Eutanazija kućnog ljubimca

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije bitno gde rade, to si u pravu, moraju imati licence.
Ali ne moraju obavljati eutanazije.
Jer svaka eutanazija i preporuka za istu jeste subjektivna, ne postoje objektivni kriterijumi, a nijanse su jako male.
Sta znam...
U ambulanti gde sam ja radila izvrsavale su se eutanazije.
Ali uvek se prvo zivotinja uvodila u opstu anesteziju pa je tek onda dolazio na red T61.
Samo da napomenem da ni on nije nista drugo od mesavine supresora CNS-a.
E sad, pitanje je kako ce ga koji vet aplikovati.
Moze kardijalno, pulmonalno - zaista moze, stoji u preskripciji, ali je daleko bezazlenije, bezbolnije i manje traumaticno venski.

Sto se tice vlasnika, bilo ih je raznih, neki su dopustili da zivotinje umiru u najgorim bolovima pa tek onda dolazili al bilo je i onih koji su se selili pa im se ljubimac nije uklapao u ambijent.
Te eutanazije svaki veterinar ima pravo da odbije a takvog 'vlasnika' da najuri metlom.
Takve slucajeve ja nisam mogla raditi.
Takodje sam i masu puta plakala kad su u pitanju ulicni psi i mace koje su pregazila kola ili napale neke druge zivotinje i koje su mozda i imale neku sansu da se izvuku samo da je bilo nekoga ko bi hteo da brine o njima... al ljudi se boje, nepoverljivi su prema nepoznatoj zivotinji ili nemaju para (daleko cesci slucaj)... i onda nista... zahvalis svemiru na to malo humanosti sto je imao pa je svejedno doneo tu zivotinju... i olaksas joj muke bar, jer sama na ulici i bez terapije ne bi uspela..
Nije sve crno-belo, stvarno nije..

....ili tzv. uspavljivanje
Jedna moja drugarica ima psa koji je veoma star i bolestan, slep jeskroz, gluv, jedva jede
kad god dođe kod mene,plače, vrlo je vezana za njega,pas ima 15 godina
i stalno govori da njeni ukućani spominju ovo uspavljivanje jer ne mogu da gledaju kako se jadni pas muči
ali im je žao i na kraju ipak odluče da ga ostave pa kolko mu Bog da....

kako bi ste vi postupili?
da li postoji situacija u kojoj biste se ipak odluili da uspavate kućnog ljubimca?
ja ne bih volela ni da razmišljam o tome, volela bih da moji kućni ljubimci umru brzo kad im za to dođe vreme

pa ako zivot za zivotinju predsyavlja mucenje i bol i ako ne moze da obavlja osnovno, eutanazija je najbolje resenje.
moj prvi pas je uspavan onda kada je prestao da jede i nije mogao da ustane ....pustili su je par dana tako da vide jel stvarno dosao kraj....
samo je digla glavu kao da se pozdravla i zaspala je :(
i sad posle vise od 9 godina mi jako nedostaje. bila je najbolji pas na svetu.
ova mala sad ima 7 godina i kada dodje njeno vreme,ako se bude mucila,olaksacemo joj. ne zelim da pati

Ja ne osporavam pravo da veterinar moze da kaze "ovaj pas jeste ili nije za eutanaziju" i da u odredjenim slucajevima odbije da eutanizuje psa/macku. Govorim da ne moze da apriori odbije da vrsi eutanaziju.

- - - - - - - - - -

da ali prvo ide anestezija totalna, pa onda t61.
osim ako je lutalica a imala je nesrecu da ode u kafileriju padobija t61 bez anestezije direkt u srce ako ima srece,a ako ne,u pluca jer je igla prekratka da dodje do srca u nekim slucajevima. pa pas umire u mukama dugo

Meni je ipak nekako humanije dati preveliku dozu sedativa koji ce psa/macku uspavati kao kada ljudi iyvrse samoubistvo ispijanjem prevelike doze lekova za smirenje.

Ja ne osporavam pravo da veterinar moze da kaze "ovaj pas jeste ili nije za eutanaziju" i da u odredjenim slucajevima odbije da eutanizuje psa/macku. Govorim da ne moze da apriori odbije da vrsi eutanaziju.

- - - - - - - - - -

Meni je ipak nekako humanije dati preveliku dozu sedativa koji ce psa/macku uspavati kao kada ljudi iyvrse samoubistvo ispijanjem prevelike doze lekova za smirenje.

to ce lunasa bolje znati
al to svakako mora injektivno
jer je zivotinjama cesto problem opce dati lijekove oralno
ovo bi nemoguce bilo
a i mislim da je citava ideja da se to radi u anesteziji totalnoj
pa se svede ma isto

veterinari obicno imaju dogovore izmjedju sebe - ako neko ne moze, kao sto moja drugarica ne moze i ne zeli
zove kolegu koji moze
ono sto znam sigurno jest da imaju pravo odbiti eutanaziju zdrave jedinke po zakonu o dobrobiti zivotinja

- - - - - - - - - -

pa totalna anestezija se da....sta je tu manje humano?
zivotinja zaspi ....

- - - - - - - - - -

Pa sama eutanazija ti je neka vrsta anestezije... Životinja samo zaspi, nema tu nikakvog klasičnog trovanja i muka. A od sedativa može jako bolno da se umire.

Back