Evanescence

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Grupu su osnovali pevačica, pijanista i tekstopisac Ejmi Li i bivši gitarista grupe Ben Mudi. Njih dvoje
se se upoznali 1994. u kampu za mlade u Litl Roku kada je Ben čuo Ejmi kako na klaviru svira
I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That). Počeli su zajedno da pišu pesme koje su se u početku
mogle čuti na radiju, a kasnije i na njihovim živim nastupima. Ubrzo su postali veoma popularni na
tim prostorima.
Nakon kratkkog eksperimentisanja sa nazivima Childish Intentions (srp. Dečije namere) i Stricken
(srp. Pogođen), odlučili su da bendu daju naziv Evanescence što znači „nestajati“, „polako bledeti“.
Ejmi Li se ime dopalo jer „zvuči misteriozno i mračno i stvara sliku u slušaočevoj glavi“.
Prvi demo album Origin objavljen 2000. relativno je nepoznat. Bend je takođe izdao i dva mini-albuma
(engl. Extended Play). Prvi, Evanescence EP iz 1998. čijih je stotinak kopija služilo kao promotivni
materijal u ranim godinama benda. Drugi, Sound Asleep EP iz 1999. poznat i kao Whisper EP, bio je
ograničen na 50 primeraka. Ovi albumi sadrže demo verzije nekih pesama sa debi albuma Fallen.
Evanescence je američki rock sastav. Osnovan je 1998. u Little Rocku. Osnovali su ga pjevačica Amy Lee
i nekadašnji gitarist sastava Ben Moody. Nakon snimanja dvije privatne produljene pjesme i demo CD-a
nazvanog Origin uz pomoć Bigwig Enterprises, sastav je izdao svoj prvi album Fallen, s Wind-Up Records
etiketom 2003. prodajući više od 14 milijuna primjeraka širom svijeta. Nakon naglih promjena u sastavu,
Evanescence izdaje svoj drugi studio album, The Open Door, 2006.

Evanescence-evanescence-34768_1280_1024.jpg

ЈULA 2006. Vil Bojd (енг. Will Boyd) je napustio bend a na njegovo mesto je došao Tim Makord
(eng. Tim McCord). Rad na albumu je sporo napredovao, što zbog sporednih projkta članova benda,
što zbog velikog pritiska na leđima Ejmi Li da album barem ponovi uspeh prethodnika. Iako je album
trebalo da bude završen do marta 2006, izdavanje je odložila izdavačka kuća kako bi se napravilo
nekoliko promena na prvom singlu Don't Call Me When You're Sober koji se pojavio tek avgusta 2006.
Samo u prvoj nedelji album je u SAD prodat u više od 400.000 primeraka dostižući prvo mesto
Bilbord Top 200 liste. Muzički spot za pesmu Don't Call Me When You're Sober baziran je na bajci o
Crvenkapi, a snimljeno je još tri spota i to za pesme Lithium, Sweet Sacrifice i Good Enough.
Tokom 2006. bend je održao turneju po gradovima širom Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.
Maja 2007. Džon Lekomp (eng. John LeCompt) i bubnjar Roki Grej (eng. Rocky Gray) napustili su bend
koji sada broji svega tri člana.

Критичари су подељени у тврдњама о томе да ли је Evanescence рок или метал бенд, али се сви слажу да су они један од најпопуларнијих готик рок бендова данашњице
. Веома често их упоређују са осталим комерцијалним бендовима попут рок састава Линкин Парк или симфонијским метал бендовима Најтвиш или Видин Темптејшн.
За разлику од критичара, Ејми своју музику види као рок са мешаним утицајима метал, класичне музике и електронике.

Чланови бенда​

Садашњи:
  • Ејми Ли — главни вокал, клавир (1995—данас)
  • Трој Меклавхорн — гитара (2007—данас)
  • Тим Макорд — бас (2006—данас)
  • Џен Маџура — гитара, пратећи вокал (2015-данас)
  • Вил Хант — бубњеви(2006-данас)
1622410064835.png

Fallen(2003)

1622410726559.png

Fallen
je prvi studijski album alternativne metal/rock grupe Evanescence koji je izdao Wind-up Records .

Za razliku od njihova prethodna demo albuma Origin koji je ograničen na 2500 primjeraka Fallen je prodan u 2.61 milijuna kopija u SAD- u...

Bio je jedan od osam albuma u povijesti na ljestvici koji je proveo barem jednu godinu na ljestvici najboljih 50.

Najveći i najupečatljiviji hit sastava Evanescence, Bring Me to Life, koji uključuje gost vokala, Paula McCoya iz sastava 12 Stones, bio je globalni hit i postigao 5. mjesto na američkoj ljestvici najboljih 100.
Pjesma je također postala službane tema za WWE No Way Out.
Jednako popularna skladba My Immortal dospjela je na 7. mjesto u SAD-u i britanskim ljestvicama; obje pjesme dospjele su u pozadinu akcijskog filma Daredevil.
Skladba Bring Me to Life zaradila je sastavu Evanescence priznanje na dodjeli Grammyja 2004., gdje je sastavu dana nagrada za Najbolju alternativnu rock izvedbu i Najbolje nove umjetnike.
Dva druga hita s albuma Fallen jesu Going Under i Everybody's Fool ....

Na albumu se također nalazi i pjesma Hello koju je Amy Lee posvetila svojoj preminuloj sestri i koju nikad ne izvodi uživo. 🖤 🖤

1622410783265.png

Lista pesama:

1. Going Under (Ben Moody, Amy Lee, David Hodges) – 3:34
  2. Bring Me to Life (Moody, Lee, Hodges) (with Paul McCoy) – 3:58
  3. Everybody's Fool (Moody, Lee, Hodges) – 3:16
  4. My Immortal (Moody, Lee) – 4:24
  5. Haunted (Moody, Lee, Hodges) – 3:06
  6. Tourniquet (Moody, Lee, Hodges, Rocky Gray) – 4:39
  7. Imaginary (Moody, Lee) – 4:17
  8. Taking Over Me (Moody, Lee, Hodges, John LeCompt) – 3:50
  9. Hello (Moody, Lee, Hodges) – 3:40
  10. My Last Breath (Moody, Lee, Hodges) – 4:08
  11. Whisper (Moody, Lee) – 5:30
  12. "My Immortal" (band verzija-Moody, Lee, Hodges) – 4:33

The Open Door(2006)

1622411161433.png

The Open Door je drugi studijski album rock skupine Evanescence. S albuma je skinuto 5 singla, a platinastu nakladu je dosegao u SAD-u već mjesec dana nakon izlaska i prodano je oko 4 milijuna kopija diljem svijeta. Singli s albuma su Call Me When You're Sober, Lithium, Sweet Sacrifice, Good Enough i Weight of the World koji je izašao samo u Kolumbiji.. Pjesma Like You je kao i Hello s albuma Fallen posvećena Amynoj preminuloj sestri.

Album je sporo napredovao zbog više razloga, uključujući i želju Amy Lee da se do maksimuma poveća kreativni proces bez navale proizvodnje, druge projekte ostalih članova, moždani udar gitarista Terryja Balsama i kontroverze oko otpuštanja njihovog prijašnjeg menadžera. Iako je Lee na Evboardu izjavila da će album biti gotov u ožujku 2006., izdanje se pokrenulo 3. listopada 2006., navodno zbog Wind-Up Recordsa, iz kojeg su htjeli napraviti nekoliko promjena na nadolazećem hitu Call Me When You're Sober. Spot istoimene pjesme sniman je u Los Angelesu i temelji se na bajci Crvenkapice. The Open Door postao je dostupan prije narudžbe na Tunes Music Storeu 15. kolovoza 2006., kao i njen spot.

Amy Lee je potvrdila da je napisala pjesmu za Disneyjev film Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar, no bila je odbijena jer je skladba koju je ponudila imala mračan prizvuk. Lee je, svejedno, na to izjavila: "više boljih stvari za album".

Još je jedan pjesma napisana za isti film dospjela na album, pjesma nadahnuta Mozartovom izvedbom, imena Lacrymosa....

1622411242256.png

Spisak pesama:
  1. "Sweet Sacrifice" - 3:05
  2. "Call Me When You're Sober" - 3:34
  3. "Weight of the World" - 3:37
  4. "Lithium" - 3:44
  5. "Cloud Nine" - 4:22
  6. "Snow White Queen" - 4:22
  7. "Lacrymosa" - 3:37
  8. "Like You" - 4:16
  9. "Lose Control" - 4:50
  10. "The Only One" - 4:50
  11. "Your Star" - 4:43
  12. "All That I'm Living For" - 3:48
  13. "Good Enough" - 5:31

Evanescence(2011)

1622444079699.png

Evanescence je treći studijski album američke rok grupe Evanescence.
Objavljen je 7. oktobra 2011. u izdanju Vind-up Records.
Bend je započeo pisanje albuma u junu 2009.
Njegovo izdavanje je odlagano nekoliko puta; 22. februara 2010, bend je ušao u studio sa producentom Steveom Lillivhiteom, ali je kasnije prestao da radi sa njim jer „nije bio u pravu“.
U to vreme album je bio zakazan za izdanje za avgust ili septembar 2010. godine, ali je Lee kasnije objavio da je Evanescence obustavio snimanje kako bi napisao još materijala. 11. aprila 2011, bend se vratio u studio sa producentom Nickom Raskulineczom...

1622444152912.png

lista pesama:

1."What You Want"3:41
2."Made of Stone"3:32
3."The Change"
  • Lee
  • Balsamo
  • McLawhorn
  • McCord
  • Hunt
3:42
4."My Heart Is Broken"
  • Lee
  • Balsamo
  • McCord
  • Hunt
  • Zach Williams
4:29
5."The Other Side"
  • Lee
  • Balsamo
  • McCord
4:05
6."Erase This"
  • Lee
  • Balsamo
  • McLawhorn
  • McCord
  • Hunt
3:55
7."Lost in Paradise"Lee4:42
8."Sick"
  • Lee
  • Balsamo
  • McCord
  • Hunt
  • William B. Hunt
3:30
9."End of the Dream"
  • Lee
  • Balsamo
  • McCord
  • Hunt
  • William B. Hunt
3:49
10."Oceans"
  • Lee
  • Balsamo
  • McCord
3:38
11."Never Go Back"
  • Lee
  • Balsamo
  • McCord
  • Hunt
4:27
12."Swimming Home"

Synthesis (2017)

1622444410124.png

Sinthesis je četvrti studijski album američke rok grupe Evanescence.
Izdao ga je 10. novembra 2017. godine BMG Rights Management.
Album uključuje prerađene verzije prethodnog materijala benda sa orkestralnim aranžmanom i muzičkim elementima elektronike, pored dve nove pesme.
Za aranžman je bio odgovoran David Campbell, zajedno sa Ami Lee i producentom Villiam Barri "Spacevai" Huntom.
Da bi promovisao novi materijal, Evanescence je krenuo na Sinthesis Tour, koji je otvoren 14. oktobra 2017. u Las Vegasu i nastavljen u gradovima širom Sjedinjenih Država i Kanade do decembra....

Lista pesama:

1."Overture"Amy Lee 0:57
2."Never Go Back"Evanescence4:50
3."Hi-Lo" (featuring Lindsey Stirling)
  • Lee
  • Will B. Hunt
5:07
4."My Heart Is Broken"
  • Lee
  • Balsamo
  • McCord
  • Hunt
  • Zach Williams
Evanescence4:34
5."Lacrymosa"
  • Lee
  • Balsamo
The Open Door3:42
6."The End of the Dream"
  • Lee
  • Balsamo
  • McCord
  • Hunt
  • Will B. Hunt
Evanescence4:54
7."Bring Me to Life"Fallen4:18
8."Unraveling" (interlude)Lee 1:40
9."Imaginary"
  • Lee
  • Moody
Fallen4:03
10."Secret Door"
  • Lee
  • Will B. Hunt
Evanescence3:48
11."Lithium"LeeThe Open Door4:05
12."Lost in Paradise"LeeEvanescence4:43
13."Your Star"
  • Lee
  • Balsamo
The Open Door4:38
14."My Immortal"
  • Lee
  • Moody
Fallen4:25
15."The In-Between" (piano solo)Lee 2:11
16."Imperfection"

The Bitter Truth (2021)

1622445051425.png

Gorka istina

je peti studijski album američkog rok benda Evanescence. Izdan je 26. marta 2021. godine, putem BMG Rights Management, a producirao ga je Nick Raskulinecz.

.

"Jedva čekam da to čujete. Mračno je i teško. Ima i čudnih i oskudnih trenutaka. Svega pomalo. Definitivno neke vibracije otvorenih vrata, ali ne iste...."
Amy Lee

Bend je u studio ušao u januaru 2020. godine sa Nickom Raskulineczom, sa kojim su prethodno radili na Evanescence iz 2011. godine. Iako su prvobitno planirali da rade sa nekoliko producenata na albumu, planovi benda su se promenili zbog pandemije COVID-19.
Album je najavljen u aprilu 2020. godine, a prvobitno je bilo planirano da se objavi krajem 2020. Pandemija je, međutim, odložila završetak albuma i na kraju ga gurnula do izdanja u martu 2021.

Amy o suštinskoj temi albuma:

"Mnogo ovog albuma govori o suočavanju sa istinom, suočavanju s gorkim istinama našeg sveta i mog života i srca. Koji god trošak toga mogao biti iznutra. Pa onda možemo početi da razgovaramo o penjanju. Tada možemo početi da razgovaramo o tome da stignemo na bolje mesto. Ne možete ceniti lepotu života, ne možete u potpunosti doživeti sve lepe trenutke u životu ako u potpunosti ne iskusite ni izazove, ni one teške, ni one bolne......"

Lista pesama:

No.TitleWriter(s)Length
1."Artifact/The Turn"2:26
2."Broken Pieces Shine"3:50
3."The Game Is Over"
  • Lee
  • McCord
  • McLawhorn
  • Hunt
4:22
4."Yeah Right"
  • Lee
  • Will B. Hunt
3:29
5."Feeding the Dark"
  • Lee
  • McCord
  • McLawhorn
  • Hunt
  • B. Hunt
4:14
6."Wasted on You"
  • Lee
  • McCord
  • McLawhorn
  • Hunt
  • Majura
4:24
7."Better Without You"4:05
8."Use My Voice"4:01
9."Take Cover"
  • Lee
  • McCord
  • McLawhorn
  • Hunt
  • B. Hunt
3:14
10."Far from Heaven"Lee4:57
11."Part of Me"
  • Lee
  • McCord
  • McLawhorn
  • Hunt
  • Majura
3:59
12."Blind Belief"
  • Lee
  • McCord
  • McLawhorn
  • Hunt
4:13
Total length:47:19
Target exclusive and Japanese edition bonus tracks[37][38]
No.TitleLength
13."Cruel Summer" (Bananarama cover; Live from Home)3:23
14."The Chain" (Fleetwood Mac cover; from Gears 5)4:12
Total length:54:55
Japanese deluxe edition bonus DVD[39][40]
No.TitleLength
1."The Making of The Bitter Truth"13:13
2."The Making of Use My Voice"2:45
Total length:15:58
Limited box set disc 2 Live Studio Session[41]
No.TitleLength
1."Wasted on You" (Live studio session)4:24
2."The Game Is Over" (Live studio session)4:23
3."The Only One" (Live studio session)4:32
4."Sick" (Live studio session)3:30
5."Going Under" (Live studio session)3:39
6."Use My Voice" (Live studio session)4:01
7."Bring Me to Life" (Live studio session)3:30
8."Lost in Paradise" (Live studio session)5:05
9."Glory Box" (Portishead cover; Live studio session)3:56
10."Across the Universe" (The Beatles cover)

"

1622445838788.png

Missing

Please, please forgive me​

But I won't be home again
Maybe someday you'll look up
And barely conscious you'll say to no one
"Isn't something missing?"
You won't cry for my absence I know
You forgot me long ago
Am I that unimportant?
Am I so insignificant?
Isn't something missing?
Isn't someone missing me?
Even though I'm the sacrifice,
You won't try for me, not now.
Though I'd die to know you love me,
I'm all alone.
Please, please forgive me
But I won't be home again.
I know what you do to yourself,
I breathe deep and cry out,
"Isn't something missing?
Isn't someone missing me?"
I'm all alone.
And if I bleed,
I'll bleed:
Knowing you don't care.
And if I sleep,
Just to dream of you,
And wake without you there.
Isn't something missing?
Isn't something...?
I'm all alone.
Isn't something missing?

Molim te, molim te oprosti mi
Ali necu vise biti kuci
Mozda ces jednog dana podici pogled
i jedva pri svesti reci ces nikom
Zar ne nedostaje nesto?
Znam neces plakati sto me nema
davno si me zaboravio
Zar sam toliko nevazna?
Zar sam toliko beznacajna?
Zar ne nedostaje nesto?
Zar ne nedostajem nekom?
Iako bih ja bila zrtvovana
Neces se potruditi za mene, ne sada
Iako bih ja umrla da znam da me volis
Ja sam potpuno sama
Zar ne nedostajem nekom?
Molim te, molim te oprosti mi
Ali necu vise biti kuci
Znam sta radis sebi
Ja disem duboko i vicem
Zar ne nedostaje nesto?
Zar ne nedostajem nekom?
Ja sam potpuno sama
Zar ne nedostajem nekom?
I ako budem krvarila, krvaricu
znajuci da tebe nije briga
I ako budem spavala samo da bih te sanjala
probudicu se bez tebe
Zar ne nedostaje nesto?
Zar ne nedostajem nekom?
Zar nesto…
Ja sam potpuno sama
Zar ne nedostajem nekom?
Zar ne nedostaje nesto?

Amy Lynn Hartzler

1622885234814.png

(Riverside, Kalifornija, 13. prosinca 1981.), poznatija kao Amy Lee je američka kantautorica, pjevačica i vođa uspješnog američkog alternative-rock sastava Evanescence.
Snima prvi EP jednostavnog naziva Evanescence EP,a na njemu se nalaze i stare obrade pjesama kao što su "My Immortal", "Imaginary" te "Haunted".
Poslije je uslijedio demo Origin, a svjetsku slavu stekla je albumom Fallen iz 2003.
Album donosi 4 hit-singla, a to su redom:

Pjesma "My Immortal" je nagrađena nagradom Grammy 2005. godine. 2004. izdaju Live DVD/CD Anywhere but Home sa snimkom koncerta iz Pariza, te s ekskluzivnim dodatkom: dvije neobjavljene pjesme i četiri videospota za objavljene singlove.

Nakon ogromnog uspjeha prvog studijskog albuma, u sastavu su nastale nesuglasice i tako je tijekom turneje iznenada sastav napustio Ben Moody. Iako su mnogi predviđali raspad grupe, Amy Lee i dečki vraćaju se sredinom listopada 2006. na scenu novim albumom simboličnog naziva The Open Door (prijevod: Otvorena vrata). Album donosi 4 hit-singla:

"Call Me When You're Sober" objavljen u listopadu 2006. te "Lithium" iz prosinca 2006. Wind-Up Records, izdavačka kuća u sklopu koje djeluju i Evanescence, odlučila se prema reakcijama fanova na koncertima da umjesto predviđenog novog singla "All that I'm living for" u prodaju lansira "Sweet Sacrifice". Najnoviji singl je "Good Enough". U sklopu novog izdanja soundtracka crtića Predbožićna noćna mora Amy Lee napravila je obradu pjesme "Sally's song" koristeći harfu. Amy Lee objavila je da se 6. svibnja 2007. udala za dugogodišnjeg prijatelja Josha Hartzlera.

1622885295565.png

Amy je odrastala u kući sa bratom i dvije sestre. Treća sestra je umrla od nepoznate bolesti 1987. Na cd-u "Fallen" nalazi se pjesma "Hello", a na albumu "The Open Door" nalazi se pjesma "Like You" koje su posvećene umrloj sestri. Inače Amy je pjevala u crkvenom zboru od svoje 6. godine, a uz to ima 9 godina škole za klavir, te svira i gitaru. Njen otac je bio poznati DJ, stoga su se dosta selili... od Californije, Illinoisa, do Arkansasa gdje je Evanescence započeo svoju karijeru nakon što je Amy diplomirala na akademiji Pulaski 2000 godine. Danas je Amy poznata po Neo-Goth stilu što se vidi po Viktorijanskoj odjeći u kojoj nastupa i makeupu.Odjeću uglavnom dizajnira sama a u tim kreacijama je išla na dodjelu Grammyja i nastupala na spotu "Going Under".

IMIDŽ:

Poznata je po prepoznatljivom modnom stilu koji uzor nalazi u goth načinu šminkanja (pogotovo za vrijeme Fallen ere) te Viktorijanskom stilu odijevanja. Mnogo svoje odjeće dizajnira sama, uključujući onu sa dodijela Grammya 2003. te naslovnice albuma The Open Door.
Kod nastupe često nosi korzete, visoke crne čizme te duge suknje.
U jednom razdoblju imala je piercing iznad lijeve obrve, ali je u intervjuu 2011. navela kako ga je "prerasla, te da ga je nosila onda kada je morala nešto dokazati".
Lee je poznata i po tome što odbija koristi seksualnu privlačnost kako bi promovirala svoju glazbu, a unatoč tome mnogi je smatraju jednom od najprivlačnijih žena u rock žanru

1622885416719.png

Sally's Song​

Amy Lee
I sense there's something in the wind
That feels like tragedy's at hand
And though I'd like to stand by him
Can't shake this feeling that I have
The worst is just around the bend
And does he notice, my feelings for him?
And will he see, how much he means to me?
I think it's not to be
What will become of my dear friend?
Where will his actions lead us then?
Although I'd like to join the crowd
In their enthusiastic cloud
Try as I may it doesn't last
And will we ever, end up together?
Oh
And will we ever
End up together?
No, I think not, it's never to become
For I am not the one
1622885871745.png

Osećam da nešto ima u vetru...
Deluje kao tragedija na pomolu...
I mada bih volela da stojim uz njega
Ne mogu da se oslobodim
ovih osećanja koje imam...
Najgore je odmah iza okuke...
I da li primećuje moja osećanja prema njemu?
I da li će videti, koliko mi znači?
Mislim da ne....
Šta će biti sa mojim dragim prijateljem?
Gde će nas voditi njegovi postupci?
Iako bih volela u masu da se utopim,
U njenom oblaku oduševljenja-
Pokušavam koliko mogu, ne traje....
I hoćemo li ikad biti zajedno?
I hoćemo li ikad
Biti zajedno?
Ne, mislim da ne,...
to nikada neće biti...
Jer ja nisam ta....

My Immortal​

I'm so tired of being here
Suppressed by all my childish fears
And if you have to leave
I wish that you would just leave
'Cause your presence still lingers here
And it won't leave me alone
These wounds won't seem to heal, this pain is just too real
There's just too much that time cannot erase
When you cried, I'd wipe away all of your tears
When you'd scream, I'd fight away all of your fears
And I held your hand through all of these years
But you still have all of me
You used to captivate me by your resonating light
Now, I'm bound by the life you left behind
Your face it haunts my once pleasant dreams
Your voice it chased away all the sanity in me
These wounds won't seem to heal, this pain is just too real
There's just too much that time cannot erase
And I held your hand through all of these years
And you still have all of me
I've tried so hard to tell myself that you're gone
But though you're still with me, I've been alone, I'm alone
I held your hand through all of these years
You still have all of me ah, me ah, me ah

BESMRTNO MOJE

🖤 🖤 🖤

Tako mi je dosta svega ovde
zatomljena decijim strahovima
I ako ti moras da odes
Volela bih kada bi jednostavno otisao
tvoje prisustvo se ovde jos oseca i nikako me na miru ne ostavlja
Ove rane izgleda nece zarasti
ova bol je jednostavno previse stvarna
jednostavno ima previse stvari koje vreme ne moze izbrisati
Kada si plakao ja sam sve tvoje suze brisala
kada bi vristao ja bih sve tvoje strahove oterala
i sve ove godine za ruku sam te drzala
Ali ti jos uvek imas
mene celu
Nekad si me osvajao
svojim ocaravajucim zivotom
Sad sam ogranicena zivotom kojeg si ostavio za sobom
Tvoje lice opseda
moje nekad ugodne snove
Tvoj glas oterao je
sav razum iz mene
Ove rane izgleda nece da zarastu
ova bol je jednostavno previse stvarna
jednostavno ima previse stvari koje vreme ne moze da izbrise
Kada si plakao ja sam sve tvoje suze brisala
kada bi vristao ja bih sve tvoje strahove oterala
i sve ove godine za ruku sam te drzala
Ali ti jos uvek imas
mene celu
Strasno sam se trudila da ubedim sebe da vise nisi tu
ali iako jos si sa mnom
svo vreme sam sama
Kada si plakao ja bih obrisala sve tvoje suze
kada bi vristao ja bih oterala sve tvoje strahove
i drzala sam te za ruku sve ove godine
Ali ti jos uvek imas
mene celu

Amy Lee -CRTICE:

1623246051356.png

1. Magazin Revolver je proglasio Amy Lee najljepšom rokpevačicom.
2. Rođena je 13. prosinca 1981. godine u Kaliforniji, no odrasla je u mjestu Little Rock (Arkansas).
3. Amy Lee je visoka 161 cm.
4. Kao svoje najdraže izvođače navodi Mozarta, Björk, Tori Amos, Dannyja Elfmana, Plumb, Trenta Reznora (NIN), Marilyna Mansona, Nirvanu, Michaela Jacksona, Coldplay.
5. Devet godina je učila klasičnu glazbu (klavir).
6. U osnovnoj školi imala je nadimak Amy Flea (Amy buha).
7. Luda je za mačkama!
8. Priznaje da joj nikad nije išla matematika.
9. Njezine oči su zelenkaste boje, no ponekad nosi plave ili zelene kontaktne leće.
10. Inspiraciju za pjesme često nalazi i u snovima koji su vrlo lucidni.
11. Alergična je na jastoge.
12. Obožava modu iz viktorijanskog doba.
13. Svake godine peče otkačene božićne kolačiće.

1623246186078.png

14. Željela je postati veterinarka, no nakon što je na TV-u vidjela operaciju psa, odlučila je postati pijanistica.
15. Pjesma 'Hello' posvećena je njezinoj sestri Bonnie koja je umrla kad je imala tri godine. Ovu stvar Evanescence nikad ne izvode uživo.
16. Prije nego su odabrali ime Evanescence, što u engleskom jeziku označava prolaznost, sposobnost da se nestane kao izmaglica, bend se zvao Striken i Childish Intentions.
17. Njihov debitantski album Fallen objavljen je 4. ožujka 2003. godine i dosad se prodao je u 14 milijuna primjeraka širom svijeta. U travnju 2005. Fallen je postao jedan od ukupno osam albuma u povijesti koji se zadržao cijelu godinu (52 tjedna) na Billboard Top 50. U video spotu za pjesmu 'Bring Me To Life', njihov prvi singl s tog albuma, kao vokalist se pojavio i Paul McCoy (pjevač benda 12 Stones). Ta pjesma kao i stvar 'My Immortal' pojavile su se u akcijskom filmu 'Daredevil'.
18. Na pusti otok bi ponijela klavir.
19. Amy je snimila pjesmu Broken s bendom Seether, s čijim je pjevačem Shaunom Morganom neko vrijeme bila u vezi. Ta se pjesma pojavila na soundtracku filma Punisher iz 2004.
20. Osam godina nije razgovarala sa svojim bivšim dečkom i osnivačem benda Benom Moodyjem
21. Omiljeni film joj je Burtonov 'Nightmare Before Christmas'
22. Svake godine obavezno slavi Halloween
23. Mrzi junk food.
24. Priznaje da je loš vozač.
25. Amy kaže da je najbolje opušta promatranje oceana.

Pesma Hello posvećena je Ejminoj sestri Boni i evocira detinjstvo u početnim stihovima:

„Igralište. Školsko zvono i dalje zvoni. Kišni oblaci opet dolaze da se igraju. Zar vam još niko nije rekao da ona više ne diše?“......

Sličan slučaj je i sa pesmom My Immortal koja u svojoj zamisli nije ljubavna, nego je nadahnuta smrću trogodišnje Ejmine sestre...
Prema sopstvenom priznanju, Amy nikada nije prebolela ovaj gubitak, koji je usledio nakon nepoznate bolesti.

„Umorna sam od toga da budem ovde, savladana strahovima iz detinjstva“, glase početni stihovi balade My Immortal, dok se u nastavku razrađuje tema prisustva osobe koja fizički nije tu, ali sećanje na nju i dalje boli.

I na drugom studijskom albumu The Open Door iz 2006. godine, naći će se jedna pesma posvećena preminuloj sestri. I dok su My Immortal i Hello teške i setne pesme,
Like you je još mračnija zbog reči koje upućuje sestri.

„Želim da budem poput tebe. Da ležim hladna u zemlji. Tu ima mesta za obe. Ne žalim za tobom. Ja dolazim po tebe.“

Amy Lee:

„Kada se to dogodilo, celo moje shvatanje života se promenilo. Zvuči glupo, ali tada sam postala umetnik. Muzika je moj pokušaj da se izlečim. Takve stvari mogu da vas unište ili da to prođete “. Kaže da neće otkriti ime svoje sestre, jer bi bilo previše čudno videti ga u štampi. Uznemirila bi njenu majku, kaže, i - nikad se ne zna - obožavaoci bi mogli pokušati da pronađu njen grob.

„Smrt moje sestre naučila me je kako kratak život može biti, i naterala me je da postignem neke stvari... Imam spisak od 50 stvari koje želim da postignem. Ne nužno u zabavi, već samo u ličnim ciljevima. Krhkost života me pokreće dalje. “

Hello

(Acoustic)

Playground, school bell rings again
Rain clouds come to play again
Has no one told you she’s not breathing?
Hello I’m your mind giving you someone to talk to
Hello
If I smile and don’t believe
Soon I know I’ll wake from this dream
Don’t try to fix me, I’m not broken
Hello I am the lie living for you so you can hide
Don’t cry
Suddenly I know I’m not sleeping
Hello I’m still here
All that’s left of yesterday

1623247583113.png

Igralište, školsko zvono ponovo zvoni,
Kišni oblaci da se igraju ponovo su došli-
Zar ti niko nije javio da ona ne diše?
Zdravo, ja sam tvoja svest,
nudim ti se da imaš s kim da pričaš...
Zdravo...
Ako se smeškam i ne verujem-
Znam da ću se uskoro iz ovog sna probuditi...
Ne trudi se da me popraviš, nisam slomljena...
Zdravo,
ja sam ona laž što za tebe živi da možeš da se skrivaš
Ne plači...
Iznenada mi je jasno da ne spavam....
Zdravo,
ja sam i dalje tu-
Sve što je ostalo od prošlosti....

Back