama treba koristiti apsolutne adrese. Ja sam zbog čitljivosti imenovano ćelije kao cena_kubik_3 i cena_kubik_4, pa onda ta imena možeš koristiti u formulama. Formule su dorađenje sa IF da ne prikazuju iznose kad je prazno
E bravo monogo ti hvala!!! ja sam se mucio 2 dana oko toga i vise nisam znao kako da resim.pozz

Back