Eventualna tuberkuloza

iwan88

Primećen član
Poruka
595
Zdravo,

imam 25 godina. Moja devojka (isto 25) je pre mesec dana operisala nesto na plucima. Bilo je velicine oko 2cm x 2cm.

Stigao je nalaz koji je uredan.

Ona nije baš najbolje razumela šta je to uopšte bilo ali pretpostavlja da je imalo neke veze sa bacilom tuberkuloze (jer joj je otac pre 5-6 godina imao tuberkulozu).

Sve to je slucajno otkrila nakon pada koji je dozivela, a nikakvih tegoba nije imala ni pre operacije, a nema ni sada.
Prepisano joj je nekoliko vrsta antibiotika koje treba da pije oko 6 meseci.

Mene sada zanima da li postoji mogucnost da se ta tuberkuloza prenese ne mene i koji bi bili simptomi ako bi se to desilo.

Sta mi preporucujete?
Unapred se zahvaljujem.

Pazi, mogao si bar malo da budes detaljniji pa da napises bar koje je antibiotike dobila. Da li medju njima ima nekih koji se zovu izoniazid, rifampicin, pirazinamid, streptomicin, etambutol ili slicno? Posto kazes da joj je data terapija na 6 meseci, verovatno jeste za tuberkulozu. Osoba koja je obolela od tuberkuloze moze biti zarazna za okolinu i nekoliko nedelja od pocetka uzimanja terapije.
Imaj u vidu ovaj vazan podatak: organizam vecine ljudi koji udahnu bacil tuberkuloze u stanju je da se izbori sa bakterijom i da ne dodje do stvaranja bolesti. Medjutim, bakterija ostaje u organizmu i moze da izazove bolest nekad kasnije u zivotu, ako ne dobiju adekvatno lecenje. Takvi ljudi, koji su inficirani ali nisu bolesni, nemaju nikakve simptome i uglavnom ne mogu da prenesu bolest dalje. Zbog toga sto si bio u bliskom kontaktu sa devojkom za koju osnovano sumnjamo da je obolela, vazno je da odes kod lekara i da se ispita da li si ti inficiran.

ne razumem kako je dobila sestomesecnu terapiju za nesto a ne zna za sta tacno, kako izadje iz ordinacije a ne zna sta ima, kako guta lekove a ne zna ni koji su ni za sta su....mislim bas si povrsno napisao post
al ajde da pretpostavimo da je tuberkuloza jer zvuci tako, posebno zbog duzine terapije
svakako je obavezno da se testaras, cak je to i njen lekar trebalo da joj kaze da svi koji su bili u mogucnosti da se zaraze (decko, ukucani) treba da se testiraju sto pre

pa ti si pretpostavio da su antibiotici za tuberkulozu, on nije reko koji, ne leci se samo tbc dugotrajnom kombinacijom
malo je bezveze da igramo pikado...ili ona njemu ili on nama, neko nesto mulja...u svakom slucaju glupo da gluplje ne moze biti.... sa tbc nema zezanja, nema sta da bude glupo nikome....ako je ona ima on i njeni ukucani moraju na testiranje
uostalom ocigledno je da se pojavio samo za uvodni post i posle vise ne, sad se mi ovde igramo corave bake :roll:

jesam li ja to dobro cula da ce ukinuti vakcinu za tbc jer je iskorenjena :dash:
cula sam da ce i poli vakcinu da ukinu kao isto iskorenjeno
genijalci

Sta se jos leci sestomesecnom kombinovanom antibiotskom terapijom, a da se uklapa u ostatak price?

Sto se tice vakcina, mislim da epidemiolozi i ostali nadlezni ipak znaju malo bolje nego ti ili ja, bez obzira da li su genijalci ili ne.

ne radi se o znanju, naravno da znaju bolje od nas, radi se o parama.....nadam se da je novinska patka, jer ni jedna ni druga bolest nisu iskorenjene, sve dok ih ima u bilo kom delu sveta postoji opasnost za sve

sve mikobakterije se lece dugotrajno i kombinacijama, al nema veze necemo da sirimo pricu, svi pretpostavljamo da je tbc jer se najbolje poklapa, ja samo komentarisem da je bezveze sto kad vec pita neka lepo napise a ne ovako ....bezveze se mlatimo kad njega vise ni ne interesuje sta mi kuckamo :lol:

Back