Европска књижевност...

Yersinia

Primećen član
Poruka
521
Упознајмо књижевност Европе :mrgreen:. Наиме, волео бих да ми/нам препоручите добре писце и њихове књиге из сваке европске државе понаособ. Посебно бих волео да се упознам(о) са књижевностима тзв. мањих народа или оних које су мање популарне код нас, као што су Летонија, Чешка, Исланд etc. etc. :ceka:

Ideja je bas lepa!
I ja bih volela preporuke za knjige pisaca, koji prpadaju knjizevnostima manjih zemalja.
I volela bih da to bude proza.
A ako se setim neke koju sam citala javicu vam :) .

Neke "manje zemlje" su jako velike- Norveška. Valjda se misli na "maloljudnije".OK, nekoliko imena, pa kako tko voli..

Norveška: Henrik Ibsen, Knut Hamsun
Island: Hjaldor Laxness (tako nekako)
Danska: Kierkegaard (Kjerkegor), Karen Blixen (ta je pisala i na engleskom)
Madžarska: Imre Kertesz, Endre Ady (poezija), Peter Esterhazy
Jidiš (Židovi iz istoka Europe): Scholem Aleichem, Isaac B. Singer
Albanija: Ismail Kadare
.....

Na preporuku bibliotekarke sam procitala pre par godina knjigu islandskog autora Enjar Mar Gudmundsena, a naziv romana je Svemirski andjeli. E, sad, sto se tice preporuke, nisam bas sigurna ni dan danas da li mi se dopala, mada je definitivno ostavila utisak na mene. Ali, opet, sve je to individualno...o ukusima se ne raspravlja :)

Na preporuku bibliotekarke sam procitala pre par godina knjigu islandskog autora Enjar Mar Gudmundsena, a naziv romana je Svemirski andjeli. E, sad, sto se tice preporuke, nisam bas sigurna ni dan danas da li mi se dopala, mada je definitivno ostavila utisak na mene. Ali, opet, sve je to individualno...o ukusima se ne raspravlja :)

Kod mene slicna stvar u vezi s tom knjigom. Dok sam je citala nisam nesto uzivala (mada je se nisam gnusala), ali je ostavila snazan utisak. Neobicna je, mozda mi je to najpriblizniji opis. Od islandskih pisaca procitala sam i jedan triler - "Poslednji obredi", Jursa Sigurdardotir je pisac. Pravi triler - malo dilema privatnog zivota glavnih aktera, malo misterije, malo istorije, jedno ubistvo... svi sastojci na mestu.

Nikad mi nece biti jasno zashto neko bestselere svrstava u knjige. :neutral: ako sam dobro procitao ne radi se o savremenoj evropskoj knjizevnosti, onda: balzak, stendal, flober, zola ( francuska), dikens, v.vulf, dzojs ( britanija), ibzen ( norveshka), t.man ( nemachka), tolstoj, gogolj, chehov, nabokov ( rusija), itd.

Norveška: Henrik Ibsen, Knut Hamsun
Island: Hjaldor Laxness (tako nekako)
Danska: Kierkegaard (Kjerkegor), Karen Blixen (ta je pisala i na engleskom)
Madžarska: Imre Kertesz, Endre Ady (poezija), Peter Esterhazy
Jidiš (Židovi iz istoka Europe): Scholem Aleichem, Isaac B. Singer
Albanija: Ismail Kadare
.....

:think: Занимљиво... видећу шта има да се нађе од ових :)
Морам признати да нисам чуо за Лакснеса, Бликсенову и Кадареа :rumenko:...

Nikad mi nece biti jasno zashto neko bestselere svrstava u knjige. :neutral:
Слажем се са овим :ok:... Мислим бестселери су ок за прекраћивање времена, али ипак сам мислио на нешто озбиљније

ako sam dobro procitao ne radi se o savremenoj evropskoj knjizevnosti, onda: balzak, stendal, flober, zola ( francuska), dikens, v.vulf, dzojs ( britanija), ibzen ( norveshka), t.man ( nemachka), tolstoj, gogolj, chehov, nabokov ( rusija), itd.

Ради се и о савременој и о класичној књижевности :). Битно је само да је тај писац заиста вредан читања и да су му дела квалитетна... :tick:

Back