EVOLUCIJA SVESTI

“Na kosmičkom nivou, snaga bića se ne meri prema njegovim fizičkim sposobnostima, već prema njegovoj sposobnosti da rukuje svešću. Prema tome, ako želimo da učinimo sledeći korak evolucije, on mora biti učinjen pomoću discipline, odlučnosti i strategije. To su naša oružija.“

“Diciplina, kako je razume ratnik, je stvaralačka, otvorena i plodna sloboda. To je sposobnost suočavanja sa nepoznatim koje pretvara osećaj znanja u čuđenje puno dubokog poštovanja; sposobnost razmatranja stvari koje prevazilaze područje naših navika i koje nas ohrabruju da se suočimo sa jedinim ratom koji se isplati: bitkom za svesnost. Hrabrost je prihvatiti posledice naših akcija, kakve god da su, bez samosažaljenja ili osećanja krivice.“

“Ratnik skromno prihvata sebe onakvim kakav jeste i ne traći svoju moć na jadikovanje jer su stvari onakve kakve jesu. Ako su vrata zaključana, mi ih ne šutiramo i udaramo! Umesto toga mi pažljivo proučavamo bravu i procenjujemo kako da je otvorimo. Na isti način, ako njegov život nije zadovoljavajući, ratnik nije uvređen niti se žali. Nasuprot tome, on stvara strategije kako bi promenio pravac svoje sudbine.”

“Shvatite da je, suočen sa svojom sudbinom, svako od nas sam. Zato preuzmite kontrolu nad svojim životom. Ratnik doteruje detalje, razvija svoju maštu i stavlja svoju pamet na probu rešavajući situacije. Njemu je neprihvatljivo da se oseća jadno, zato što poseduje samokontrolu i nije mu potrebno ništa od bilo koga. Koncentrišući se na detalje, on uči kako da neguje prefinjenost, uviđavnost i eleganciju.”

“Ono što ti tražiš se nalazi u tebi. Moraš da se boriš kako bi izvršio svoje akcije i uspeo da razjasniš samog sebe. Ostvari sebe, pre nego što bude kasno! “

Ratnik svetlosti seca se jednog odlomka Dzona Bozijana:

"Iako sam prosao sve kroz sta sam prosao ne kajem se zbog teskoca u koje sam zapadao jer su me upravo one dovele tamo gde sam zeleo da stignem.Sve sto sada imam, to je ovaj mac, i ja ga rado predajem svakome ko je voljan da krene na svoje hodocasce.Nosim sa sobom pecate i oziljke iz bitaka - to su svedocanstva da sam ziveo i nagrade koje sam osvojio.

Ti dragi pecati i oziljci otvorice mi vrata raja.Jedno vreme ziveo sam samo zato sto je trebalo ziveti....."

Back