Evo kako se od Srba prave makodonci, hrvati, crnogorci, bosanci a evo od pre neki dan i vojvodjani

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Tesko, Mito.a možda su od Makedonaca napravljeni Srbi pa sad oni vraćaju kako treba da bude?
Nisam ekspert ali znam ovo:Tesko, Mito.
Cenim da nije bilo baš tako.Cenim da ako im je kneževina Srbija nametnula prezimena na ić a njima to bilo nelogično, da su kasnije vratili na standardnu formu u njihovim krajevima.
Možda su oni dobrovoljno pristali da budu Kostić (na ić kao i svi drugi Srbi) kada su prezimena uvedena (verovatno početak 20. veka). A kasnije nisu hteli da budu "ispisani" iz Srba. Imam i ja primera iz familije koji nisu voleli tu nasilnu promenu.Cenim da nije bilo baš tako.
Konkretno kod moje strine, njeni su Srbi koji su živeli tamo od ko zna kada, oduvek su se prezivali Kostić, to je bilo i njeno devojačko
prezime, pa je onda odjednom postalo Kostovski.
Njima niko nije nametnuo prezime Kostić ali jesu pokušali da im nametnu prezime Kostovski.
Tako da to ne stoji, sigurno.
Nisam ekspert ali znam ovo:
možda su od Makedonaca napravljeni Srbi pa sad oni vraćaju kako treba da bude?
Prezimena na ić su uvedena u Srbiji nakon oslobodjenja od Turaka (mahom 19. vek a delovi Makedonije i 20. vek).
Ljudi u tim krajevima nisu koristili prezimena već su išli po imenu oca (tako rade i vikinzi - skandinavci)
Cenim da ako im je kneževina Srbija nametnula prezimena na ić a njima to bilo nelogično, da su kasnije vratili na standardnu formu u njihovim krajevima.
da li si video neki pisani dokument iz vremena pre oslobođenja od Turaka gde postiji prezime ić u tim krajevima?нетачно, односно као својеврсно правило одн политика према презименима да - али презимена, па и шире етноними, на - ић код Срба/Србословена знамо да су стари бар још од доба римљана
иако је потпуно логично да су наставци - ов - ев - ин... природнији, простији и тиме сигурно старији од, свакако нешто каснијег -ић, то само значи да су становници тих крајева задржали такву форму наслеђивања претковог имена
da li si video neki pisani dokument iz vremena pre oslobođenja od Turaka gde postiji prezime ić u tim krajevima?
to nije Makedonija, tamo su bili drugi uslovi.имаш једну мапу римске далмације, покушаћу да је нађем да поставим, где негде при садашњој херцеговини стоји братсво/племе, али свакако српско презиме - деретић нпр
tamo gde je vladala austrougarska i mletačka republika
moguće da su postojala bratstva na ić ali prezimena kako ih danas koristimo su uvedena zbog katastra i poreza a to je mahim uradila austrougarska. Kneževina Srbija je dekretom uvela da se svi moraju da iumaju prezimena. Nisam siguran da li je naredila da su svi na ić ili je to bila "normalna" stvarкакви аутроунгари, ради се о именима из 4/5 века нове ере
наставци -ов - ев или - ски, су можда језички и старији, али су такође србословенског порекла, а данас се користе као доказ нечијег булгарско/македонског порекла........
moguće da su postojala bratstva na ić ali prezimena kako ih danas koristimo su uvedena zbog katastra i poreza a to je mahim uradila austrougarska. Kneževina Srbija je dekretom uvela da se svi moraju da iumaju prezimena. Nisam siguran da li je naredila da su svi na ić ili je to bila "normalna" stvar