Pa od kojih resursa COVECE?
Svaka drzava je formirana tako da se odredjeni nacion sastavio-ili skupina vise nacija-sa zajednickim interesom da na odredjenoj teritoriji zivi,koristi resurse te zemlje omedjene granicom i da pokusa svako za sebe pojedinacno,a svi opet zajedno kao jedna celina da zive zivot u skladu sa svojim potrebama,mogucnostima i intersima.Neke drzave su vece i imaju veci broj stanovnika,a druge su pak manje.Negde je prenaseljenost veca,negde nije,negde su resursi obilati,a negde opet oskudni.Kroz istoriju smo mogli lako nauciti da one drzave koje lose stoje sa klimom i sa resursima,moraju biti vise angazovane i u trgovini,i u obrazovanju,a cesto puta i vojno da se angazuju kako bi podmirile taj nedostatak resursa.Ovde se u Srbiji,vec duze decenija javno govori-ali ne i dovoljno glasno niti dovoljno cesto-kako Srbija nema iskoristene svoje potencijale,kako u ljudima ,tako ni u svojim resursima.Nas je sada ovde,po zadnjem popisu od pre 2 godine,nekih otprilike 7.5 miliona,sa tendencijom da ce brojcano stanje pogorsavati se,tj.da ce mortalitet i iseljavanje mahom u zemlje Zapada,sto zanci da cemo realno receno-imati velikih,velikih problema u buducnosti...kako u samoj odbrambenoj funkciji koja je neophodna,tako i u problemima punjenja budzeta radi zadovoljenja osnovnih potreba gradjana ove zemlje.Evo,npr.pitanje punjenja budzeta za penzije.Mi danas imamo oko 500 000 birokrata vise zaposlenih od potrebe drzave,a manjak radnika u proizvodnji( necu sad o razlozima,poznati su svima manje-vise).Sutra kada te birokrate ode u penziju,postavlja se logicno pitanje,,Ko ce da im zaradi za penziju,kada imamo smanjeni natalitet i zapostavljenu proizvodnju,tj.neefikasno trziste?"Matematika kaze da ce to biti praktino neresiv problem.
Moje je misljenje i ja cvrsto verujem u to,pa sam to i napisao-a ti iskritikovao pitanjem punim cudjenja-
da za nas 7.5 milona ovaj prostor nazvan davnih vremena Srbijom,
jeste sasvim i vise nego dovoljan da sa nasim radom,nasom pamecu i resursima koje ima ta Srbija-zivimo kao mali bogovi.
Kazao sam u postu koji si kritikovao da se Srbija mora osloniti na sebe,tj.svoje resurse i svoje ljude.Jasno mora biti svakome da niko nece doci ovde da nas podigne iz blata u kojem se nalazimo vec dugo vremena.To moramo uciniti sami i tu nema spora.To se mora uraditi koriscenjem mozga,a ne samo praznim pricama.Mora se promeniti radna atmosfera,mora se shvatiti da ovako idemo samo u propast,moramo promeniti nacin zivota i zivotnog razmisljanja.Obrazovanje mora biti jos bolje,a mlade treba zadrzati u zemlji i mora se tim mladim ljudima objasniti da vredi ziveti u zemlji iz koje poticu svi njihovi preci i u kojoj su i oni sami rodjeni.Treba razbiti zablude kako je negde odlicno,samo zato sto tamo imaju vece plate.To nije istina,a ovo samo je jedna od katastrofalnih zabluda u nizu.Mnogi danas npr.kazu kako su u ustaskoj hrvatskoj plate vece nego kod nas.Plate jesu vece,ali da li su i dovoljne za jedan normalan zivot.Koliki je disparitet izmedju plata i cena roba siroke potrosnje?
Mi se merimo sa Zapadom,a nismo prvaci ni na Balkanu.Zapad istrazuje Kosmos,a mi ne znamo ni kanale za navodnjavanje da odrzavamo cistim.Najlakse je otici,ali,,Sta bi bilo sa ovom zemljom ako bi svi otisli?Zasto su toliki ljudi dali zivote da bi se na ovim prostorima opstalo?Sta znaci rec danas,,samopostovanje"?"Vojvodina moze da obezbedi hranu i za ljude i za stoku(secer +zitarice npr.) tkdj.centralna Srbija voce,juzna Srbija povrce,moze se sve to i izvoziti,imamo vode,imamo sume,ostavljene rudnike koji cekaju da ,,dodju strani investitori"_kakva glupost;-
imamo po gradovima citave industrijske zone napustene losom privatizacijom,imamo more nezaposlenih-pa daj sami sebe zaposljavajte-bolje i to nego sedeti kod kuce,zapomagati i primati bednu socijalu,grebanje od roditeljske penzije....imao resurse koje imamo i za nas 7.5 milona su i vise nego dovoljni.O napustenim selima i zivotu bez gladi i nerviranja u tim zalosno ostavljenim selima-necu da govorim.O turizmu koji je ovde u pelenama necu tkdj. ni slova,jer nema se sta reci pametnog-srpski turizam=nula.
Treba znaci promeniti nacin misljenja,biti posten prema sebi i drugima i okrenuti novi list.Pa,ako nasi ljudi mogu se baviti naukom vani,zasto se jedan za njih samo lumen-city ne bi osnovao i ovde i finansirala nasa sadasnjosti i buducnost?Ovo je jedna velika tema i jako znacajna..e sad ko razume,pokusace pisati barem konstruktivno,zarad toga da se trgnemo,
da se probude mase.Moglo bi se u detalje o ovome jos nogo,mnogo stranica,ali ovo je ipak forum i za danas dosta od mene.