Monako definitivno najprijatnije iznenadjenje u evropskoj kosarci ove sezone, mislim da niko nije racunao da njih da mogu da dodju ni medju top 4 a kamoli da osvoje Evrokup , ono svi su racunali ne znam na Virtus, Uniks, Lokomotivu Kubanj, Gran Kanariju, Unikahu ili tako neku ekipu na Monako mislim niko, cak za mnogo je bilo i iznenadjenje to sto su izbacili Buducnost u 1/4 finalu.
Ono sto mi se svidja kod Monaka je to sto furaju slicnu pricu kao i Asvel i ugavnom forsiraju svoje domace igrace tipa Matias Lesor, Damien Inglis, N'Doje, ono ima tu i dalje stranaca ali ne previse kao nekad i vidimo da je ekipi svanulo (kao i Asvelu u nekoj meri) kada su resili da umesto sto dovode neke trecerazredne Amere da daju vise sansu svojim igracima i da kostur i srce tima cine domaci igraci kao recimo sto to vec decenijama uspesno radi Zalgiris na primer ili recimo Partizan za vreme Duska Vujosevica, itd.
Generalno Francuzi imaju izuzetnu skolu kosarke i to sto su resili da kroz svoje klubove afirmisu i promovisu svoje igrace je odlicna stvar za njihovu kosarku, uostalom ocigledno rade dobar posao jer vidimo vec 20-ak godina unazad reprezentacija Francuske je manje-vise redovna u zavrsnicama velikih takmicenja i imaju jedan ozbiljan kontinuitet vec (doduse mozda nikad ne osvajaju osim onda EP 2013 ali konstantno su tu medju top 3,4,5 ekipa) , takodje imaju i sve vise NBA igraca (ono mogli bi ja mislim skoro da sastave 2 tima od po 12 igraca od samo NBA igraca) kao i igraca u Evropi koji igraju zapazene uloge u svojim klubovima , itd, ono definitivno bi mogli da se ugledamo na njih sto se tice nekih stvari.