Etika

• Začetnik teme Začetnik teme _Ata_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
mislim da ste stavljeni u glupu i tesku situaciju u kojoj ne treba da budete....svako bi bio ocajan da je na njemu odluka da saopsti takvu vest...
to je na doktoru iskljucivo i to je njegova obaveza...
mozda bas to treba rascistiti za doktorom jer zena je valjda najbliza, potpuno mi je besmisleno da njoj to prvo nije saopsteno...

drugo - vi ste konsultovali drugog doktora koji nema veze sa slucajem i u to niste ukljucili zenu pacijenta...on je VAMA rekao, stoga vi jeste sami sebe stavili u tu situaciji...
i trece - cini i se da vi svojevoljno tumacite nalaze, ili mi se tako cini iz price...

ja se na vasem mestu ne bih mesala na taj nacin, nego svaku ideju koju imam bih prvo dobro prodiskutovala sa tom zenom...

Jeste skroz besmisleno da doktor sakrije istinu i pri tome još i slaže, ali tako je kako je.
Mi nismo svojevoljno tumačili rezultate, tj. jesmo svojom voljom, ali ne sami. Videli smo, posumnjali ( pismeni smo bre, a tamo jasno piše, na srpskom, a opet se nadaš da si pogrešno protumačio ), pa smo sa tim rezultatima otišli kod dr, koji je inače neki prijatelj mog muža. I on nam čovek reče sve kako jeste. Pazi, može i tako da se gleda, da smo sami sebe stavili u tu situaciju, ali da li bi neko mogao drugačije. Vidiš otpusnu listu, vidiš da se dijametralno razlikuje ono što tamo piše i ono što je dr rekao, pa kako to da ignorišeš i da se praviš da nisi video ništa? Taj čovek je rodjeni stric mog muža, takoreći drugi otac. A voli ga isto koliko i oca, a volim ga i ja puno, iako nije moj rod. Jednostavno, ne možeš se praviti da nisi video i shvatio....Stric, otac, u ovom slučaju je isto. Pa, reci onako, po duši, da li bi ti mogla drugo, da li bi ignorisala da ne bi stavila sebe u tu situaciju? Teško...
A ova zadnja rečenica - pa mi baš i jesmo u dilemi da li reći toj ženi ili ne. Da li baš sa njom prodiskutovati ili ne, nikakvo drugo mešanje mi nemamo na umu. Ma, i za ovo se pitamo i mučimo...

Bas strasna situacija. Mislim da bi oboje trebalo da znaju istinu, na kraju krajeva imaju jos relativno malo vremena zajedno, sad je mozda vreme da kazu sve sto zele jedno drugome. Secam se jedne knjige, The year of magical thinking, americke knjizevnice Joan Didion, gde opisuje uzasnu godinu u kojoj su joj umrli cerka i muz. Uzasna tema i knjigu zelim da zaboravim, ali ostalo mi je u secanju kako se kaje sto nije shvatila da ce i muz da umre (srce), on je naslucivao a ona nije razumela njegove reci i propustila priliku da kaze i pita mnogo toga sto posle naravno nije ni mogla...
Tako da trebalo bi mozda reci, ali ko (doktor bolje nego vi) i kako i kako bi oni to podneli.

Baš slično tome i ja razmišljam, i baš to me muči. Trebalo bi da znaju. Tj. kažem, on i zna, naslućuje, ustvari, on najbolje zna kako mu je i kako se oseća. Ali ona, slepo veruje doktoru i veruje u potpuno ozlečenje. Nije na nama da joj te iluzije razbijamo, i ne želimo to, a sa druge strane... bolje da se žena malo po malo na to priprema, pa da nekako sama shvati, nego da se nadje sama na svetu, nespremna na to 100%, šokirana i sludjena jednog dana...

A cekaj, kako svi znaju osim njih? Vi ste rekli svima, a njima precutali?

Ne, sasim obrnuto. Stric je zamolio da se skeniraju ti rezultati, ali nije ih dao nama, već svom bratu, mom svekru u ruke, jer mi u tom trenutku nismo bili u kući. Kasnije ih je svekar doneo i suprotvno svom običaju, seo kod nas da pije kafu ( retko kad to radi, pogotovo kada je sam, retko kada se uopšte i penje na drugi sprat jer mu je to napor ). Kada sam se zagledala u te nalaze i krenula da ih studiram i isčitvam iznova i kada je video da sam i ja skontala da tu nešto ne štima, pitao me je - snajka, jel i tebi tu nešto nije jasno? Mi dole čitali, pa nam nije jasno.
I onda smo zajedno prostudirali i eto.

Oni su stariji ljudi, koji se u medicinu i medicinske termine uopšte ne razumeju. Veruj, čak ni ne razlikuju antibiotik od nekog drugog leka, nego na svakoj kutiji leka pišu za šta je i kako se pije. Na primer, na kutiji ranisana napišu - za želudac, pa kako je dr napisao da se pije, na kutiji palitreksa sam nedavno videla da piše za prehladu, u 8, 4 i ponoć. Tako da uopšte nije čudno što, iako su čitali možda te rezultate, nisu shvatili. I ne sumnjaju uopšte. I onda su papiri došli u ruke mog svekra, koji malo više analitike unosi u sve što radi, uopšteno govoreći, i onda je usledio šok.

...atakualpa, još samo ovo pa bih se isključila sa teme: Ja radim na dijagnostici i lečenju karcinomskih bolesnika. Svaki pacijent ( a Bogami i njegova rodbina) je slučaj sam za sebe: od onih koji odmah shvate svu ozbiljnost situacije i prihvate preporuke doktora, onih koji NE SHVATAJU ozbiljnost i objašnjenja šta će se desiti u skorijoj budućnosti pa do onih koji NE ŽELE jednostavno da shvate o čemu se radi , imaju veru i nadu, puni su optimizma, žive (najnormalnije"-koliko je to moguće , izbegavaju priču o njihovoj bolesti ... I veruj mi- takvi "najbolje" prođu. Evo, gledaj to ovako: imaš tri bolesnika ozbiljno bolesna od iste vrste raka.I sva trojica će , na žalost, za vremenski period od godinu dana završiti isto, gledajući sa medicinske strane. Ova poslednja, treća grupa, koju sam nabrojala , imaće isto preživljavanje kao i ove predhodne dve ali će im kvalitet života biti znatno bolji. Za tvoju informaciju, kod karcinomskih bolesnika KVALITET ŽIVOTA je najvažnija stavka (pored preživljavanja koje je takvo kakvo je...)...Eto, najprostije...

Маринац., сагласна сам с тобом. Нисам онколог али кроз рад на општој пракси (један кратак период) сконтала сам исто ово о чему ти пишеш.

Пацијенти који приступе позитивно и са ставом ''ја сам од сад здрав'' најбоље пролазе. Чак ми се чини и да имају дуже преживљавање.
Својевремено сам се сусрела са две пацијенткиње с истим карциномом дојке.
Прва је била негативна, стално се триповала да ће умрети и заиста је умрла после три месеца. Однело је, буквално!
Друга је са онколошког института изашла са ставом који јој је хирург препоручио ''ја сам од сад здрава жена'' и ево, прошло је 6 година од операције, а она је жива и заиста здрава.

Ја мислим да је у великој мери исход завистан од става болесника.

А што се тиче Атакуалпине дилеме, сматрам да немате разлога да се мешате. Људи који су болесни од тешких болести осете кад им долази крај, увек. И стриц ће сам сконтати.
А његова жена није главна глуница у том филму и можда ће звучати сурово али ни прва ни последња која ће остати удовица. Остаће удовица знала или не знала...али суштински она ЗНА да је он тешко болестан. Можда би гајила лажну наду и да су јој рекли брутално истину ?

У светује законом регулисано, а и код нас је да се пацијенту мора рећи истина.
Међутим, код нас постоји та нека социјална компонента, веома присутна. Не саопштавају истину јер желе да дају наду.
Некад је то контрапродуктивно (по фамилију), а некад и није.

Uh, jedva nadjoh gde je tema premeštena, zar ne treba da stoji onaj znak da je premešteno? :think:
U svakom slučaju, ljudi, hvala vam svima. Ne znamo još kako ćemo, tj. ja se ne bih mešala, ali muž insistira na tome da stvari budu jasno prezentovane i toj ženi. Mada sam ja zaista sve bliža mišljenju da i ona zna, naslućuje, ali beži od toga.
Stric je borac, uuuu, neda se on. Mada je povučeniji, manji galamdžija no što je bio, manji kavgadžija... ali se neda, a to je najbitnije. :ok:

ne postoji opravdanje za laz - ne samo da nije eticki nego nije ni profesionalno...kada bi doktori lagali niko im ne bi verovao ni kada govore istinu... a ako misle da je laganje ok neka se zapitaju da li bi voleli da i njih lazu

Ispričaću vam moje iskustvo...
Pre 6 godina, mi na moru, javljaju mi da je mojoj majci pozlilo i da je u bolnici...da obavezno dođem. OK, spakujem se, dođem do Kruševca jer ona tamo ŽIVI. Već je 5 dana u bolnici, nije htela da nas zove , da nam upropasti odmor...
Pričam sa lekarima, kažu, nije dobro, još čekamo neke rezultate, ali, jetra je u pitanju. Za nedelju dana gomila pregleda, snimanja raznih...
Definitivno me obaveste da je jetra zahvaćena tumorom koji je metastazirao na 90 posto tkiva, da je tumor i na materici i na debelom crevu. Kažu, možemo je poslati u BG pa ako oni hoće da je operišu, neka probaju. Ona već 10 dana na infuziji. Ništa joj nisu rekli, samo da ima neku senku na jetri (neobrazovana je, ne zna ništa o medicini)
Kažem joj za operaciju ali joj ne kažem da je tumor. Neće ona, kaže, ako treba da umre, hoće kući da umre. Potpišem ja da je otpuste, duša me boli...
Dođe kući, počne malo po malo da jede, kad je ojačala malo odluči da ode na Ostrog. Neće da pije lekove, kaže, neka bude Božija volja.
Da ne dužim, živa je, nije baš zdrava ali neće lekove, popije poneki čaj kad ima bolove, na kontrole ne ide.
Šta se tu izdešavalo, niko ne zna, ali, eto, živa je. Da me ne shvatite pogrešno, ne mislim da odlazak na Ostrog može da izleči, mada kažu da je bilo takvih slučajeva i možda je ovaj jedan od tih (stalno razmišljam o tome). Ali mislim da ljudi ako ne znaju baš sve, imaju više snage da se bore. Veruju onome što osećaju.

...mene je 1 lekar slagao ali sa razlogom - zabrljao je... od tada vise ni jednom ne verujem i sve ih proveravam

...marge kaze se - pod Ostrog

:rumenko: ma dobro, pod Ostrog, pretpostavljam na Crnogorskom jeziku, ja sam mislila da je Ostrog svetilište, pa kao kad kažeš "idem na to i to mesto", eto, verski neobrazovana, priznajem...
...i piše se Marge a ne marge, ali nema veze, gde bi stigli kada bi svako svakog ispravljao, oprošteno :bye:

Baš slično tome i ja razmišljam, i baš to me muči. Trebalo bi da znaju. Tj. kažem, on i zna, naslućuje, ustvari, on najbolje zna kako mu je i kako se oseća. Ali ona, slepo veruje doktoru i veruje u potpuno ozlečenje. Nije na nama da joj te iluzije razbijamo, i ne želimo to, a sa druge strane... bolje da se žena malo po malo na to priprema, pa da nekako sama shvati, nego da se nadje sama na svetu, nespremna na to 100%, šokirana i sludjena jednog dana...

Па ето, сама си дала одговор на своје питање...
Није ни та жена толика незналица да веује да ће тако ладно оздравити човек чије је тело у метастазама... Али, људи се разликују. Ви сматрате да ''би било боље да зна да би се припремила''. Али ко сте ВИ да знате шта је боље за њу?! Да хоће - она би то сазнала! Да ли заиста мислите да бисте јој тиме било шта олакшали и помогли јој? Или сте више кивни на лекаре...јер у таквим ситуацијама сви смо склони да тражимо неког дежурног кривца да би нам било бар мало лакше....
Он ће умрети па ће умрети, али неће преко ноћи... Имаће она довољно времена да увиди којим током иде његова болест...

:rumenko: ma dobro, pod Ostrog, pretpostavljam na Crnogorskom jeziku, ja sam mislila da je Ostrog svetilište, pa kao kad kažeš "idem na to i to mesto", eto, verski neobrazovana, priznajem...
...i piše se Marge a ne marge, ali nema veze, gde bi stigli kada bi svako svakog ispravljao, oprošteno :bye:

...nije ispravljanje, naravno da mozes i tako da kazes... i mene su tako ispravljali :D

Uh, mislim da strini ništa ne mora da se objašnjava na nežan način... nažalost. :(
Ljudi moji, da li je moguće da to tako brzo može da ide? Juče popodne je čovek malo izašao u dvoriše, malo prošetao, mogao je na noge. Da li je imao bolove ili nije, ne znam,nije se žalio. A danas... strahota, za jedan jedini dan, tj. noć. Dolazila hitna da mu daje lekove protiv bolova, na noge skoro pa uopšte ne može, do wc-a i to jedva, bukvalno jedva. :( Sutra je njegovom unučetu krštenje ( tj. nije njegovo, već njegove žene, unuče od ćerke iz prvog braka, ali on ga smatra svojim unučetom, a kako bi i drugačije kad je njegovoj majci bio (kao) otac ) i hoće da ide. Joj, živote, kako da ide, kako da stoji u crkvi, kako? Naravno, ići će, makar ga nosili, makar ga držali sve vreme na rukama, ali ići će! Pa neka sedne u crkvi, valjda će Bog da prašta.
Ej, od juče do danas, ne mogu sebi da dodjem! Strini je sve jasno, žena se trudi da se drži, da pred njim bude vesela, a ovamo ne zna gde joj guza a gde glava. Danas kaže - ja sam mislila da će se bar zalečiti, da će terapije pomoći, da su godine pred njim, ali sad vidim da tu nema života :( Čim tako brzo ide... :(
Ljudi hvala vam svima na savetima, ali realnost nas je "poštedela" ( koja ironija ) te strašne stvari da joj skrenemo pažnju. Današnji šok je otreznio i spustio na zemlju. Samo da se što manje namuči... :(

Neverovatno, u četvrtak "zdrav" čovek, šetao, šalio se... Bolest je bila tu, ali je izgledalo da ima vremena još mnogo... Bilo mu je dobro.
Noćas je pao u komu i jutros je umro.
Hvala još jednom svima na savetima i razumevanju.
Ova tema više, po mom mišljenju, nema smisao, pa molim moderatore da je zatvore. Hvala.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back