EV baterije lfp vs. nmc

Posto se ovde mnogo malo zna i tome da razjasnimo par stvari oko barerija ..

LFP nova smesa koju guraju kinezi
Mnusi ; Manje energije po kg ,veca tezina sporije punjenje kod nižih temperatura
Plus : Dugotrajnist 2000-5000-7000 ciklusa Ne greju se toliko i nisu zapaljive kao sto je to slucaj sa NMC i mnogo bolje podnose punjenje do 100% - bufer koji je ostavljen ..

NMC
Plus
veca koncetracija energije po =kg lakše
Brže punjenje 10-80%

Minusi
Generišu mnogo vise toplote, zapaljive, mnogo manje ciklusa u odnisu na LFP oko 500 -700
Eto to je nekih par osnovnih stvari koje su mi u glavi da se bolje razume

E sad da razjasnimo same cikluse i šta to znači u praksi ..
Jedan ciklus je punjenje od 0-100% . Međutim ako imamo taj bufer od 5% na vrhu tj ne koristimo 100% vec 95% (sto proizbidaci ostavljaju) onda se broj ciklusa uduplava tako da se NMC dize na 1000-1400 a LFP 4-10-14k sto postaje jako interesantno..
Da se malo fokusiramo na LFP baterije i recimo uzmemo srednju vrednist od 10k ciklusa i auto koje recimo prelazi 400km ..To vam daje životni vek od 400k km :)
..Broj ciklusa se može povećati povećavanjem tog bufera na 10% ili 20% uz pravilno održavanje i punjenje.. Tako da realno 1mil km sa LFP baterijma nebi trebalo sa bude problem?..

Poslednja izmena:
Kod NMC baterija je prednost i to što omogućavaju bolje performanse vozila pri istoj konfiguraciji motora.
Zanimljivo je da recimo Tesla koristi oba tipa i to LFP za manje baterije (60kwh), a NMC za veće.

Primetio sam međutim da za NMC bateriju daju dužu garanciju.

Kod NMC baterija je prednost i to što omogućavaju bolje performanse vozila pri istoj konfiguraciji motora.
Zanimljivo je da recimo Tesla koristi oba tipa i to LFP za manje baterije (60kwh), a NMC za veće.

Primetio sam međutim da za NMC bateriju daju dužu garanciju.
Da NMC baterije imaju veći napon
,to sam zaboravio
Kod Tesle LFP je u novijim modelima 3 i Y .. Težina postaje problem za velike pakete (kineska vozila sa LFP i 100kwh paketom imaju oko 2,5T) ali opet im je uspelo da izvuku dobar domet +400km ili bolje rečeno skupste potrošnju na isood 15kwh na 100km ..LFP je jos uvek mlad na trzistu i vremenom ce sigurno bit bolji ..Mozda i neka druga hemijska smesa dođe ali se ide u tom smeru da 1mil km ne bude nikakav problem

Da NMC baterije imaju veći napon
,to sam zaboravio
Kod Tesle LFP je u modelima 3 i Y težina postaje problem za velike pakete ali opet im je uspelo da izvuku dobar domet +400km ili bolje rečeno skupste potrošnju na isood 15kwh na 100km ..LFP je jos uvek mlad na trzistu i vremenom ce sigurno bit bolji ..Mozda i neka druga hemijska smesa ali se ide u tom smeru da 1mil km ne bude problem
Veliki domet i niska potrošnja struje su pre svega posledice veoma aerodinamičnih karoserija. Ako uporedimo to sa recimo našom budućom Pandom koja će takođe imati LFP dobijamo da Tesla ima manju potrošnju struje uprkos 3 puta jačem motoru i znatno većoj težini. Dakle aerodinamika ima presudnu ulogu, mada naravno ima uticaja i to što sve Tesle imaju toplotnu pumpu dok je Panda neće imati ni uz doplatu, kao i očigledno napredniji softver za upravljanje baterijom.

Imao sam prilike da se igram sa LFP celija u formatu 18650 , daleko manji kapacitet od recimo klasicnih litijumskih nmc, lmo...
Ono sto je najveca prednost je sigurnost , gotovo da je nemoguce doci do pozara a i broj ciklusa im u rangu sa klasicnim akumulatorom.

Naravno ako su potrebne perfomanse onda ce se naravno koristiti nmc.
Zanimljivo koliko lfp recimo ima losije perfomanse pa se cak ni za baterije kod aku alata ne koristi.

Nije samo aerodinamika vec je celi paket ..VW je prošle gidne predstavio novi motor i inverter koji troše dosta manje struje a snaga je povećana sa 204ks/300nm na +280ks/500nm i povećali su domet dosta .
Domet ce se povećavati i sa boljom iskoriscenoscu el energije ..

Nije samo aerodinamika vec je celi paket ..VW je prošle gidne predstavio novi motor i inverter koji troše dosta manje struje a snaga je povećana sa 204ks/300nm na +280ks/500nm i povećali su domet dosta .
Domet ce se povećavati i sa boljom iskoriscenoscu el energije ..
Kolika je efikasnost tog invertera , sama cinjenica da je inverter znaci da realno ima gubitke u pretvaranju.

Da nije 98% ?

Ah zanimljiv podatak , ovo je neki max izgleda i ne verujem da moze biti bolje.
Jedino motor sam moze biti efikasniji a i tu su dosli do nekog maximuma.

Tesla also told us that its inverter (which takes DC energy and converts it to three-phase AC for the motor) is 96 to 97 percent efficient. At peak, the inverter is almost 99 percent efficient. Of course, there's still the matter of converting AC electricity to DC when plugged in to a Level 1 or 2 charger.Sep 18, 2020

Baterije su generalno i dalje problem , kapacitet najpre i zivotni vek.

Imao sam prilike da se igram sa LFP celija u formatu 18650 , daleko manji kapacitet od recimo klasicnih litijumskih nmc, lmo...
Ono sto je najveca prednost je sigurnost , gotovo da je nemoguce doci do pozara a i broj ciklusa im u rangu sa klasicnim akumulatorom.

Naravno ako su potrebne perfomanse onda ce se naravno koristiti nmc.
Zanimljivo koliko lfp recimo ima losije perfomanse pa se cak ni za baterije kod aku alata ne koristi.
Pa unapređuju se non stop.
CATL claims that the Shenxing Plus surpasses the 200 Wh/kg threshold for the first time, topping out at 205 Wh/kg.

Pa unapređuju se non stop.
CATL claims that the Shenxing Plus surpasses the 200 Wh/kg threshold for the first time, topping out at 205 Wh/kg.
Dobro je to.

Tesla model Y , 4680 lifepo4 celija

Cell Origin extracted from Tesla Model Y (2022) Cell Format cylindrical Dimensions 45.9 x 79.8 mm Weight 358.0 g Capacity
definition nominal 22.0 Ah
C/10 22.5 Ah Current
definition continuous 37.7 A
peak 88.7 A Energy
definition C/10 83.3 Wh Power
definition continuous 132 W
peak 299 W Energy Density
definition gravimetric 233 Wh/kg
volumetric 626 Wh/l Power Density
definition gravimetric 835 W/kg
volumetric 2.25 kW/l

https://www.batemo.com/products/batemo-cell-explorer/unknown-manufacturer-tesla-model-y-4680/

Tesla also told us that its inverter (which takes DC energy and converts it to three-phase AC for the motor) is 96 to 97 percent efficient. At peak, the inverter is almost 99 percent efficient. Of course, there's still the matter of converting AC electricity to DC when plugged in to a Level 1 or 2 charger.Sep 18, 2020

Što se veka tiče već je dosta postignuto, kapacitet je dosta vezan za težinu, ali nju vozač slabo oseća. Međutim, itekako oseća razliku u ceni u odnosu na isti auto sa klasičnim motorom ili hibridnim. Baterija najviše utiče na to. Zbog toga rast EV ne ide baš po planu.

Dobro je to.

Cell Origin extracted from Tesla Model Y (2022) Cell Format cylindrical Dimensions 45.9 x 79.8 mm Weight 358.0 g Capacity
C/10 22.5 Ah Current
peak 88.7 A Energy
volumetric 2.25 kW/l

https://www.batemo.com/products/batemo-cell-explorer/unknown-manufacturer-tesla-model-y-4680/
Kod Tesle generalno imajte u vidu da modeli za američko i evropsko tržište nemaju iste baterije.

Dobro je to.

C/10 22.5 Ah Current
peak 88.7 A Energy
volumetric 2.25 kW/l

Da ali pitanje je da li je tebi bitnije tih 15% ili životni vek i cena nečega što te može kostati 30-40k € a kosta u startu dosta vise da se kupi ..Meni je bitniji životni vek i cena jer ta auta su dovoljno brza .. Pod 1 je ne razumem ove sto kupuju velika EV AWD sa po 550ks..Potpuno nepotrebno do 300ks zadnja vuca sasvim dovoljno

Da ali pitanje je da li je tebi bitnije tih 15% ili životni vek nečega što kosta 30-40k € ..Meni je bitniji životni vek jer ta auta su dovoljno brza .. Pod 1 je ne razumem ove sto kupuju velika EV AWD sa po 550ks..Potpuno nepotrebno do 300ks zadnja vuca sasvim dovoljno
Kod dosta proizvođača veću bateriju dobijaš samo u AWD varijanti. Tesla je recimo tek pre nekoliko meseci pustila u prodaju i modele 3 i Y sa većim baterijama i samo zadnjim pogonom. U modelima S i X ne možeš ni da biraš, svi su AWD.

Kod dosta proizvođača veću bateriju dobijaš samo u AWD varijanti. Tesla je recimo tek pre nekoliko meseci pustila u prodaju i modele 3 i Y sa većim baterijama i samo zadnjim pogonom. U modelima S i X ne možeš ni da biraš, svi su AWD.
Kod jednog dela jeste tako bilo ali kod velike većine danas nije a nije ni kod Tesle tako kao sto si i sam napisao Izbor baterije i pogona je opcija koju imaš kod velike većine danas ..Ono sto ti mogu sa sigurnoscu reci je da je dobitna kombinacija LR i RWD ..Daleko su najtraženiji i to je i Tesla shvatio i dodao u ponudu..AWD nema smisla nuditi sa malim paketom baterija

A nisi uzeo u obzir povratak energije koji je dosta šaren ..ima tu dosta prostora za napredak
Screenshot_20250104_202651_Chrome.jpg

Kod jednog dela jeste tako bilo ali kod velike većine danas nije a nije ni kod Tesle tako kao sto si i sam napisao Izbor baterije i pogona je opcija koju imaš kod velike većine danas ..Ono sto ti mogu sa sigurnoscu reci je da je dobitna kombinacija LR i RWD ..Daleko su najtraženiji i to je i Tesla shvatio i dodao u ponudu..AWD nema smisla nuditi sa malim paketom baterija
Slažem se, ali kod tebe je ponuda bolja nego ovde. Gledam sad polovne, rwd su veoma retki na Teslama koje se nude. U Srbiji inače još uvek ne može da se kupi nova Tesla.

Nesto razmišljam posle onog Tesle 3
Tu imamo dva modela sa dve različite baterije veca i manja i finu razliku u ceni vozila..E sad ako se ova NMC veca koristi od 10-80% to je 70% kapaciteta ..LFP manja baterija se može puniti do 100% svaki put ..Po ovome ispada da manje nije manje i da je LFP bolja i jeftinija opcija za svaki dan i da imamo više baterije na raspolaganju

Nesto razmišljam posle onog Tesle 3
Tu imamo dva modela sa dve različite baterije veca i manja i finu razliku u ceni vozila..E sad ako se ova NMC veca koristi od 10-80% to je 70% kapaciteta ..LFP manja baterija se može puniti do 100% svaki put ..Po ovome ispada da manje nije manje i da je LFP bolja i jeftinija opcija za svaki dan i da imamo više baterije na raspolaganju
To ako puniš kući, ali na javnim punjačima posle 85% ide jako sporo. Baš na toj Tesli sa slabijom baterijom je pokazao čovek da je imao na kraju blizu 100% samo 8 kw, a počeo je sa 175. Punjač Tesla supercharger mislim da reče 250KW.

Back