igi192
Buduća legenda
- Poruka
- 29.589
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da NMC baterije imaju veći naponKod NMC baterija je prednost i to što omogućavaju bolje performanse vozila pri istoj konfiguraciji motora.
Zanimljivo je da recimo Tesla koristi oba tipa i to LFP za manje baterije (60kwh), a NMC za veće.
Primetio sam međutim da za NMC bateriju daju dužu garanciju.
Veliki domet i niska potrošnja struje su pre svega posledice veoma aerodinamičnih karoserija. Ako uporedimo to sa recimo našom budućom Pandom koja će takođe imati LFP dobijamo da Tesla ima manju potrošnju struje uprkos 3 puta jačem motoru i znatno većoj težini. Dakle aerodinamika ima presudnu ulogu, mada naravno ima uticaja i to što sve Tesle imaju toplotnu pumpu dok je Panda neće imati ni uz doplatu, kao i očigledno napredniji softver za upravljanje baterijom.Da NMC baterije imaju veći napon
,to sam zaboravio
Kod Tesle LFP je u modelima 3 i Y težina postaje problem za velike pakete ali opet im je uspelo da izvuku dobar domet +400km ili bolje rečeno skupste potrošnju na isood 15kwh na 100km ..LFP je jos uvek mlad na trzistu i vremenom ce sigurno bit bolji ..Mozda i neka druga hemijska smesa ali se ide u tom smeru da 1mil km ne bude problem
Kolika je efikasnost tog invertera , sama cinjenica da je inverter znaci da realno ima gubitke u pretvaranju.Nije samo aerodinamika vec je celi paket ..VW je prošle gidne predstavio novi motor i inverter koji troše dosta manje struje a snaga je povećana sa 204ks/300nm na +280ks/500nm i povećali su domet dosta .
Domet ce se povećavati i sa boljom iskoriscenoscu el energije ..
Pa unapređuju se non stop.Imao sam prilike da se igram sa LFP celija u formatu 18650 , daleko manji kapacitet od recimo klasicnih litijumskih nmc, lmo...
Ono sto je najveca prednost je sigurnost , gotovo da je nemoguce doci do pozara a i broj ciklusa im u rangu sa klasicnim akumulatorom.
Naravno ako su potrebne perfomanse onda ce se naravno koristiti nmc.
Zanimljivo koliko lfp recimo ima losije perfomanse pa se cak ni za baterije kod aku alata ne koristi.
Dobro je to.Pa unapređuju se non stop.
CATL claims that the Shenxing Plus surpasses the 200 Wh/kg threshold for the first time, topping out at 205 Wh/kg.
Nzn koliko je ali činjenica je da motor trosi manje el energije a ima oko 40% vise snage na sa istim paketom baterija od 77kwh netoKolika je efikasnost tog invertera , sama cinjenica da je inverter znaci da realno ima gubitke u pretvaranju.
Da nije 98% ?
Što se veka tiče već je dosta postignuto, kapacitet je dosta vezan za težinu, ali nju vozač slabo oseća. Međutim, itekako oseća razliku u ceni u odnosu na isti auto sa klasičnim motorom ili hibridnim. Baterija najviše utiče na to. Zbog toga rast EV ne ide baš po planu.Ah zanimljiv podatak , ovo je neki max izgleda i ne verujem da moze biti bolje.
Jedino motor sam moze biti efikasniji a i tu su dosli do nekog maximuma.
Tesla also told us that its inverter (which takes DC energy and converts it to three-phase AC for the motor) is 96 to 97 percent efficient. At peak, the inverter is almost 99 percent efficient. Of course, there's still the matter of converting AC electricity to DC when plugged in to a Level 1 or 2 charger.Sep 18, 2020
Baterije su generalno i dalje problem , kapacitet najpre i zivotni vek.
Kod Tesle generalno imajte u vidu da modeli za američko i evropsko tržište nemaju iste baterije.Dobro je to.
Tesla model Y , 4680 lifepo4 celija
Cell Origin extracted from Tesla Model Y (2022) Cell Format cylindrical Dimensions 45.9 x 79.8 mm Weight 358.0 g Capacity
definition nominal 22.0 Ah
C/10 22.5 Ah Current
definition continuous 37.7 A
peak 88.7 A Energy
definition C/10 83.3 Wh Power
definition continuous 132 W
peak 299 W Energy Density
definition gravimetric 233 Wh/kg
volumetric 626 Wh/l Power Density
definition gravimetric 835 W/kg
volumetric 2.25 kW/l
https://www.batemo.com/products/batemo-cell-explorer/unknown-manufacturer-tesla-model-y-4680/
Da ali pitanje je da li je tebi bitnije tih 15% ili životni vek i cena nečega što te može kostati 30-40k € a kosta u startu dosta vise da se kupi ..Meni je bitniji životni vek i cena jer ta auta su dovoljno brza .. Pod 1 je ne razumem ove sto kupuju velika EV AWD sa po 550ks..Potpuno nepotrebno do 300ks zadnja vuca sasvim dovoljnoDobro je to.
Tesla model Y , 4680 lifepo4 celija
Cell Origin extracted from Tesla Model Y (2022) Cell Format cylindrical Dimensions 45.9 x 79.8 mm Weight 358.0 g Capacity
definition nominal 22.0 Ah
C/10 22.5 Ah Current
definition continuous 37.7 A
peak 88.7 A Energy
definition C/10 83.3 Wh Power
definition continuous 132 W
peak 299 W Energy Density
definition gravimetric 233 Wh/kg
volumetric 626 Wh/l Power Density
definition gravimetric 835 W/kg
volumetric 2.25 kW/l
https://www.batemo.com/products/batemo-cell-explorer/unknown-manufacturer-tesla-model-y-4680/
Kod dosta proizvođača veću bateriju dobijaš samo u AWD varijanti. Tesla je recimo tek pre nekoliko meseci pustila u prodaju i modele 3 i Y sa većim baterijama i samo zadnjim pogonom. U modelima S i X ne možeš ni da biraš, svi su AWD.Da ali pitanje je da li je tebi bitnije tih 15% ili životni vek nečega što kosta 30-40k € ..Meni je bitniji životni vek jer ta auta su dovoljno brza .. Pod 1 je ne razumem ove sto kupuju velika EV AWD sa po 550ks..Potpuno nepotrebno do 300ks zadnja vuca sasvim dovoljno
Kod jednog dela jeste tako bilo ali kod velike većine danas nije a nije ni kod Tesle tako kao sto si i sam napisao Izbor baterije i pogona je opcija koju imaš kod velike većine danas ..Ono sto ti mogu sa sigurnoscu reci je da je dobitna kombinacija LR i RWD ..Daleko su najtraženiji i to je i Tesla shvatio i dodao u ponudu..AWD nema smisla nuditi sa malim paketom baterijaKod dosta proizvođača veću bateriju dobijaš samo u AWD varijanti. Tesla je recimo tek pre nekoliko meseci pustila u prodaju i modele 3 i Y sa većim baterijama i samo zadnjim pogonom. U modelima S i X ne možeš ni da biraš, svi su AWD.
A nisi uzeo u obzir povratak energije koji je dosta šaren ..ima tu dosta prostora za napredakAh zanimljiv podatak , ovo je neki max izgleda i ne verujem da moze biti bolje.
Jedino motor sam moze biti efikasniji a i tu su dosli do nekog maximuma.
Tesla also told us that its inverter (which takes DC energy and converts it to three-phase AC for the motor) is 96 to 97 percent efficient. At peak, the inverter is almost 99 percent efficient. Of course, there's still the matter of converting AC electricity to DC when plugged in to a Level 1 or 2 charger.Sep 18, 2020
Baterije su generalno i dalje problem , kapacitet najpre i zivotni vek.
Slažem se, ali kod tebe je ponuda bolja nego ovde. Gledam sad polovne, rwd su veoma retki na Teslama koje se nude. U Srbiji inače još uvek ne može da se kupi nova Tesla.Kod jednog dela jeste tako bilo ali kod velike većine danas nije a nije ni kod Tesle tako kao sto si i sam napisao Izbor baterije i pogona je opcija koju imaš kod velike većine danas ..Ono sto ti mogu sa sigurnoscu reci je da je dobitna kombinacija LR i RWD ..Daleko su najtraženiji i to je i Tesla shvatio i dodao u ponudu..AWD nema smisla nuditi sa malim paketom baterija
Koliko sam ja primetio uglavnom kod jačih motora je i veći povrat energije.A nisi uzeo u obzir povratak energije koji je dosta šaren ..ima tu dosta prostora za napredak
Pogledajte prilog 1666859
To ako puniš kući, ali na javnim punjačima posle 85% ide jako sporo. Baš na toj Tesli sa slabijom baterijom je pokazao čovek da je imao na kraju blizu 100% samo 8 kw, a počeo je sa 175. Punjač Tesla supercharger mislim da reče 250KW.Nesto razmišljam posle onog Tesle 3
Tu imamo dva modela sa dve različite baterije veca i manja i finu razliku u ceni vozila..E sad ako se ova NMC veca koristi od 10-80% to je 70% kapaciteta ..LFP manja baterija se može puniti do 100% svaki put ..Po ovome ispada da manje nije manje i da je LFP bolja i jeftinija opcija za svaki dan i da imamo više baterije na raspolaganju