EU zabranila prodaju lekovitog bilja, prirodnih lekova i meda

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
235.788
Koji idioti

EU zabranila prodaju lekovitog bilja, prirodnih lekova i meda
Lekovito bilje, vitamini, minerali, dodaci prehrani, tradicionalni prirodni lekovi i čajevi od kraja aprila ne mogu se više koristiti u EU ukoliko nemaju sertifikat koji košta oko 100.000 evra!
Untitled-1.jpg

Početkom aprila, u zemljama članicama Europske unije ne sme se prodavati lekovito bilje i prirodni lekovi na bazi trava što uključuje i čajeve. Naime, na snagu je stupio novi zakon koji propisuje da se prirodni lekovi od bilja prije prodaje moraju istraživati nekoliko godina, a certifikat bez kojeg ne može ući na tržište Europske unije košta 100.000 eura!

Ono što je posebno važno jeste da će se ove zabrane morati držati i mnoge zemlje koje nisu članice Europske unije, a odnosi se na države potpisnice Kodeksa alimentarijusa. To znači da će te države na svojoj teritoriji zabraniti rad travarima i prodaju njihovih preparata uključujući i čajeve!

Iz mnogih država već su se pobunili, a iz Hrvatske i Srbije stižu najave da će organizovati i proteste, piše “San”.

“Nova direktiva Europske unije praktično oduzima pravo na alternativno lečenje. Ona bukvalno predstavlja propast za proizvođače meda, travare i sve ostale koji neće moći da plate 100.000 eura za istraživanja da bi dobili certifikat”, poručili su travari.

Naime, da bi se došlo do ovog sertifikata, Zakonom o hrani, odnosno Direktivom 2004/24/ECpropisano je da se bilje mora ispitivati nekoliko godina, a istraživanje za svaki proizvod iznosi oko 100.000 evra.
S obzirom na to da je Srbija potpisnica Kodeksa alimentarijusa, koji se zalagao za donošenje ove direktive, Ekološki saveza Srbije pribojava se da će se i u našoj zemlji odluka o zabrani doneti po hitnom postupku.

- Ova direktiva oduzima pravo na alternativno lečenje! Bukvalno predstavlja propast za medare, travare i sve ostale male proizvođače koji neće moći da plate istraživanja kako bi dobili sertifikat. Siguran sam da je ovo ideja farmaceutskih kartela, koji će na ovaj način uništiti konkurenciju - kaže Nikola Aleksić, predsednik skupštine Ekološkog pokreta Srbije. On je za peti jun, Dan zaštite životne sredine, najavio masovni protest u minut do 12 ispred Narodne skupštine, a tada će od Vlade zatražiti da povuče svoj potpis sa Kodeksa alimentarijusa.

Isti se princip primenjuje kao i ranije;samo ce moci veliki trgovinski lanci da rade,jer ce jedino oni moci financijski ispuniti zadane norme.EU ce morati da se prestroji,jer ce milioni ostati bez posla i egzistencije,kao npr. kada su u Madjarskoj zbog HACCP-a zatvoreno 40.000 pekara.

Vidis da ove stvari o kojima sam ja pricao su ipak vece nego sto ti mislis lekovite trave cajevi prirodni lekovi eco hrana .. a ovo je opet igra veliki i malih..Kontrola i zastita velikih

Vidis da ove stvari o kojima sam ja pricao su ipak vece nego sto ti mislis lekovite trave cajevi prirodni lekovi eco hrana .. a ovo je opet igra veliki i malih..Kontrola i zastita velikih
Mi smo pricali o slobodnoj ekonomiji.Sta je to,,slobodna ekonomija"?; a onda su poceli pljustati ti primeri sa eco-hranom.To je jedna specificna oblast,tema za sebe koju je panda malopre otvorio.Svi urbani gradjani EU tesko da mogu da se bave proizvodnkjom eco-hrane,a i oni sa sela koji su vec se specijalizirali za druge agro-kulture tesko da ce uci u novi biznis, jer to podrazumeva i novi rizik.Oni proizvodjaci koji postoje i kako tako posluju,njih ne treba suzbijati toliikm taksama,jer to nema nikakvog ekonomskog opravdanja u celoj prici,koja je malo kompleksnija nego sto mnogima izgleda.Dakle,ako hoces njih da izbacis napolje iz igre sa tolikim nametima,onda oni ostaju bez posla,padaju preko svog Biroa rada drzavi na pleca kao nezaposleni,mora im se davati nekakva novcana pomoc...a oni su do jucer izdrzavali sami sebe i cak su drzavi placali svoje doprinose.Dalje,ovi koji imaju da plate,onda njih ostaje jako malo na trzistu i mogu formirati monopolske cene,a to se lako da uraditi.Ko je sad na potezu da se prestroji?EU sa svojim glupim nametima ili mozda ovi ljudi koji su krenuli sa tim poslom ne zbog para najpre,nego cisto iz jedne zdrave ideje,iz ljubavi prema eco-hrani i zdravom zivotu???P.S.Ne repliciraj mi ovde na tu temu,otvorena je bas tema striktno za ovu problematiku.

Mi smo pricali o slobodnoj ekonomiji.Sta je to,,slobodna ekonomija"?; a onda su poceli pljustati ti primeri sa eco-hranom.To je jedna specificna oblast,tema za sebe koju je panda malopre otvorio.Svi urbani gradjani EU tesko da mogu da se bave proizvodnkjom eco-hrane,a i oni sa sela koji su vec se specijalizirali za druge agro-kulture tesko da ce uci u novi biznis, jer to podrazumeva i novi rizik.Oni proizvodjaci koji postoje i kako tako posluju,njih ne treba suzbijati toliikm taksama,jer to nema nikakvog ekonomskog opravdanja u celoj prici,koja je malo kompleksnija nego sto mnogima izgleda.Dakle,ako hoces njih da izbacis napolje iz igre sa tolikim nametima,onda oni ostaju bez posla,padaju preko svog Biroa rada drzavi na pleca kao nezaposleni,mora im se davati nekakva novcana pomoc...a oni su do jucer izdrzavali sami sebe i cak su drzavi placali svoje doprinose.Dalje,ovi koji imaju da plate,onda njih ostaje jako malo na trzistu i mogu formirati monopolske cene,a to se lako da uraditi.Ko je sad na potezu da se prestroji?EU sa svojim glupim nametima ili mozda ovi ljudi koji su krenuli sa tim poslom ne zbog para najpre,nego cisto iz jedne zdrave ideje,iz ljubavi prema eco-hrani i zdravom zivotu???P.S.Ne repliciraj mi ovde na tu temu,otvorena je bas tema striktno za ovu problematiku.

ma nema problema ni ljiútnje... Samo vucem neke crte ..kazem lekovito bilje prirodni lekovi i eco hrana su isti potrosaci nista vise a vidis i sam da se uvode mere zastite

Back