Eutanazija

ilovedoggos

Aktivan član
Poruka
1.956
Da li je eutanazija human način ubistva neke životinje? Da li je to pravedno, ukoliko životinja nije dala saglasnost - što ne može da uradi. Da li je u redu da se milionima pasa i mačaka skraćuju životi eutanazijom u azilima?

Da li je eutanazija human način ubistva neke životinje? Da li je to pravedno, ukoliko životinja nije dala saglasnost - što ne može da uradi. Da li je u redu da se milionima pasa i mačaka skraćuju životi eutanazijom u azilima?
Opravdavam ukoliko je u pitanju neizlečiva bolest ili situacija kada je život te životinje sve samo ne život.
(Isto tako , u takvim situacijama bih odobrila i eutanaziju kod ljudi.)

Opravdavam ukoliko je u pitanju neizlečiva bolest ili situacija kada je život te životinje sve samo ne život.
(Isto tako , u takvim situacijama bih odobrila i eutanaziju kod ljudi.)
Hm, predati se? Možda. Više sam protiv nego za. Nije moje da bilo koga ubijem. Ubio sam psa. Kriv sam. Iako je pas hteo mene da skloni sa puta....
Zašto? Hm. Meni su rekli da nisam namerno i da nisam kriv/iako da su priznali svoju odgovornost(cesta) nabacili su je meni, ali ipak sam se našao na pogrešnom mestu u pravo vreme. Ili naravno pogrešno.

@ilovedoggos a šta nije mučenje? zar je život idila? svesnost životinja je na mnogo nižem nivou od ljudskog, ali opet su svesni da su živi. Ne bi imali svoje potrebe i porive da nisu. Suština je neodgovornost.

Zašto pravi vuk nikad nije sišao medju ljude? A opet onaj koji je čovek pripitomio dobio raznorazne forme?

Neću da odgovorim na samo postavljeno pitanje ali ću reći jednu malu anegdotu, odgledasmo film Nije loše biti čovek, i nastavnik je pitao decu koju životinju je čovek prvu pripitomio, a oni svi ko iz topa pas jer je pitanje bilo samonavodeće na osnovu filma, a neko se dosetio da dobaci, a zašto? Najsličniji čoveku, od dostupnih sisara je. Blesavo, vedro, i sve što čovek zamisli može i pas, samo u drugačijoj formi, dogovskoj....

:rida:

Prisustvovao sam jednoj.

Nikad više.
I ja sam.Tako je moralo da bude.
Mesecima nisam mogla da funkcionišem..
A njegove fotografije su svuda oko mene.

Hm, predati se? Možda.
Ne bih to nazvala predajom , nego olakšanjem...mirom..izlazom...
I za biće koje se muči i pati i za one koji pate sa njim , a ne mogu da mu pomognu ..

Moje životinje su pred smrt uvek bežale, mada ne daleko. Gde ćeš ti psa ili mačku da ganjaš, to su slobodoumne životinje, to zna kad kucne zadnji čas da ode nedaleko od zemlje, ali dovoljno blizu da nas vide. Oni umuru gledajući nas.
Kakva vernost!
Udalje se i uginu gledajući nas!
Ne bih svoju životinju odnela na eutanaziju nikad.
Neka živi do kraja, neka vidi slike koje treba da vidi. Sve što smatram da je sam Bog namerio sa mojim dobrim prijateljem...
sve, ali ga ne uspavljujem nasilno, umreće kad mu je vreme.

I onda mu oduzmu jedino što ima, svest da postoji? Ko je taj koji uskraćuje vreme i nadu?
Znači sve obolele od malignog karcinoma, pošto još uvek nema pravog leka, treba pod nož?
Svakakva čuda postoje. Primer, lik pre tridesetak godina ima nekoliko infarkta, postane i dementan, i fobičan na sopstveni život, i do odredjenog momenta je neupotrebljiv i teret, ali onda dodje preokret i sad nakon trideset godina, iako u poznijim godinama, i dalje funkcionalna osoba u društvu?
Koja je to bolest neizlečiva?

@Neprilagođena

Nebitno dal veruješ u reinkarnaciju, ili bilo šta, fizički postojiš samo u ovoj formi što si. Ali to je druga tema.

.... svesnost životinja je na mnogo nižem nivou od ljudskog, ali opet su svesni da su živi.....
Kako ne varim ovakve izjave.
Čovek je sam sebe postavio na vrh.
Dao sebi za pravo da uništava i grabi , crpi , urniše
Da kaže -ja sam na najvišoj lestvici evolucije....
Nebitno što je nesposoban , što pada od svakog virusa ,što je nula bez nekog oružja,
Važno je da on ima...svest...koju ne koristi .
I on je svestan da živi .Ima potrebe i porive.
Bolje da ih nema.

Koja je to bolest neizlečiva?
Verovatno ona za koju ne postoji lek.
No , ti si čovek.Valjda znaš.

Sve što smatram da je sam Bog namerio sa mojim dobrim prijateljem...
Čudan je taj bog.

Gde god da mase idu,idi u suprotnom pravcu.

To što ti misliš da pas može sebi da obezbedi ručak. To je tvoje pravo da misliš.
To što ti misliš da je čovek višak. Opet je tvoje pravo da imaš taj stav.
To što misliš da sam postavio čoveka iznad psa, opet je tvoje mišljenje. Ja to nisam rekao.

Samo sam rekao da ima nižu svest.
Iako ima i logičku inteligenciju, i socijalnu inteligenciju, i emocionalnu inteligenciju, i dalje nema što čovek može da ima, i što je uglavnom oslikano ovim što si ti navela, jer je to proizvod tog viška, više svesti. (NEO)graničenog Uma bez razuma.

Ukoliko zivotinja pati i definitivno umire, podrzavam eutanaziju.
Ukoliko je izuzetno agresivna i povredila je coveka, podrzavam eutanaziju.

Ne podrzavam ukoliko nemaju gde da cuvaju pse u azilu pa ih uspavaju.

Ne vazi ovo samo za pse, svakako. Ljudi koji zive negde u divljini, neka bude da je veoma toplo, sahara. Ako kamila polomi nogu, nema potrebe da budemo sentimentalni. Zivot je surov. Ubijes fino kamilu, oderes, uzmes sta se moze uzeti i produzis. Brutalno? Ne bas.

Sto se mene tice, svako ko zeli da jede meso zivotinja neka bar jednom dodje i sam, svojim rukama neka zakolje tu zivotinju. Nisam znao da tigar ceka da mu neko donese plen na tanjiru.

Nisam imao prilike licno da zakoljem zivotinju ali sam cesto kao dete gledao na selu kako to rade. Ona vriska je uzasna u pocetku, posle se covek navikne.

Hm, predati se? Možda. Više sam protiv nego za. Nije moje da bilo koga ubijem. Ubio sam psa. Kriv sam. Iako je pas hteo mene da skloni sa puta....
Zašto? Hm. Meni su rekli da nisam namerno i da nisam kriv/iako da su priznali svoju odgovornost(cesta) nabacili su je meni, ali ipak sam se našao na pogrešnom mestu u pravo vreme. Ili naravno pogrešno.

@ilovedoggos a šta nije mučenje? zar je život idila? svesnost životinja je na mnogo nižem nivou od ljudskog, ali opet su svesni da su živi. Ne bi imali svoje potrebe i porive da nisu. Suština je neodgovornost.

Zašto pravi vuk nikad nije sišao medju ljude? A opet onaj koji je čovek pripitomio dobio raznorazne forme?

Neću da odgovorim na samo postavljeno pitanje ali ću reći jednu malu anegdotu, odgledasmo film Nije loše biti čovek, i nastavnik je pitao decu koju životinju je čovek prvu pripitomio, a oni svi ko iz topa pas jer je pitanje bilo samonavodeće na osnovu filma, a neko se dosetio da dobaci, a zašto? Najsličniji čoveku, od dostupnih sisara je. Blesavo, vedro, i sve što čovek zamisli može i pas, samo u drugačijoj formi, dogovskoj....
Da li si ti životinja pa da znaš kakva je njihova svesnost? To mi ne možemo da znamo. Ali sve što znam jeste da i oni imaju osećanja kao i mi i da zaslužuju da žive. Ja ne podržavam eutanaziju u azilima, ne podržavam eutanaziju ako neka životinja slomije nogu, niti podržavam eutanaziju kada je životinja agresivna jer to su sve problemi koji mogu da se reše. Ali ako je životinja stara, jedva hoda i diše onda može eutanazija ali po meni prirodna smrt je najbolja.

Čudan jeste, ali nije nepravedan!
Nemoj da ste se drznuli... i nećemo, i sve će biti u granicama podnošljivosti.
Postoje mnogi efekti tkzv pravednosti koje mi nismo ni svesni.

Sto se mene tice, svako ko zeli da jede meso zivotinja neka bar jednom dodje i sam, svojim rukama neka zakolje tu zivotinju. Nisam znao da tigar ceka da mu neko donese plen na tanjiru.
Pripitomljeni čeka ko neka mačka. Naučen i vaspitan od strane ćoveka, bilo zoo ili azil neke vrste za tigrove. Divlji izumire....

Mi pravimo farme a ne psi ili divlje mačke. Primer razlike viśe i manje svesti. Ali i nas farmiraju isto tako, dal su beli miševi ili bogovi Svemira manje je bitno.

Evo napisah iznad primer
@ilovedoggos

Ne podržavam ni ja bilo kakvo ubistvo. Ali ja se najmanje pitam.

Zakoni opstanka su surovi.

Poslednja izmena:
Postoje mnogi efekti tkzv pravednosti koje mi nismo ni svesni.

Pripitomljeni čeka ko neka mačka. Naučen i vaspitan od strane ćoveka, bilo zoo ili azil neke vrste za tigrove. Divlji izumire....

Mi pravimo farme a ne psi ili divlje mačke. Primer razlike viśe i manje svesti. Ali i nas farmiraju isto tako, dal su beli miševi ili bogovi Svemira manje je bitno.

Evo napisah iznad primer
@ilovedoggos

Ne podržavam ni ja bilo kakvo ubistvo. Ali ja se najmanje pitam.

Zakoni opstanka su surovi.
Zašto biramo da budemo surovi ukoliko ne moramo? Eutanazija nije obavezna.

Zato što smo surovi. Živimo da bi umrli.

I čista ljubav ubija. A kamoli neljubav....

Zašto biramo da budemo surovi ukoliko ne moramo? Eutanazija nije obavezna.
Malopre su ti rekli oni koji bi iz sažaljenja ubili.
Ja ni tada ne bih iako bi svaka logika nalagala da bi trebao. Ali moj emocionalni aparat to ne bi dozvolio.

Da li bi ubio Bila Klintona jer je odgovoran za smrt hiljade ljudi i gomilu ljubimaca? Oni su se igrali rata i geopolitike, a nekima je to bila eutanazija.
Ja ne bih ali bih ga izveo pred lice Pravde.

Surovo. Sirovo. Ubica je ubica.
Iako sam ubio psa, udesom, mislim i dalje da nisam ubica.
I da ponovim ja sam protiv eutanazije bilo čijeg života, kućnog ljubimca ili ne. Vrv nemam dovoljno srca za slučajeve kad je to spas eutanaziranom.

Poslednja izmena:

Back